Μια πραγματική ιστορία μιάς μητέρας: Αυτά που θα θέλαμε να γνωρίζουμε για την εγκυμοσύνη και την αδυναμία της ουροδόχου κύστης μετά τον τοκετό

Τρεις γυναίκες που μιλούν μεταξύ τους και χαμογελάνε

Η κύηση και η γέννα επηρεάζει την ουροδόχο κύστη και το πυελικό μας έδαφος με όλους τους τρόπους, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε διαρροές (γνωστές και ως «ακράτεια») – ειδικά όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, γελάμε ή ασκούμαστε. Όλα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε και να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας – και η TENA μπορεί να σας υποστηρίξει με μια ολόκληρη σειρά από σερβιέτες και σερβιετάκια που έχουν σχεδιαστεί για να σας κρατούν στεγνές και άνετες. Εδώ, εννέα γυναίκες μοιράζονται τις εμπειρίες και τις κορυφαίες μας συμβουλές…

Το επίφοβο φτέρνισμα

«Που είναι φυσιολογικό όταν είσαι έγκυος, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο που κουβαλάς περισσότερο βάρος από το μωρό, που κατουριέσαι πάνω σου σε ανύποπτο χρόνο. Ήμουν περίπου επτά μηνών έγκυος, ξαπλωμένη σε μια αιώρα σε έναν κήπο και διάβαζα ένα βιβλίο ενώ απολάμβανα τον ήλιο, όταν ξαφνικά φτερνίστηκα (καταραμένη αλλεργία) και κατουρήθηκα εντελώς πάνω μου. Πήρα μερικές σερβιέτες - και είχα τον πλήρη έλεγχο με τα αντιισταμινικά μου!» 

Χλόη, 35

Διαρροές κατά το γέλιο

«Προς το τέλος της πρώτης μου εγκυμοσύνης, κατουρήθηκα αφού γέλασα υστερικά για περίπου πέντε λεπτά. Τελικά, οι μύες εκεί κάτω δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν πια τα ούρα μου και αυτό ήταν όλο - κατουριόμουν. Τότε κατάλαβα ότι η εγκυμοσύνη είχε αρχίσει να επηρεάζει το πυελικό έδαφος και την ουροδόχο κύστη μου!» 

Όλγα, 36

Οι διαρροές λόγω κρυώματος

«Ασχολούμουν τόσο πολύ με τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους σε όλη την εγκυμοσύνη και τις εβδομάδες μετά τον τοκετό, οπότε δεν πίστευα ότι οι διαρροές θα ήταν πρόβλημα για μένα. Έκανα ένα τσεκ-απ με φυσιοθεραπευτή για γυναίκες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ο οποίος έλεγξε το πυελικό μου έδαφος και τη γενική μου ανάρρωση – όλα έδειχναν μια χαρά, έτσι ηρέμησα λίγο και με την πάροδο του χρόνου, σταμάτησα να κάνω τις . Έναν χρόνο μετά, αρρώστησα με μια πολύ σοβαρή ίωση μετά την πανδημία. Κάθε φορά που έβηχα, κατουρούσα λίγο. Και αυτό σημαίνει πολλές διαρροές, όταν βήχετε κάθε 5 λεπτά! Μου πήρε πάρα πολύ καιρό για να αγοράσω τις κατάλληλες σερβιέτες – νομίζεις ότι θα φύγουν ή δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθεις άβολα. Τώρα έχω επιστρέψει στις ασκήσεις του πυελικού εδάφους και αυτό έκανε τη διαφορά. Απλώς δείχνει ότι πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα, όχι μόνο όταν είστε έγκυος ή αμέσως μετά τον τοκετό!» 

Στεφανία, 33

"Μακάρι να ήξερα ότι είναι φυσιολογικό να κατουριέσαι τις μέρες αμέσως μετά τον τοκετό γιατί δεν μπορείς να νιώσεις τίποτα εκεί κάτω."

