Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία

Είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε αλλαγές στη διάθεσή σας και στο πώς αισθάνεστε γενικά όταν περνάτε από την . Πολλές γυναίκες αναφέρουν αισθήματα άγχους, ευερεθιστότητας, «θολούρας» και χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς και την αίσθηση ότι αυτό είναι το τέλος μιας εποχής. Πολλές γυναίκες νιώθουν αόρατες αυτή τη στιγμή της ζωής τους και δυσκολεύονται να ανγνωρίσουν τη νέα τους θέση στην κοινωνία.
 
Αυτά τα συναισθήματα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές αλλαγές που περνάτε - η πτώση των οιστρογόνων μπορεί προκαλέσει πανικό στα συναισθήματά σας και να σας κάνει να νιώθετε κάθε λογής απαίσια πράγματα. 
 
Οι σωματικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι πονοκέφαλοι και η δυσκαμψία των αρθρώσεων, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο, προκαλώντας όπως είναι κατανοητό να αισθάνεστε απογοητευμένες και πεσμένες. 
 
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα, τότε να είστε σίγουρες ότι δεν είστε μόνες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την ξεπεράσετε.

Κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση

Νιώθοντας πεσμένη κατά την  
Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και κακής διάθεσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα, τα οποία ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, επηρεάζουν επίσης τη σεροτονίνη - μια χημική ουσία που προάγει τα αισθήματα ευεξίας και ευτυχίας. 
 
Εάν έχετε ιστορικό κατάθλιψης, μπορεί να αναγνωρίσετε ότι κάποια γνωστά συναισθήματα αρχίζουν να αναδύονται, τα οποία μπορεί να είναι τρομακτικά, αλλά να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ συχνά κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα περάσουν.
 
Αισθήματα άγχους κατά την εμμηνόπαυση 
Ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν ή να συσχετιστούν με αισθήματα άγχους. Μπορεί να νιώθετε τις εξάψεις σαν κρίση πανικού, καθώς μπορούν και να προκαλέσουν ταχυκαρδία και να σας κάνουν να αισθάνεστε ζεστές και ιδρωμένες. 
 
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα ύπνου και η κούραση μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα άγχους. 
 
Αλλαγές διάθεσης κατά την εμμηνόπαυση
Οι αλλαγές διάθεσης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεσή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε λιγότερο τον έλεγχο από ό,τι συνήθως.
 
Αυτό είναι κατανοητό ότι μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας και μπορεί επίσης να επιβαρύνει τις σχέσεις σας, αλλά το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με όσους αγαπάτε για αυτό που βιώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας και να βοηθήσει τους αγαπημένους σας να καταλάβουν τι περνάτε.
 
Φυσικοί παράγοντες της εμμηνόπαυσης που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση 
Πολλά από τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά, όπως η αύξηση βάρους, οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεσμένες στις καλύτερες στιγμές, επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από τα δικά της προβλήματα που θα επηρεάσουν το πώς μπορεί να αισθάνεστε για τον εαυτό σας, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Διατήρηση της αυτοπεποίθησης κατά την εμμηνόπαυση

Όλα τα συναισθήματα που αναφέραμε παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας κατά την εμμηνόπαυση:
  • Είστε ήδη στον σωστό δρόμο με αυτό: διαβάστε για την , ώστε να κατανοήσετε τι συμβαίνει με το σώμα σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για να μπορέσετε να αποκτήσετε τη γνώση για να κατανοήσετε πώς να προλάβετε και να μειώσετε τα συμπτώματα.
  • Παρακολουθήστε τη διάθεσή σας και εντοπίστε τυχόν μοτίβα στο πώς μπορεί να αισθάνεστε. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν το αίσθημα λύπης ή άγχους; Εάν ναι, αποφύγετέ τις αν μπορείτε.
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Μπορεί να σας είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε κατά την εμμηνόπαυση, γι' αυτό κάντε θετικές επιλογές τρόπου ζωής για να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά έξι ώρες πριν τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στη συχνοουρία και τη . Κόψτε το κάπνισμα και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος.
  • Ελαχιστοποιήστε το άγχος μέσω επιλογών όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει. 
  • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Μια καλή διατροφή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε την καλή υγεία του εντέρου, η οποία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή σεροτονίνης. Η ακανόνιστη και βαριά έμμηνος ρύση είναι ένα κοινό μέρος της περιεμμηνόπαυσης και μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα κούρασης, γι' αυτό να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου για να το αντιμετωπίσετε.
  • Μιλήστε με άλλους, είτε πρόκειται για φίλους, οικογένεια ή άλλες γυναίκες που περνούν επίσης από την εμμηνόπαυση. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνες σε αυτό. Σκεφτείτε να εγγραφείτε σε μια ομάδα ή φόρουμ στο Facebook για επιπλέον υποστήριξη.
  • Η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Επειδή είχατε φίλες που πέρασαν άσχημα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δεν σημαίνει ότι έτσι θα είναι και για εσάς.
  • Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε όπως αισθάνεστε και αυτό είναι κάτι που κάθε γυναίκα θα περάσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την κατάσταση και να προλάβετε και να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα.
  • Μην κρύβεστε από αυτό, αντιμετωπίστε το. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσες γυναίκες, μικρές και μεγάλες, θα ωφεληθούν από την εμπειρία σας και θα θέλουν να ακούσουν τι έχετε να πείτε. 
  • Εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια κατά την εμμηνόπαυση, έχοντας μια διακριτική και αποτελεσματική προστασία, όπως τα TENA Lights Sensitive με γρήγορη απορρόφηση που είναι αρκετά απαλές για την πιο ευαίσθητη επιδερμίδα, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αναζητώντας βοήθεια και υποστήριξη κατά την εμμηνόπαυση

Εάν τα αισθήματα άγχους, η κακή διάθεση ή οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν την καθημερινότητά σας ή τις σχέσεις σας, και δυσκολεύεστε πραγματικά, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας. Η βοήθεια είναι διαθέσιμη και δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνες σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει φαρμακευτική αγωγή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), άλλα φάρμακα, ή συμβουλές που θα σας βοηθήσουν καθώς περνάτε την .

Περαιτέρω ανάγνωση

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ

Εμμηνόπαυση και συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα

Μια γυναίκα σε μια υπαίθρια καφετέρια δοκιμάζει κραγιόν χρησιμοποιώντας τα γυαλιά ηλίου της φίλης της που γελά για καθρέφτη.