Κοντινό πλάνο μιας γυναίκας που τοποθετεί ένα σερβιετάκι στο εσώρουχό της

Εμμηνόπαυση και κολπική ξηρότητα

Καθ' όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ποικίλες φυσικές αλλαγές στο σώμα και μια σειρά από συμπτώματα και παρενέργειες. Ένα από τα χειρότερα είναι η κολπική ξηρότητα – ένα δερματικό πρόβλημα της ευαίσθητης περιοχής που μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας.
 
Με λιγότερα οιστρογόνα, τα κολπικά τοιχώματα και η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου γίνονται πιο ξηρά, πιο λεπτά και λιγότερο εύκαμπτα. Η μείωση των κολπικών εκκρίσεων και της φυσικής λίπανσης σημαίνει ότι ο κόλπος μπορεί εύκολα να ερεθιστεί και να προκληθεί πόνος και φλεγμονή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε την κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση, γνωστή και ως κολπική ατροφία, καθώς μπορεί να προκαλέσει εξαιρετική δυσφορία. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι και σας συγχαίρουμε!
 
Εάν υποφέρετε από κολπική ατροφία ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης, δεν είστε μόνες. Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας κατά την εμμηνόπαυση και πέρα.

Αλλαγές στον κόλπο κατά την εμμηνόπαυση

Η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση, την αίσθηση και τη λειτουργία του κόλπου σας. Σε ιατρικούς όρους, αυτό είναι γνωστό ως ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης (GSM). Οι αλλαγές στην πιο ευαίσθητη περιοχή σας μπορεί να σας κάνουν να μην αισθάνεστε πολύ καλά, επομένως, η κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των συγκεκριμένων συμπτωμάτων είναι το κλειδί. 
 
Το GSM μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, όπως κολπική ξηρότητα, κνησμό, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και πολλά άλλα. Σε αντίθεση με άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, τα προβλήματα υγείας του κόλπου σπάνια βελτιώνονται από μόνα τους. Πολλές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν σε έναν γιατρό σχετικά με τα προβλήματα κολπικής ξηρότητας λόγω ντροπής και κοινωνικού στιγματισμού, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσουν κατάλληλη θεραπεία αλλιώς αυτά τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν. Το να ξεπεράσετε οποιαδήποτε ντροπή θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σας.
 
Αν και οι κολπικές αλλαγές δεν επηρεάζουν όλες τις γυναίκες, είναι πολύ συχνές και μπορούν να επηρεάσουν το άτομο και συναισθηματικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κολπική ξηρότητα μπορεί να μειώσει την απόλαυση του σεξ, να επηρεάσει σχέσεις και εργασία και να έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινή ζωή και τον ύπνο. Είναι πολλοί οι λόγοι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν!
 
Ευτυχώς, υπάρχουν φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας, επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε την άνεση και την αυτοπεποίθησή σας.

Συμπτώματα κολπικής ξηρότητας/ατροφίας

Κάθε γυναίκα βιώνει την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση διαφορετικά. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα κολπικής ατροφίας, ενώ άλλες μπορεί μόνο να εμφανίσουν ήπια δυσφορία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, επομένως, η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.
 
Κολπικός πόνος και ερεθισμός
Οι πτυχώσεις του κόλπου (ο ρυτιδωμένος ιστός που σχηματίζει το τοίχωμα του κόλπου) του επιτρέπουν να επεκταθεί για σεξουαλική επαφή και τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αυτές οι πτυχώσεις γίνονται πιο λεπτές και ισιώνουν λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Το γεγονός ότι αυτές οι πτυχώσεις γίνονται πιο λεπτές μπορεί να προκαλέσει κολπικό πόνο και ερεθισμό, πιο συχνά κατά τη διάρκεια του σεξ.
 
Κολπική ξηρότητα
Παράλληλα με το γεγονός ότι αυτές οι πτυχώσεις γίνονται πιο λεπτές, η εμμηνόπαυση προκαλεί και στένωση του κόλπου. Ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανίσετε κολπική ξηρότητα, ακόμα και κατά τη σεξουαλική διέγερση. Η έλλειψη φυσικής λίπανσης μπορεί να κάνει το σεξ πιο δύσκολο και επώδυνο, και μπορεί επίσης να κάνει τον κόλπο και το αιδοίο πιο επιρρεπή σε εκδορές και τραυματισμούς.
 