Σοφία, 37

Πλήρης απώλεια ελέγχου ουροδόχου κύστης

«Μακάρι να ήξερα ότι είναι φυσιολογικό να κατουριέσαι τις μέρες αμέσως μετά τον τοκετό γιατί δεν μπορείς να νιώσεις τίποτα εκεί κάτω. Ήμουν ακόμα μουδιασμένη από το αναισθητικό και από το σημείο όπου είχα αφαιρέσει τον καθετήρα. Ευτυχώς, φορούσα τις κατάλληλες σερβιέτες λοχείας – αλλά ήταν σοκαριστικό όταν έχασα τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.» 

Σοφία, 37

Οι διαρροές λόγω άσκησης

«Μου αρέσει πολύ το τρέξιμο, αλλά διαπίστωσα ότι προς το τέλος της εγκυμοσύνης μου και για μερικούς μήνες μετά την απόκτηση του μωρού, μου έφευγαν τα ούρα καθώς έτρεχα. Μάλιστα είχα κατουρηθεί μερικές φορές! Ήταν πραγματικά απογοητευτικό στην αρχή, καθώς ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κάνω αυτό που πάντα μου άρεσε – αλλά ανακάλυψα ότι το να αδειάζω σωστά την ουροδόχο κύστη μου πριν πάω για τρέξιμο και να φοράω τις κατάλληλες σερβιέτες βοηθάει. Έκανα επίσης για ούρων και έχω ήδη παρατηρήσει ότι έχω πολύ λιγότερες διαρροές.» 

Κυριακή, 34

"Ανακάλυψα ότι το να αδειάζω σωστά την ουροδόχο κύστη μου πριν πάω για τρέξιμο και να φοράω τις κατάλληλες σερβιέτες βοηθάει. Έκανα επίσης ασκήσεις για το πυελικό μου έδαφος και έχω ήδη παρατηρήσει ότι έχω πολύ λιγότερες διαρροές."

Κέλλυ, 34

Ακράτεια λόγω βήχα

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη γέννηση του γιου μου, είχα επίμονο βήχα και διαρροές σχεδόν κάθε φορά που είχα μια κρίση βήχα. Ήταν ένας εφιάλτης με τη δουλειά μου καθώς είμαι ορθοπεδικός χειρουργός – έπρεπε να φέρω άπειρες αλλαξιές παντελόνια στη δουλειά και να αλλάξω πολλές στολές για το χειρουργείο. Μου έκανε τη ζωή δύσκολη! Εκ των υστέρων, πιστεύω ότι έπρεπε απλώς να χρησιμοποιήσω σερβιέτες ακράτειας, αλλά νομίζω ότι ήμουν σε άρνηση. Ελπίζεις ότι το πρόβλημα θα φύγει από μόνο του, αλλά δεν γίνεται έτσι». 

Αμαλία, 38

Οι διαρροές που δείχνουν ότι δεν έχετε τελειώσει

«Έχω κάνει δύο παιδιά και και τις δύο φορές πάλευα με την για περίπου ένα μήνα μετά τη γέννα. Αυτό που πάθαινα εγώ είναι ότι όταν πήγαινα να κατουρήσω, μετά σηκωνόμουν και συνειδητοποιούσα ότι κατουριόμουν και άλλο όταν πήγαινα να τραβήξω το παντελόνι μου - να είναι καλά τα επαναχρησιμοποιήσιμες σερβιέτες λοχείας και τα προστατευτικά εσώρουχα!»

Βίκυ, 40

Ούρηση μετά από επισιοτομή

«Πέρασαν ολόκληροι 18 μήνες πριν απευθυνθώ σε φυσιοθεραπευτή για γυναίκες για να λύσω τα προβλήματα ακράτειας μετά τη γέννα μου. Είχα μια αρκετά μεγάλη και επώδυνη γέννα και έπρεπε να κάνω επισιοτομή, αλλά δεν είχα ιδέα τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στο πυελικό έδαφος και την ανάρρωσή μου. Δεν κατουριόμουν πολύ, αλλά έκλαιγα πολύ πιο συχνά από το κανονικό και η ανάγκη να πάω τουαλέτα ήταν πραγματικά επείγουσα. Είχα μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να πάω τουαλέτα και να μην κατουρηθώ. Μετά από μερικές συνεδρίες με το φυσιοθεραπευτή όπου κάνω ασκήσεις για το πυελικό μου έδαφος, κατουριέμαι λιγότερο συχνά και μπορώ να τα κρατήσω για πολύ περισσότερο.» 

