Κοντινό πλάνο της κοιλιάς μιας ηλικιωμένης γυναίκας που φοράει εσώρουχα

Περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής κατά την εμμηνόπαυση

Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό ότι η προεμμηνόπαυση και η μετεμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Ενώ αλλαγές όπως οι εξάψεις και η αϋπνία είναι ευρέως δημοσιευμένες, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένες με τις πιο ευαίσθητες παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, επειδή, δυστυχώς, η συζήτηση σε θέματα υγείας των γυναικών παραμένει ταμπού. Η TENA είναι εδώ για να το αλλάξει.
 
Η μείωση των οιστρογόνων (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος) κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες αλλαγές στο αιδοίο. Να είστε σίγουρες ότι οι αλλαγές στο αιδοίο κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνές και είναι κάτι που βιώνουν πολλές γυναίκες. Με τη μείωση των οιστρογόνων μπορεί η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου σας να γίνει πιο λεπτή και οι ιστοί του αιδοίου μπορεί να γίνουν πιο ξηροί, να προκληθεί κνησμός και να γίνουν λιγότερο ελαστικοί. 
 
Ακούγεται σαν εφιάλτης, ε; Αλλά μην απελπίζεστε. Εάν αντιμετωπίζετε ξηρότητα αιδοίου, πόνο στην περιοχή της κλειτορίδας, ερεθισμό του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση ή κνησμό του αιδοίου στην μετεμμηνόπαυση, σίγουρα δεν είστε μόνες. Πολλές δυνατές γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα και μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο. 
 
Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε πώς να περιποιηθείτε την ευαίσθητη περιοχή κατά την εμμηνόπαυση και πέρα.

Αλλαγές στο αιδοίο κατά την εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο αιδοίο και στην ευαίσθητη περιοχή τους κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε αυτές τις αλλαγές για να διατηρήσετε την προσωπική σας υγεία και ευεξία. Ναι, το να αισθανθείτε υπέροχα είναι δυνατόν, ακόμη και στα «δίχτυα» της εμμηνόπαυσης.
 
Καθ' όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι κολπικές εκκρίσεις μειώνονται, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη λίπανση στον κόλπο και ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συσχετίζονται επίσης με την αύξηση του κολπικού pH, γεγονός που καθιστά τον κόλπο λιγότερο όξινο.
 
Κατά τη διάρκεια των γόνιμων ετών πριν από την εμμηνόπαυση, ο κόλπος τροφοδοτείται με πολλά οιστρογόνα. Έχει παχύτερη εσωτερική επιφάνεια και περισσότερες πτυχώσεις, επιτρέποντάς του να τεντώνεται για σεξουαλική επαφή και τοκετό. Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, τα λιγότερα οιστρογόνα προκαλούν την εσωτερική επιφάνεια και την ευαίσθητη περιοχή να γίνουν πιο λεπτές, καθιστώντας τες λιγότερο εύκαμπτες και πιο επιρρεπείς σε δυσφορία και τραυματισμό.
 
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα δυσφορίας όπως πόνο στην περιοχή της κλειτορίδας, ερεθισμό και ξηρότητα του αιδοίου, και κνησμό του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση. Ο εύθραυστος αιδοιοκολπικός ιστός είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε εκδορές, αιμορραγία και τραυματισμό, εκτός από τη δυσφορία που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή! Οι αλλαγές στο αιδοίο κατά την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να έχουν επιζήμια επίδραση για τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή μετά τη μέση ηλικία.
 
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, αλλά οι αλλαγές στο αιδοίο είναι κάτι που πολλές γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Εξοπλίζοντας τον εαυτό σας με πληροφορίες και αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο τη δυσφορία και τον ερεθισμό του αιδοίου, μπορείτε να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας για να νιώσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτού του σημαντικού σταδίου της ζωής σας.

Το 94% των γυναικών συμφωνούν ότι οι TENA Lights Sensitive έχουν απαλή αίσθηση στην επιδερμίδα τους.

Αποτέλεσμα από τη δοκιμή χρήσης καταναλωτή στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Φροντίδα για τον ερεθισμό του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των αλλαγών και της δυσφορίας του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση:

1. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό

Ακόμα και πριν από την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα κοινά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, αρωματικό σαπούνι, αρωματικά έλαια, αφρόλουτρο, ταλκ, γυναικεία σπρέι και αποσμητικά, μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή του αιδοίου. Εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα κατά την εμμηνόπαυση πάση θυσία!
 
