Μια γυναίκα επιπλέει ήρεμα σε μια πισίνα

Αντιμετωπίζοντας τη συναισθηματική πλευρά της εμμηνόπαυσης

Η πρoεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σαν ένα συναισθηματικό τρενάκι – μια εμπειρία την οποία κανείς δε ζήτησε! Μια φυσική μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές διάθεσης και καταστάσεις όπως κατάθλιψη εμμηνόπαυσης και άγχος πρoεμμηνόπαυσης.
 
Μάλιστα, τα συναισθηματικά προβλήματα είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της εμμηνόπαυσης. Εάν βρίσκεστε στην προεμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε αυξημένη συναισθηματική αστάθεια ενόψει της περιόδου σας. Αυτό συμβαίνει όταν οι ορμόνες σας είναι φυσικά στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σας και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά τις πρώτες ημέρες του έμμηνου κύκλου σας.
 
Όσο προχωράτε περαιτέρω στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, η συναισθηματική σας αστάθεια μπορεί να αυξηθεί σε αρκετές ημέρες το μήνα ή και περισσότερες, κυρίως λόγω των κυμαινόμενων ορμονικών επιπέδων. Στην κορύφωση της εμμηνόπαυσης, ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται σχεδόν σταθερά σε κατάσταση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για να σταματήσει οριστικά τον έμμηνο κύκλο.
 
Εννοείται ότι οι διαταραχές στη διάθεση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες παρενέργειες της εμμηνόπαυσης. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αναφέρουν αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση, τις σχέσεις και τη συνολική ποιότητα ζωής.
 
Συνεχίστε να διαβάζετε σχετικά με την υποστήριξη κατά την εμμηνόπαυση και ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών παρενεργειών της εμμηνόπαυσης.

Τη μια στιγμή ήμουν χαρούμενη και την άλλη ήθελα να τσακωθώ με τον άντρα μου.

Εμμηνόπαυση και ψυχική υγεία

Τα στάδια της πρoεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης προκαλούν ορμονικές αλλαγές που μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Ορισμένες από τις συναισθηματικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι:
 
Αισθήματα θλίψης
Εναλλαγές διάθεσης
Αυξημένη ευερεθιστότητα
Άγχος
Κατάθλιψη
Θυμός και επιθετικότητα
Δυσκολία συγκέντρωσης (σύγχυση)
Κόπωση
Πίεση
 
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συναισθήματα στα 40 και τα 50 σας έτη ηλικίας σε συχνή ή παρατεταμένη βάση, ή εάν εμφανίζονται ξαφνικά συμπτώματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε την κυκλοθυμία κατά την εμμηνόπαυση, το άγχος της πρoεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση, και άλλα.

Συμβουλή 1: Μιλήστε με τον γιατρό σας για την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες και πρέπει να αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητάς σας. Εάν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση και ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε τεχνική αυτοδιαχείρισης. Έτσι, μπορεί ο γιατρός να αποκλείσει άλλες ιατρικές ή ψυχιατρικές παθήσεις και να σας κατευθύνει στη βοήθεια που χρειάζεστε.
 
Ενώ πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά την εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσετε εάν είχατε παρόμοια συμπτώματα σε άλλες στιγμές της ζωής σας. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες θεραπείες ανάλογα με την κατάστασή σας, είτε μια αγωγή HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), ένα άλλο φάρμακο όπως αντικαταθλιπτικά, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, είτε έναν συνδυασμό.

Αισθανόμουν λυπημένη και δεν ήξερα γιατί.

Συμβουλή 2: Προετοιμαστείτε για τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης με πρακτικούς τρόπους

Η προετοιμασία και η διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με πρακτικούς τρόπους μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ψυχικής σας υγείας και ευεξίας. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν συχνά σωματικές παρενέργειες, όπως εξάψεις και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Αυτά μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να συμβάλλουν ή να επιδεινώνουν την κατάθλιψη, το άγχος και την κυκλοθυμία κατά την εμμηνόπαυση.
 
Η διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι έχετε τον έλεγχο και να μειώσετε την πιθανότητα τυχόν επιζήμιων συναισθηματικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, εάν υποφέρετε από ημικρανίες ή πονοκεφάλους κατά την εμμηνόπαυση, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένες, να αποφεύγετε τον πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες και να κρατάτε παρακεταμόλη στην τσάντα σας. Εάν αντιμετωπίζετε ακράτεια που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, φροντίστε να παραμένετε στεγνές και προστατευμένες φορώντας TENA Lights για ευαίσθητη επιδερμίδα όλη την ημέρα και τη νύχτα. Εάν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε εξάψεις λίγο πριν την περίοδό σας, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις συναντήσεις εργασίας σας εκτός αυτής της περιόδου και μιλήστε με τον διευθυντή ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού εάν χρειάζεστε υποστήριξη όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης στον χώρο εργασίας.

Συμβουλή 3: Να τρώτε σωστά για βέλτιστη ψυχική υγεία

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εμμηνόπαυση, όταν το σώμα σας βιώνει πολλές συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές.
 
