Νυκτουρία και αδυναμία κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η επιτακτική ανάγκη να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κάτι οικείο για τους περισσότερους από εμάς, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, στη διάρκεια της κύησης ή εάν μας αρέσει να πίνουμε κάτι ακριβώς πριν πάμε για ύπνο. Για ορισμένους ανθρώπους, η έντονη ανάγκη να ουρήσουν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νυχτερινή διαρροή ούρων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα (νυκτουρία) και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έντονη ανάγκη ούρησης. Μπορείτε για παράδειγμα να αλλάξετε την καθημερινή σας ρουτίνα για να βελτιώσετε τον ύπνο σας ή να κάνετε κάποιες αλλαγές στο τι πίνετε και τι ώρα. Εάν συνεχίσετε να διαβάζετε θα μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα και θα βρείτε μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι προκαλεί την αδυναμία κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Καθώς μεγαλώνουμε, τα σώματά μας αλλάζουν και είναι φυσικό να χρειάζεται να πηγαίνουμε στην τουαλέτα πιο συχνά από ότι παλαιότερα. Το να χρειάζεται να πηγαίνουμε στην τουαλέτα μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι, με άλλα λόγια, φυσιολογικό. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αιτίες για αυτό. Η ουροδόχος κύστη ενός νεότερου ατόμου μπορεί να συγκρατήσει έως μισό λίτρο ούρων, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, αυτό φυσιολογικά μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ καθώς ο μυς της ουροδόχου κύστης γίνεται λιγότερο ελαστικός. Ένας άλλος λόγος για την πιο έντονη ανάγκη να ουρήσουμε καθώς μεγαλώνουμε, είναι ότι η ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε ούρα μειώνεται. Η συνολική ποσότητα ούρων που παράγονται νυχθημερόν δεν αλλάζει απαραίτητα, αλλά συχνά παράγονται περισσότερα τη νύχτα.

Υπάρχουν επίσης συμπεριφορές που συνδέονται με τον τρόπο ζωής που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ουρείτε, όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μετά το δείπνο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανάγκη για τη νύχτα.

Ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με τη νυκτουρία

Υπάρχουν και ιατρικές παθήσεις και φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν και να αυξήσουν την κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν υποπτεύεστε ότι υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση ή ότι το φάρμακό σας προκαλεί ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Ορισμένες φορές, μια απλή αλλαγή στο πότε παίρνετε το φάρμακό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών.

Ορισμένα φάρμακα και διαγνώσεις που συνδέονται με τη νυκτουρία:

  • Διαταραχές της καρδιάς και των νεφρών
  • Διαβήτης
  • Διουρητικά φάρμακα
  • Επιτακτική

Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία και νυχτερινή διαρροή ούρων

Περισσότερα ούρα παράγονται κανονικά όσο είμαστε ξύπνιοι, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι με κάποια αρρώστια που τους κρατά ξύπνιους χρειάζεται να επισκέπτονται την τουαλέτα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν πολλές χρόνιες ιατρικές παθήσεις, για παράδειγμα το σύνδρομο ανήσυχων άκρων, η υπνική άπνοια, καθώς και η νόσος Alzheimer και η νόσος Πάρκινσον που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία. Πολλές χρόνιες αρρώστιες προκαλούν επίσης δυσφορία ή πόνο, επομένως η αντιμετώπιση οποιωνδήποτε υποκείμενων ιατρικών διαταραχών και η εξασφάλιση κατάλληλης διαχείρισης του πόνου θα ωφελήσουν τον ύπνο και θα μειώσουν την παραγωγή ούρων τη νύχτα.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα;

Η μείωση του αριθμού των φορών που χρειάζεται να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη ευεξία σας και να βοηθήσει στο να σας εξασφαλίσει έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Αποφύγετε να καταναλώσετε καφέ, τσάι και αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο
  • Φροντίστε να πάτε στην τουαλέτα πριν πάτε για ύπνο
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο
  • Εάν έχετε πρησμένα πόδια, η χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης και η απογευματινή ανύψωση των ποδιών μπορούν να μειώσουν την κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί τη συσσώρευση υγρών στα πόδια
  • Το ξύπνημα στη μέση της νύχτας μπορεί να πυροδοτήσει την ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα. Εάν υποφέρετε από αϋπνία ή διαταραχές τη νύχτα για διάφορους λόγους, η μπορεί να μειωθεί, εάν ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα
  • Χρησιμοποιήστε ένα επίθεμα ακράτειας νυκτός, εάν βιώνετε διαρροές κατά τη διάρκεια της νύχτας