Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αιτίες και συμβουλές

Τώρα που είστε έγκυος, αισθάνεστε ότι περνάτε πολύ χρόνο στην τουαλέτα;  Αν και η συχνή είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που δεν απολαμβάνει καμία έγκυος, είναι αρκετά φυσιολογικό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε τι προκαλεί συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλές για το πώς να τη διαχειριστείτε και πώς να γνωρίζετε αν έχετε ουρολοίμωξη.

Πότε ξεκινά και τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;

Πρώτο τρίμηνο
Παρότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, η συχνή είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης που ξεκινούν περίπου την 4η εβδομάδα του πρώτου τριμήνου. 
 
Δεύτερο τρίμηνο
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και η εγκυμοσύνη προχωράει, η τάση για ούρηση μπορεί να μειωθεί καθώς τα επίπεδα της ορμόνης hCG μειώνονται. 
 
Τρίτο τρίμηνο
Συνήθως η έντονη ανάγκη για ούρηση επιστρέφει στα τέλη της εγκυμοσύνης όταν το μωρό που μεγαλώνει ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, καθιστώντας πιο συχνές τις νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο.
 
Συνολικά, ο βαθμός συχνότητας της ούρησης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές έχουν ενοχλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ άλλες μόλις που την παρατηρούν. Γενικά, η τάση θα διαρκέσει μέχρι τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, έως ότου γεννήσετε, προτού επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. 

Τι προκαλεί συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αφού συλλάβετε, το γονιμοποιημένο αυγό μαζί με τον αναπτυσσόμενο πλακούντα αρχίζει να παράγει αυξημένη ποσότητα της ορμόνης hCG. Αυτή η ορμόνη της εγκυμοσύνης αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική χώρα και στα νεφρά, τα οποία γίνονται πιο αποδοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι συμπτώματα όπως ναυτία και συχνή ανάγκη ούρησης. 
 
Η αυξημένη ποσότητα ορμονών εγκυμοσύνης κάνει πιο μαλακούς τους μύες και τους συνδέσμους στο πυελικό σας έδαφος, γεγονός που βοηθά το σώμα σας να προετοιμαστεί για το αναπτυσσόμενο μωρό και τη γέννησή του, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαρροές και .
 
Επιπλέον, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, δίνοντάς της λιγότερο χώρο για αποθήκευση ούρων. Αυτό θα είναι ακόμη πιο εμφανές κοντά στο τέλος του τρίτου τριμήνου, καθώς το κεφάλι του μωρού σας κινείται προς τη λεκάνη και ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας.
 
Είναι επίσης φυσιολογικό να συσσωρεύεται υγρό στα πόδια, τις πατούσες και τους αστραγάλους σας, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Το επιπλέον υγρό τείνει να συσσωρεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στα χαμηλότερα μέρη του σώματος, ειδικά εάν ο καιρός είναι ζεστός ή είστε όρθια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι όταν πηγαίνετε για ύπνο τη νύχτα και τα πόδια σας ανυψώνονται, το υγρό που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκει τον δρόμο του πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και τα νεφρά, όπου φιλτράρεται ως ούρα, προκαλώντας τις νυχτερινές σας επισκέψεις στην τουαλέτα.

Συμβουλές για τη διαχείριση της συχνής ούρησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη συχνή και το πρήξιμο και, κατά συνέπεια, την ανάγκη πολλαπλών νυχτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα.
 
Αδειάστε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας κατά την ούρηση
Όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, γείρετε προς τα εμπρός και χρησιμοποιήστε καλή στήριξη για τα πόδια σας. Η χρήση μιας καλής θέσης όπως αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας. 

Αποφύγετε την καφεΐνη
Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το μαύρο τσάι, μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας αυξημένη ανάγκη ούρησης.

Μην πίνετε πάρα πολύ πριν κοιμηθείτε…
Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να σηκώνεστε συχνά για να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να περιορίσετε τα υγρά ακριβώς πριν τον ύπνο.

…αλλά βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά
Μην πίνετε λιγότερα ποτά, νομίζοντας ότι αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Το σώμα σας χρειάζεται ακόμα σταθερή παροχή υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανυψώστε τα πόδια σας πριν πάτε για ύπνο
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να σηκώσετε τα πόδια σας πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διεγείρετε το συσσωρευμένο υγρό στους πρησμένους αστραγάλους και τα πόδια σας για να διοχετευτεί στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντάς σας να ουρήσετε πριν πάτε για ύπνο.

Εμποδίστε το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δοκιμάστε να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης, να κρατάτε τα πόδια σας ανυψωμένα όταν είναι δυνατόν και να κάνετε τακτικούς περιπάτους ή ασκήσεις για τα πόδια.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα ακράτειας
Εάν οι διαρροές σας δημιουργούν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, χρησιμοποιήστε προϊόντα ακράτειας TENA που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε στεγνές και ασφαλείς όλη την ημέρα και τη νύχτα. 

Μπορεί η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα;

Παρότι η συχνή είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνήθως πρόβλημα μόνο εάν συσχετίζεται με άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν ουρολοίμωξη (UTI). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Αίσθημα επείγουσας ανάγκης για ούρηση ακόμη και μετά την ούρηση
  • Τα ούρα σας μυρίζουν δυσάρεστα, είναι θολά ή περιέχουν αίμα 
  • Ένας συνεχής κοιλιακός πόνος
  • Πόνος στη μέση
  • Γενική αίσθηση αδιαθεσίας
  • Διαρροή ούρων
 
Η ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά αποτελεσματικά. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, δεν θα προκαλέσει βλάβη στην εγκυμοσύνη σας. Επομένως, φροντίστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Συμπέρασμα

Η συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή και μερικές φορές ενοχλητική, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η τάση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μόλις γεννηθεί το μωρό σας, θα μειωθεί σιγά-σιγά. Τώρα χρειάζεται να φροντίζετε μόνο το μωρό σας.

Related articles