Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαρροές κατά την εμμηνόπαυση

Υπάρχουν πολλά δώρα που σας κάνει η ζωή όσο περνούν τα χρόνια. Η εμπειρία της ζωής σας συχνά σας δίνει μια όμορφη αίσθηση αυτοπεποίθησης και του τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Ίσως έχετε μεγάλα παιδιά και χρόνο να κάνετε όλα τα πράγματα που είχατε βάλει στην άκρη όσο αυτά ήταν μικρά, ή κατά τα πρώτα πολυτάραχα χρόνια που η καριέρα σας ήταν σε αρχικό στάδιο; Η δεν χρειάζεται να σας εμποδίζει να κάνετε αυτό που αγαπάτε – αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια αυτής της νέας περιόδου στη ζωή.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και εναλλαγές διάθεσης, αλλά ένα θέμα που συζητείται λιγότερο είναι πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σύστημα και την ουροδόχο κύστη. Έως και το 50% των γυναικών στην μετεμμηνόπαυση βιώνουν διαρροή ούρων κάθε τόσο1, επομένως, είναι σίγουρα κάτι για το οποίο όλοι θα έπρεπε να μιλάμε περισσότερο. 
 
Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο γιατί η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει , μαζί με μερικές επιλογές θεραπείας που μπορεί να είναι χρήσιμες για να ανακουφιστούν ορισμένες από τις αλλαγές στο σώμα σας.

Γιατί η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ακράτεια και αδυναμία της ουροδόχου κύστης;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα σας σταματά να παράγει πολλά οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται σε πολλές σωματικές λειτουργίες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ξηρότητα κόλπου, συχνοουρία, επείγουσα ανάγκη ούρησης και διαρροή ούρων.
 
Αυτά τα συμπτώματα είναι συλλογικά γνωστά ως «ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης» (GSM). Μεταξύ 40-60% των γυναικών στην μετεμμηνόπαυση εμφανίζουν GSM, αλλά λίγες αναζητούν θεραπεία.

Διαφορετικοί τύποι ακράτειας που μπορεί να αντιμετωπίσετε λόγω της εμμηνόπαυσης και του GSM

Πιεστική
Τα συμπτώματα της πιεστικής ακράτειας περιλαμβάνουν διαρροές ούρων όταν βήχετε, φταρνίζεστε, γελάτε, πηδάτε ή σηκώνετε βάρη.
 
Εάν νιώθετε συχνά μια ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ή μερικές φορές δεν μπορείτε να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπίζετε επιτακτική ακράτεια. Μπορεί επίσης να ξυπνήσετε αρκετές φορές τη νύχτα με την ανάγκη να ουρήσετε - μια κατάσταση που ονομάζεται νυκτουρία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την ακράτεια κατά την εμμηνόπαυση

Ακολουθούν μερικά από τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του GSM και να διαχειριστείτε την κατά την εμμηνόπαυση:
  • Δυναμώστε το πυελικό σας έδαφος, ώστε να είναι πιο ικανό να ελέγχει την ουροδόχο κύστη και τις μικρές διαρροές.
  • Να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να προκαλέσουν αίσθημα ανάγκης για .
  • Περιορίστε την ποσότητα υγρών που πίνετε το βράδυ, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα τη νύχτα.
  • Εξερευνήστε προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν με τις μικρές διαρροές, όπως τα TENA Sensitive Lights, τα λεπτά και διακριτικά μας σερβιετάκια με γρήγορη απορρόφηση για την προστασία της πιο ευαίσθητης επιδερμίδας.
  • Εάν η ακράτεια έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινή ρουτίνα και την ποιότητα της ζωής σας, σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να λάβετε μια εκτίμηση και μια σωστή διάγνωση. Έπειτα, θα μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρει ιατρική θεραπεία και συμβουλές για την δική σας ατομική περίπτωση.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε την ακράτεια.
 
Για επιπλέον βοήθεια και υποστήριξη κατά την , μάθετε περισσότερα για τα στάδια της εμμηνόπαυσης και το πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. 

Εξερευνήστε τα σερβιετάκια μας TENA Lights

Περαιτέρω ανάγνωση

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση και συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα

Μια γυναίκα σε μια υπαίθρια καφετέρια δοκιμάζει κραγιόν χρησιμοποιώντας τα γυαλιά ηλίου της φίλης της που γελά για καθρέφτη.