Έγκυος ή όχι, μην αφήνετε τις διαρροές να καθορίζουν τη ζωή σας

Πιθανώς ταυτίζεστε με την ιστορία. Είστε έγκυος και θέλετε απεγνωσμένα να ουρήσετε. Προσπαθείτε να ξεκλειδώσετε την εξώπορτά σας. Μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα, έχετε μία μικρή διαρροή. Δεν είστε η μόνη. Γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να έχουν διαρροές ούρων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν φτερνίζονται, όταν βήχουν, ακόμα κι όταν γελούν. Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες διαρροές. Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουμε τις αιτίες και παρουσιάζουμε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτό το παραδόξως συχνό πρόβλημα.

Γιατί έχουν οι γυναίκες διαρροή ούρων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε συχνότερα όταν είστε έγκυος, και όλοι είναι απόλυτα φυσιολογικοί λόγοι χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε.
 
  1. Κατά την εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται σταδιακά, προκαλώντας τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα, για να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Καθώς η μήτρα σας διογκώνεται με το μωρό σας, ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. 
  2. Οι ορμόνες που προετοιμάζουν τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας για τον τοκετό αδυνατούν τους μύες που ελέγχουν τη ροή ούρησης, ενώ η (συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό) επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πυελικό έδαφος και την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό επηρεάζει την υποστήριξη γύρω από το ουροποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μικρές διαρροές είναι πιο πιθανές. 
  3. Ίσως χρειάζεται να σηκωθείτε μία φορά (ή αρκετές) μέσα στην νύχτα για να ουρήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατακράτηση υγρών στα πόδια σας θα επανέλθει στο κυκλοφορικό σας σύστημα μόλις ξαπλώσετε. 
  4. Ίσως βιώσετε αυτό που ονομάζεται ούρων από προσπάθεια. Αυτό συμβαίνει όταν ουρείτε λίγο εξαιτίας της πίεσης στην κύστη σας, όπως όταν γελάτε, βήχετε ή φταρνίζεστε. Συμβαίνει πολύ συχνά, γι’ αυτό μην ανησυχείτε. 

Όταν έχω διαρροές κατά την εγκυμοσύνη, είναι πάντα ούρα;

Οι διαρροές κατά την εγκυμοσύνη είναι συνήθως ούρα. Αν βάλετε σερβιετάκι στο εσώρουχό σας και το υγρό είναι κιτρινωπό, τότε είναι πιθανώς ούρα. Αν ανησυχείτε ότι πιθανώς υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή την μαία σας. Μία γρήγορη εξέταση θα δείξει αν όλα είναι καλά και θα ηρεμήσετε.

Διαρροή ούρων μετά την εγκυμοσύνη

Όσο πλησιάζει ο τοκετός, τα όργανά σας (όπως η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα σας) θα έχουν μετακινηθεί αρκετά για να δημιουργηθεί χώρος για το μωρό σας. Οι (γύρω από την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό σας) θα έχουν τεντωθεί και τραβηχτεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάντε υπομονή και να θυμάστε ότι μετά τον τοκετό, χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το σώμα σας.
 
Ποια είναι η επίπτωση του τοκετού στην ουροδόχο κύστη μου;
Αν ο τοκετός περιλαμβάνει πολλά τραβήγματα και πιέσεις, αυτό αναπόφευκτα έχει επίδραση στο πυελικό έδαφος. Μπορεί να προκαλέσει ελαφρά απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης για λίγο χρονικό διάστημα. Είναι απολύτως φυσιολογικό και εξαιρετικά συχνό. Να θυμάστε ότι εσείς και το σώμα σας χρειάζεστε χρόνο για να επανέλθετε και ότι εκατομμύρια γυναίκες είχαν την ίδια εμπειρία.

Πόσο χρόνο θα διαρκέσουν αυτές οι διαρροές;

Γενικά, αυτές συμβαίνουν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Την ίδια στιγμή, δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν και μικρά ατυχήματα για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
Παρόλο που οι διαρροές είναι συχνές, δεν πρέπει να τις αφήσετε να ορίζουν τη ζωή σας. Αν φοράτε προϊόντα TENA Lady (LINK) μπορείτε να χαλαρώσετε και να είστε σίγουρη ότι αν υπάρξουν, εσείς θα είστε στεγνή και άνετη, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε και σε οποιαδήποτε κατάσταση.
 
Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την κύστη σας, σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

Τέσσερις συμβουλές που βοηθούν στη μείωση των διαρροών

1. Ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους 
Το δυνατό πυελικό έδαφος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαρροών. Εδώ (LINK) θα βρείτε μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους. Μαρτυρίες γυναικών όλων των ηλικιών αναφέρουν ότι αυτές οι ασκήσεις για λίγα λεπτά καθημερινά βοηθούν πραγματικά. Έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και νιώθουν σίγουρες, κάτι που είναι πάντα θετικό! 
 
Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα, είναι καλή ιδέα να τις κάνετε ξαπλωμένη για να αποφύγετε την επιπλέον πίεση στην περιοχή της λεκάνης. Ωστόσο, με τον καιρό μπορείτε να τις κάνετε παντού. Ακόμα κι όταν οδηγείτε, όταν κάθεστε στο λεωφορείο ή και στον χώρο εργασίας σας! 
 
2. Μην βιάζεστε να πάτε στην τουαλέτα
Όλοι το κάνουμε αυτό! Όταν πιέζεστε, βιάζεστε να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Αν αφήσετε έστω και μία μικρή ποσότητα ούρων στην ουροδόχο κύστη αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμώξεων. Γι’ αυτό πάντα να προσπαθείτε να αδειάζετε εντελώς την κύστη σας. Μία καλή συμβουλή είναι να σκύβετε μπροστά όταν κάθεστε στην τουαλέτα. Είναι η καλύτερη θέση του σώματος για να αδειάσει η κύστη. 
 
3. Προσπαθήστε να αυξήσετε το χρονικό διάστημα μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα
Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η κύστη σας κρατά λιγότερα ούρα επειδή πιέζεται από το μωρό σας. Φυσικά, μετά τον τοκετό, πρέπει να συνηθίσει να κρατά περισσότερα. 
 
Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να ουρείτε 4-8 φορές την ημέρα ή κάθε 4-6 ώρες. Η μέση χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 300-500ml, γι’ αυτό αν ουρείτε λιγότερο από αυτό, προσπαθήστε να πηγαίνετε λιγότερο συχνά στην τουαλέτα. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας που μπορεί να κρατήσει η κύστη σας, ενώ ταυτόχρονα, θα εξασκεί τους σημαντικούς μύες του πυελικού εδάφους. 
 
4. Μην μπαίνετε στον πειρασμό να πίνετε λιγότερο νερό
Είναι το πιο λογικό συμπέρασμα στον κόσμο. Πηγαίνω συχνά στην τουαλέτα άρα θα πρέπει να πίνω λιγότερο νερό. Τονίζουμε κατηγορηματικά πόσο λάθος είναι αυτό! Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να ελέγξετε την κύστη σας, ποτέ μην περιορίζετε την ποσότητα νερού που πίνετε, ειδικά αν θηλάζετε. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι που προκαλεί πιο συμπυκνωμένα ούρα. Αυτό μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει την τάση ούρησης ακόμα κι όταν δεν είναι γεμάτη. Γι’ αυτό να πίνετε νερό, βοηθά στην χώνεψη, διευκολύνει την και διατηρεί τα ούρα υγιή, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοιμώξεων.  

Γιατί να χρησιμοποιείτε τα κανονικά σερβιετάκια όταν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική;

Μπορεί να επιλέγετε ένα κανονικό σερβιετάκι γι’ αυτές τις διαρροές. Είναι εύχρηστα και έχετε συνήθως πάντα στο σπίτι ή στην τσάντα σας, αλλά, να θυμάστε, δεν είναι σχεδιασμένα ειδικά για τη διαρροή ούρων. Η σειρά TENA Lady όμως είναι. Τα προϊόντα μας προσφέρουν τριπλή προστασία από τις διαρροές, τις οσμές και την υγρασία και χάρη στη μοναδική τεχνολογία microPROTEX™, είναι υπεραπορροφητικά. Και με όλες αυτές τις ιδιότητες, δεν είναι μεγαλύτερα από μία μέση σερβιέτα. Δείτε όλη τη σειρά μας εδώ (LINK) και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να βρούμε το κατάλληλο προϊόν για σας.