Μαίρη, 59 ετών, μιλά για τη ζωή της με ακράτεια

«Σα να μην έφτανε μόνο η , έπρεπε να αντιμετωπίσω κι αυτό»

Η ιστορία της Μαίρης

«Η αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης ήταν αρκετά κακή, αλλά όταν έπιασα ξαφνικά τον εαυτό μου βρεγμένο χωρίς προειδοποίηση ήταν ένας εφιάλτης. 
 
Προσπάθησα να πίνω λιγότερα υγρά, αλλά αυτό οδήγησε σε αφυδάτωση και πονοκεφάλους. Έπειτα σταμάτησα όλες τις διαδρομές των άνω των 10 λεπτών, πράγμα που με έκανε να νιώθω απομονωμένη. 
 
Ήταν στη δεκαετία των είκοσι, μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού, όταν συνειδητοποίησα ότι μερικές φορές έβρεχα το εσώρουχό μου όταν φταρνιζόμουν. Έφτιαξα μια πρόχειρη σερβιέτα από χαρτί τουαλέτας και προσπάθησα να μην το σκέφτομαι - μέχρι που ξανασυνέβη. 
 
Είχα ακούσει ότι η γέννα μπορούσε να προκαλέσει «αδυναμία κύστης». Οι μύες είναι τεντωμένοι και αδύναμοι, αλλά θα μπορούσαν με άσκηση να επανέλθουν σε πλήρη φόρμα. Έτσι, εκείνη την εποχή, άρχισα να επαναλαμβάνω στην τουαλέτα μια άσκηση εναλλαγής ούρησης και απότομης διακοπής, καθώς και εσωτερικές ασκήσεις σφιξίματος. Για μερικούς μήνες φορούσα μια κανονική σερβιέτα που την άλλαζα 4 φορές την ημέρα. Μου κόστιζε ακριβά, αλλά τουλάχιστον είχα επανακτήσει τον έλεγχο.
 
Τρεις δεκαετίες αργότερα, κατά την , το «πρόβλημά» μου εμφανίστηκε και πάλι. Αυτή τη φορά οι σπιτικές μου λύσεις δεν βοήθησαν, ακόμα και οι σερβιέτες δεν ήταν αρκετές.
 
Προσπάθησα να σταματήσω να πίνω, αλλά κατέληξα σε αφυδάτωση και οι πονοκέφαλοι επέστρεψαν. Τότε επειδή φοβόμουν τα πιθανά ατυχήματα, σταμάτησα να επισκέπτομαι φίλους τα σαββατοκύριακα και να βγαίνω τα βράδια για φαγητό, κάτι που με απέκοψε από όλους. Το να κουβαλάω μαζί μου αλλαγές εσωρούχων, μαντηλάκια, σερβιέτες, αποσμητικά χώρου, αποσμητικά ρούχων και αποσμητικό για εμένα και το να φοράω πάντα σκούρα, φαρδιά ρούχα με έκανε να αισθάνομαι σαν να πήγαινα ταξίδι σε κάμπινγκ όταν στην πραγματικότητα απλά πήγαινα έξω για φαγητό με φίλους.
 
Μετά από 35 χρόνια γάμου, άρχισα ακόμη και να κοιμάμαι σε χωριστό κρεββάτι! Τελικά πήγα στον γιατρό μου. 
 
Μου εξήγησε πως η εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία κύστης και ότι υπάρχουν ειδικές σερβιέτες ειδικά για τα ούρα που προφυλάσσουν από διαρροές και οσμές. Την πρώτη φορά που τις αγόρασα ήμουν δύσπιστη καθώς οι maxi σερβιέτες δεν είχαν αποτέλεσμα και αυτές ήταν ακόμη μικρότερες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έκαναν πραγματικά καλή δουλειά και νιώθω μεγάλη αυτοπεποίθηση.
 
Σαφώς θα προτιμούσα να μην είχα , αλλά τουλάχιστον τώρα είναι μόνο οι εξάψεις για τις οποίες έχω να ανησυχώ και όχι για τις ενοχλητικές διαρροές.»