Για να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή, φροντίστε να τρώτε αρκετές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση την κυκλοθυμία κατά την εμμηνόπαυση. Η γαλοπούλα, το τυρί cottage, η βρώμη και τα όσπρια είναι όλα νόστιμες πηγές αυτού του αμινοξέος. Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους κατά την εμμηνόπαυση, ίσως να θέλετε να υιοθετήσετε νέες στρατηγικές, όπως η κατανάλωση πρωινού, ή η κατανάλωση κανονικών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα και, επομένως, τη διάθεση σταθερά.

Συμβουλή 4: Χρησιμοποιήστε ηρεμιστικές πρακτικές για την αντιμετώπιση του άγχους κατά την εμμηνόπαυση

Ορισμένες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι το να μαθαίνουν να χαλαρώνουν μπορεί να είναι μια πραγματικά χρήσιμη πηγή υποστήριξης κατά την εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό να μειώσετε τις προσδοκίες από τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, η ρυθμική αναπνοή μπορεί να καθησυχάσει το άγχος κατά την εμμηνόπαυση. Τα ασταθή συναισθήματα συχνά διαταράσσουν το κανονικό μοτίβο της αναπνοής σας, οπότε αν νιώσετε θυμό, ανησυχία ή άγχος, προσπαθήστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς και θορύβους. Πάρτε μερικές μεγάλες, αργές και βαθιές αναπνοές, ή ρίξτε μια ματιά σε μία από τις πολλές διαθέσιμες εφαρμογές ρυθμικής αναπνοής. Θα τα καταφέρετε!
 
Ομοίως, η ενσωμάτωση ηρεμιστικών πρακτικών όπως ο διαλογισμός, ή να γράφετε σε ημερολόγιο για την ημέρα σας, μπορεί να είναι χρήσιμα στην προετοιμασία για την εμμηνόπαυση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Όσον αφορά τη γυμναστική, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε προπονήσεις χαμηλής έντασης, όπως γιόγκα ή κολύμπι, τα οποία είναι καλά τόσο για το πνεύμα, όσο και για το σώμα.
 
Εκτός από τις ηρεμιστικές πρακτικές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο καλός ύπνος και οι χαλαρωτικοί περίπατοι στη φύση βοηθούν στην ανακούφιση τυχόν αρνητικών συναισθηματικών παρενεργειών της εμμηνόπαυσης. 

Συμβουλή 5: Αναζητήστε υποστήριξη στην εμμηνόπαυση από τις κοντινές σας σχέσεις

Όταν οι γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μερικές φορές αισθάνονται ότι τα ασταθή συναισθήματά τους απειλούν όχι μόνο την προσωπική τους αίσθηση ψυχικής ισορροπίας, αλλά και τις σχέσεις τους. Το να προσπαθείτε να συγκρατείτε τα ασταθή συναισθήματά σας μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να ζητάτε βοήθεια κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το γέλιο και η διασκέδαση με οικογένεια και φίλους μπορεί να προσφέρει πνευματική ικανοποίηση και να ανακουφίσουν δύσκολα συναισθήματα.
 
Εάν αισθάνεστε σύγχυση από παράλογα συναισθήματα και εναλλαγές διάθεσης γύρω από την εμμηνόπαυση, φροντίστε να καλλιεργήσετε σχέσεις με τον σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους σας. Ειδικά τα μέλη της οικογένειας μπορεί να αισθάνονται σαν στόχος μιας επίθεσης συναισθημάτων εμμηνόπαυσης. Αντί να δαγκώνετε τη γλώσσα σας ή να εκραγείτε, προσπαθήστε να μιλήσετε με τους ανθρώπους που αγαπάτε για το πώς νιώθετε και να τους πείτε εάν χρειάζεστε επιπλέον κατανόηση, υπομονή συμπόνια ή υποστήριξη. Ενημερώστε τους ανθρώπους σας πότε χρειάζεστε χώρο και χρόνο μόνοι σας για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και, αντιστρόφως, φροντίστε να προγραμματίζετε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν αισθάνεστε ότι το επιθυμείτε.

Συμβουλή 6: Διοχετεύστε τα αρνητικά συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους κατά την εμμηνόπαυση σε κάτι δημιουργικό

Καθώς το σώμα αλλάζει και προσαρμόζεται σε μια νέα φάση της ζωής, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονται μια απώλεια ταυτότητας, σκοπού και αίσθησης του εαυτού τους. Είτε έχετε παιδιά, είτε όχι, ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχτούν το τέλος της γονιμότητάς τους – μια αλλαγή που προκαλεί συναισθήματα θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η απώλεια της γονιμότητας μπορεί ακόμα και να επιφέρει αυξημένη επίγνωση της γήρανσης και της θνησιμότητας.
 
Επομένως, ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι η διοχέτευση των αρνητικών συναισθημάτων σε κάτι δημιουργικό είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσουν ή να καταπολεμήσουν αυτά τα συναισθήματα. Η ζωγραφική, ο χορός, να μάθετε να μαγειρεύετε καλύτερα, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή η ενασχόληση με μια συναρπαστική νέα μορφή γυμναστικής, είναι όλα ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια νέα αίσθηση ταυτότητας και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας κατά την εμμηνόπαυση. 

Επειδή υπάρχουν πολλά να ληφθούν υπόψη σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης, η συναισθηματική πλευρά μπορεί να παραβλεφθεί. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περαιτέρω υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας.

Περαιτέρω ανάγνωση