Ναταλία, 37

Οι διαρροές λόγω ναυτίας

«Όταν ήμουν έγκυος, υπέφερα από πρωινή ναυτία για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατουριόμουν κάθε φορά που ήμουν άρρωστη, που ήταν πολλές φορές την ημέρα. Μετά τον τοκετό, αυτό γινόταν κάθε φορά που έβηχα. Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν έδωσα προτεραιότητα στις – δεν νομίζω ότι κατάλαβα πόσο πολύ η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη και πόσο σημαντικές είναι. Είναι σαν εκείνα τα πράγματα που μπαίνουν στο τέλος μέρος της λίστας με τις εκκρεμότητες, καθώς δίνουμε προτεραιότητα σε όλους και σε οτιδήποτε άλλο!». 

Άννα, 31

Πώς να διαχειριστείτε την εγκυμοσύνη και την ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να αγνοούν τα συμπτώματά τους ή να μη ζητούν επαγγελματική υποστήριξη, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθετε άβολα. Από την τακτική άσκηση του πυελικού εδάφους έως το πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης σας και την επανεκπαίδευσή της ώστε να αισθάνεστε την ανάγκη να κατουρείτε λιγότερο συχνά – υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε και να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας. Ελέγξτε το λεπτομερές άρθρο με τις κορυφαίες συμβουλές.

"Μετά από μερικές συνεδρίες με το φυσιοθεραπευτή όπου κάνω ασκήσεις για το πυελικό μου έδαφος, κατουριέμαι λιγότερο συχνά και μπορώ να τα κρατήσω για πολύ περισσότερο."

Ναταλία, 37

Ψάχνοντας την κατάλληλη σερβιέτα ακράτειας

Όταν φοράτε τα κατάλληλα σερβιετάκια ακράτειας, μπορείτε να είστε ήσυχη όταν θελήσετε να βήξετε, να φταρνιστείτε ή να γελάσετε. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένες σερβιέτες, αλλά αυτές δεν θα σας προσφέρουν τα κατάλληλα επίπεδα απορροφητικότητας που προσφέρουν τα σερβιετάκια που είναι ειδικά σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν απώλεια ούρων

Εάν αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελαφριάς μορφής τα σερβιετάκια TENA Lights Sensitive σάς παρέχουν τριπλή προστασία από διαρροές, οσμές και υγρασία. Είναι εξαιρετικά απορροφητικά και δεν είναι μεγαλύτερα από μια σερβιέτα. 

Τις εβδομάδες μετά τον τοκετό, θα χρειαστείτε σερβιέτες λοχείας με μεγαλύτερα επίπεδα απορροφητικότητας. Οι σερβιέτες TENA Discreet Protect+ κλειδώνουν τις οσμές και την υγρασία και σας επιτρέπουν να παραμένετε στεγνή για έως και 12 ώρες. 

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι διαρροές γίνονται πιο ελαφριές, μπορείτε να μεταβείτε σε ένα σερβιετάκι όπως τα TENA Lights Sensitive, ειδικά εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο μετά τον τοκετό, τα σερβιετάκια TENA Lights Sensitive είναι γρήγορης απορρόφησης, πολύ διακριτικά και έχουν 0% άρωμα ή βαφή για απαλή προστασία. 

Η TENA είναι εδώ για να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας κατά την εγκυμοσύνη και μετά, με πρακτικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την ακράτεια ούρων μετά τη γέννα. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περαιτέρω υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας. Έχουμε σχεδιάσει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για να σας στηρίξουμε – δείτε όλη τη σειρά εδώ και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς.

Η TENA είναι εδώ για να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας κατά την εγκυμοσύνη και μετά, με πρακτικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την ακράτεια ούρων μετά τη γέννα. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περαιτέρω υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας. Έχουμε σχεδιάσει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για να σας στηρίξουμε – δείτε όλη τη σειρά εδώ και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς.