Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αιτίες και συμβουλές

Εάν έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από τη μέρα που ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος και παρατηρείτε ήδη πως οι επισκέψεις στην τουαλέτα έχουν γίνει πιο συχνές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η συχνή ανάγκη για ξεκινά νωρίς στην εγκυμοσύνη και συνεχίζεται έως το τρίτο τρίμηνο καθώς η μήτρα και το μωρό σας που μεγαλώνει πιέζουν την ουροδόχο κύστη σας. 
 
Είναι λίγο ενοχλητικό; Ναι. Είναι φυσιολογικό; Ναι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συχνή ούρηση δεν είναι κάτι ανησυχητικό. 
 
Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα εξής θέματα: 
  • Τι προκαλεί τη συχνή ούρηση στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη; 
  • Συμβουλές για τη διαχείριση της συχνής ούρησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 
  • Μπορεί η συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα; 
 
Συνεχίστε την ανάγνωση για να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί τη συχνότερη ούρηση, πώς να μειώσετε λίγο τη συχνότητα και τι θα πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI). 

Τι προκαλεί τη συχνή ούρηση στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ουροδόχο κύστη σας – οι περισσότεροι από αυτούς είναι απολύτως φυσιολογικοί (αν και λίγο άβολοι). Δείτε τι θα πρέπει να περιμένετε κατά την εγκυμοσύνη σας: 
 
Πρώτο τρίμηνο
Η συχνή – ένα από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης – μπορεί να ξεκινά περίπου στην τέταρτη εβδομάδα του πρώτου τριμήνου σας. 
 
Αυτό έχει να κάνει με τις ορμόνες σας. Μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο μαζί με τον αναπτυσσόμενο πλακούντα αρχίζουν να παράγουν αυξημένη ποσότητα της ορμόνης hCG. 
 
Αυτή η ορμόνη της εγκυμοσύνης αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική χώρα και στα νεφρά, τα οποία γίνονται πιο αποδοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και συχνή ανάγκη ούρησης. 
 
Ορμόνες όπως η προγεστερόνη και η ρελαξίνη κάνουν πιο μαλακούς τους μύες και τους συνδέσμους στο πυελικό έδαφος για να το προετοιμάσουν για τον τοκετό. Αυτό επίσης αποδυναμώνει τους μύες που ελέγχουν τη ροή των ούρων, επομένως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι διαρροές (δηλ. της εγκυμοσύνης) είναι πιο συχνές. 
 
Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είμαστε πιο επιρρεπείς στη , η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πυελικό έδαφος και την ουροδόχο κύστη, αποδυναμώνοντας την υποστήριξη γύρω από ουροποιητικό σύστημα. Εάν έχετε διαρροές, διαβάστε το άρθρο μας για ορισμένες κορυφαίες συμβουλές.
 
Δεύτερο τρίμηνο
Το δεύτερο τρίμηνο συνήθως είναι πιο άνετο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα της ορμόνης hCG που είναι υπεύθυνα για το καθετί από τη ναυτία και την κούραση έως τη συνεχή ανάγκη για ούρηση μειώνονται, συνεπώς επισκέπτεστε την τουαλέτα λιγότερο συχνά. 
 
Τρίτο τρίμηνο
Συνήθως, η ανάγκη για ούρηση αυξάνει και πάλι προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο που μεγαλώνει πιέζει την ουροδόχο κύστη σας και το κεφάλι του μετακινείται αργά προς τη λεκάνη. Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να σημαίνει ότι ξυπνάτε λόγω της ανάγκης για ούρηση πιο συχνά μέσα στη νύχτα.
 
Είναι επίσης φυσιολογικό - ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο - να υπάρχει κατακράτηση υγρών στα πόδια, τις πατούσες και τους αστραγάλους σας. Το επιπλέον υγρό συσσωρεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στα χαμηλότερα μέρη του σώματος, ειδικά εάν ο καιρός είναι ζεστός ή είστε όρθια για πολλή ώρα. 
 
Σε αυτή την περίπτωση, όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ και ξεκουράζετε τα πόδια σας ακουμπώντας τα κάπου ψηλά, το υγρό που έχει συσσωρευτεί επιστρέφει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα νεφρά όπου φιλτράρετε ως ούρα και νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε.

Συμβουλές για τη διαχείριση της συχνής ούρησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη συχνή και το πρήξιμο και, κατά συνέπεια, την ανάγκη πολλαπλών νυχτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα.
 
Αδειάστε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας κατά την ούρηση
Όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, γείρετε προς τα εμπρός και χρησιμοποιήστε καλή στήριξη για τα πόδια σας. Η χρήση μιας καλής θέσης όπως αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας. 

Αποφύγετε την καφεΐνη
Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το μαύρο τσάι, μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας αυξημένη ανάγκη ούρησης.

Μην πίνετε πάρα πολύ πριν κοιμηθείτε…
Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να σηκώνεστε συχνά για να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να περιορίσετε τα υγρά ακριβώς πριν τον ύπνο.

…αλλά βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά
Μην πίνετε λιγότερα ποτά, νομίζοντας ότι αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Το σώμα σας χρειάζεται ακόμα σταθερή παροχή υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανυψώστε τα πόδια σας πριν πάτε για ύπνο
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να σηκώσετε τα πόδια σας πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διεγείρετε το συσσωρευμένο υγρό στους πρησμένους αστραγάλους και τα πόδια σας για να διοχετευτεί στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντάς σας να ουρήσετε πριν πάτε για ύπνο.

Εμποδίστε το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δοκιμάστε να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης, να κρατάτε τα πόδια σας ανυψωμένα όταν είναι δυνατόν και να κάνετε τακτικούς περιπάτους ή ασκήσεις για τα πόδια.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα ακράτειας
Εάν οι διαρροές σας δημιουργούν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, χρησιμοποιήστε προϊόντα ακράτειας TENA που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε στεγνές και ασφαλείς όλη την ημέρα και τη νύχτα. 

Συμπέρασμα

Η συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή και μερικές φορές ενοχλητική, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η τάση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μόλις γεννηθεί το μωρό σας, θα μειωθεί σιγά-σιγά. Τώρα χρειάζεται να φροντίζετε μόνο το μωρό σας.

Σχετικά Άρθρα