Επίσης, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν καθαρίζετε τον αιδοίο σας, για να αποτρέψετε τυχόν περιττή ξηρότητα ή ερεθισμό. Για να ελαχιστοποιήσετε τη δυσφορία, χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό για να καθαρίσετε την περιοχή. Μετά το μπάνιο ή το ντους, προσπαθήστε να μην τρίψετε έντονα την περιοχή κατά το στέγνωμα με τη πετσέτα, αλλά στεγνώστε απαλά και ταμποναριστά για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση.

2. Επιλέξτε προϊόντα για ευαίσθητη επιδερμίδα

Για να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε ευαισθησία στο αιδοίο κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό για το πλύσιμο των εσωρούχων σας και επιλέξτε εσώρουχα από 100% βαμβάκι αν είναι εφικτό. Αποφύγετε να φοράτε νάιλον ή άλλες συνθετικές ίνες, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό στο αιδοίο κατά την εμμηνόπαυση.
 
Όταν επιλέγετε προϊόντα για την ακράτεια, αναζητήστε σερβιέτες ακράτειας που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, και που δεν περιέχουν αρώματα ή βαφές, όπως τις TENA Lights για ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτές θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της ευαίσθητης περιοχής, αποτρέποντας τυχόν κνησμό και πόνο στο αιδοίο κατά την εμμηνόπαυση ή την μετεμμηνόπαυση.

3. Αντιμετωπίστε τον πόνο της εμμηνόπαυσης και τον ερεθισμό του αιδοίου με προϊόντα τοπικής εφαρμογής

Καθ' όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να αισθάνεστε το αιδοίο πολύ πιο ξηρό απ’ ό,τι συνήθως, λόγω των μειωμένων κολπικών εκκρίσεων. Η ξηρότητα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με τοπικές κολπικές ενυδατικές κρέμες ή λιπαντικά τζελ με βάση το νερό ελεύθερης χορήγησης, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά στην επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής για να διατηρήσετε τους αιδοιοκολπικούς ιστούς υγιείς. Αυτές οι κρέμες χωρίς άρωμα αποτελούνται συνήθως από συστατικά όπως γλυκερίνη, ορυκτέλαιο και σορβικό οξύ, τα οποία είναι ήπια για την επιδερμίδα και βοηθούν στην αναζωογόνηση του αιδοίου για την ανανέωση της υγρασίας.

4. Δοκιμάστε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Εάν έχετε μια ιδιαίτερα οξεία περίπτωση ερεθισμού, ξηρότητας ή πόνου στο αιδοίο, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη μια τοπική κρέμα οιστρογόνων ή ένα κολπικό υπόθετο. Αυτό θα αποκαταστήσει τα οιστρογόνα στην πληγείσα περιοχή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ελαστικότητας και στην ανακούφιση τυχόν δυσφορίας στο αιδοίο.
 
Τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πιο συχνή ούρηση. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να πάτε αμέσως στην τουαλέτα, ή να εμφανίσετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι κολπικές κρέμες οιστρογόνων χαμηλής δόσης ή τα κολπικά υπόθετα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αυτού του τύπου συμπτώματος εμμηνόπαυσης.

5. Μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τον ερεθισμό του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση

Εάν ο ερεθισμός του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση επιμένει και δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε μετά τη χρήση σπιτικών θεραπειών, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν δερματολόγο ή γυναικολόγο για εξειδικευμένη θεραπεία. Ενώ ο ερεθισμός του αιδοίου κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνός, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε τη βοήθεια ενός ειδικού εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, μη φυσιολογική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ, ή εάν παρατηρήσετε εξανθήματα ή ερυθρότητα στο αιδοίο, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουρες, να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρού σας και να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας πάνω απ’ όλα.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας ή για να μάθετε πώς να αποφύγετε τον πόνο στην επιδερμίδα όταν αντιμετωπίζετε διαρροές της ουροδόχου κύστης κατά την εμμηνόπαυση, η TENA είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Για περαιτέρω υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας.

Περαιτέρω ανάγνωση