Απώλεια κολπικής ευαισθησίας
Κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να εξασθενήσουν, γεγονός που προκαλεί απώλεια της κολπικής ευαισθησίας. Με λιγότερα οιστρογόνα στο σώμα, η κλειτορίδα μπορεί επίσης να χάσει την ευαισθησία της, κάνοντας το σεξ λιγότερο ευχάριστο.
 
Ακράτεια ούρων
Στενά συνδεδεμένη με την απώλεια της κολπικής ευαισθησίας, η ακράτεια ούρων είναι μια άλλη κοινή παρενέργεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους προάγουν την ακράτεια ούρων. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαπιστώσουν ότι απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα ούρων όταν βήχουν, φτερνίζονται, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και σε άλλες στιγμές. Οι ασκήσεις Kegel και οι σερβιέτες TENA μπορούν να μετριάσουν αυτό το ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα.
 
Κολπική μυκητίαση και λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος (UTI)
Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν το κολπικό μικροβίωμα, ιδιαίτερα τους γαλακτοβάκιλλους, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του κόλπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνές ή σοβαρές κολπικές μυκητιάσεις. Επιπλέον, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να συσχετιστεί με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, όπως συχνότητα, επιτακτικότητα, νυκτουρία, επιτακτική ακράτεια και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Θεραπεία κολπικής ξηρότητας/ατροφίας

Εάν βρίσκεστε στην προεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση, δεν χρειάζεται να υπομένετε την δυσφορία της κολπικής ατροφίας και τα συναφή συμπτώματά της. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγογραφούμενες επιλογές θεραπείας, σπιτικά διορθωτικά μέτρα και εξειδικευμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης και να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)
Πολλές γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ατροφίας. Συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε την θεραπεία HRT αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τους διαφορετικούς τύπους θεραπείας HRT που είναι διαθέσιμοι και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη. Μπορεί να ξεκινήσετε με μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο καθώς τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά.
 
Ενυδατικές και λιπαντικές κρέμες ελεύθερης χορήγησης
Οι εύκολα προσβάσιμες κολπικές ενυδατικές και λιπαντικές κρέμες ελεύθερης χορήγησης είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία που δοκιμάζουν οι γυναίκες όταν αντιμετωπίζουν κολπική ξηρότητα λόγω εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το πιο κατάλληλο προϊόν αποκατάστασης της υγρασίας στην περιοχή του κόλπου και μείωσης της δυσφορίας.
 
Τοπικές κρέμες οιστρογόνων και κολπικά υπόθετα
Εάν τα προϊόντα ελεύθερης χορήγησης δεν σας παρέχουν καμία ανακούφιση από την κολπική ατροφία και είστε διστακτικές να ξεκινήσετε θεραπεία HRT, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια κρέμα οιστρογόνων ή κολπικό υπόθετο. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμες τοπικά στο αιδοίο ή εσωτερικά στον κόλπο με ένα απλικατέρ. Εάν χρησιμοποιείτε κολπικό υπόθετο, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να εισάγετε το δισκίο για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας.
 
Κολπικοί διαστολείς
Εάν αισθάνεστε κολπικό πόνο και δυσφορία κατά την εμμηνόπαυση, ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν κολπικό διαστολέα, ένα μηχάνημα που βοηθά στην τόνωση και το τέντωμα των κολπικών μυών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στένωσης του κόλπου λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Οι κολπικοί διαστολείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις γυναίκες που αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτά συνήθως διατίθενται χωρίς συνταγή.
 
Ασκήσεις Kegel
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση θα πρέπει να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να ολοκληρώνουν τακτικά ασκήσεις για το πυελικό έδαφος, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel. Αυτό θα αυξήσει τη ροή του αίματος στον κόλπο, θα αυξήσει την ελαστικότητα και θα μειώσει την πιθανότητα κολπικής ατροφίας.
 
Σερβιέτες και προϊόντα ακράτειας TENA
Εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια ούρων ως παρενέργεια της κολπικής ατροφίας, υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πλήρη ζωή χωρίς ανησυχίες και ντροπές. Οι σερβιέτες TENA μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων προστατεύοντάς σας όλη την ημέρα, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.
Η άφιξη της εμμηνόπαυσης μπορεί να μοιάζει με σημαντική αναστάτωση στη ζωή, ιδίως εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια κατά την εμμηνόπαυση. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια και υποστήριξη για την κολπική ξηρότητα ή για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία, όπως τον γιατρό σας.

Περαιτέρω ανάγνωση