TENA-Women-LastLonelyMenopause-Campaign-Still-Woman-Kegels.jpg

Προετοιμαστείτε για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος που σταματά ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας, επειδή οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ορμόνες και να απελευθερώνουν ωάρια για γονιμοποίηση. Το τέλος των περιόδων προαναγγέλλει το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας και αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.
 
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, αν και κάθε εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική και μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα για ορισμένες γυναίκες. Λέγεται ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην «μετεμμηνόπαυση» μετά από 12 ολόκληρους μήνες χωρίς περίοδο. Αλλά η μετάβαση στην εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια σταδιακή διαδικασία.
 
Η μεταβατική φάση είναι γνωστή ως «πρoεμμηνόπαυση» και μπορεί να είναι ένα «ορμονικό τρενάκι». Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο για τις περιόδους, ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν συναισθηματικές αλλαγές και έναν πλούσιο «μπουφέ» από σωματικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από νυχτερινές εφιδρώσεις και σύγχυση, έως πτώση της λίμπιντο και αδυναμία της ουροδόχου κύστης. Δεν είναι όμως όλα τόσο άσχημα. Κάθε εμπειρία εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική. Πολλές γυναίκες έχουν πολύ λίγα ή καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλες ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
 
Εάν αγχώνεστε για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής διαδικασίας, μπείτε στο κλαμπ. Σύμφωνα με μια έρευνα του Forbes, περίπου το 64% των γυναικών δεν αισθάνονται καλά προετοιμασμένες για την εμμηνόπαυση.
 
Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε για αυτό το στάδιο της ζωής και όσα περισσότερα γνωρίζετε για το τι να αναμένετε, τόσο πιο δυνατές θα νιώθετε για να το αντιμετωπίσετε. Επειδή δεν μιλάμε αρκετά για την εμμηνόπαυση, πάρα πολλές γυναίκες πιάνονται απροετοίμαστες. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για να μάθετε (σχεδόν) όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την προετοιμασία για την πρoεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Το λιγότερο που περίμενα σχετικά με την εμμηνόπαυση, ήταν ότι θα συμβεί. Κανείς δεν μου το είπε, δεν με είχαν προειδοποιήσει.

Τι είναι η προεμμηνόπαυση;

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, γνωστή και ως προεμμηνόπαυση, περιλαμβάνει τους μήνες και τα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Η προεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μετά τα 40 έτη ηλικίας και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά ότι κάθε εμπειρία είναι διαφορετική. Μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή – κρατηθείτε – έως και 12 χρόνια.
 
Κατά την πορεία προς την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες απελευθερώνουν λιγότερα οιστρογόνα (την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος). Η μείωση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα μια ποικιλία από σημάδια και συμπτώματα που οι περισσότερες γυναίκες αναμένουν να βιώσουν. Ένα αξιοσημείωτο ενδεικτικό σύμπτωμα είναι ότι η περίοδός σας γίνεται χαοτική, με μεγαλύτερους ή μικρότερους έμμηνους κύκλους.
 
Εκτός από τις αλλαγές στην περίοδο, η προεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, κολπική ξηρότητα, ευαισθησία κύστης, κόπωση, σύγχυση, κυκλοθυμία, θυμό (εσείς φταίτε;), άγχος, ημικρανίες, απώλεια της λίμπιντο και κολπική ξηρότητα, πόνοι στις αρθρώσεις και αλλαγές στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και το στήθος σας.
 
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης, ώστε να προκαλέσουν την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στη ζωή σας.

Αρχίζετε να νιώθετε διαφορετικά από πολλές απόψεις.

Συμβουλές για την προετοιμασία για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση

1. Παρακολουθήστε τις περιόδους σας

Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές στην περίοδό τους είναι η πρώτη ένδειξη προεμμηνόπαυσης, ο κανονικός μηνιαίος εμμηνορροϊκός κύκλος σας μπορεί να γίνει ασταθής. Σε όποια φάση της ζωής και αν βρίσκεστε τότε, είναι πάντα μια καλή πρακτική να παρακολουθείτε τις περιόδους σας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πλησιάζετε τα 40, καθώς ο κύκλος σας μπορεί να γίνει ασταθής, πιο σύντομος, μεγαλύτερος ή γενικά απρόβλεπτος.
 
Για να προετοιμαστείτε για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να καταγράφετε την περίοδό σας, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν αιμορραγικά μοτίβα ή ανωμαλίες στον κύκλο σας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου ειδικά για την εμμηνόπαυση που κάνουν αυτή τη διαδικασία απλή. Μερικές από αυτές σας επιτρέπουν ακόμη και να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να αξιολογείτε τη σοβαρότητά τους, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν χρειαστεί να μιλήσετε με έναν γιατρό αργότερα.

2. Διατηρήστε την υγεία σας

Πολλές γυναίκες στενοχωριούνται για την αύξηση της περιφέρειας μέσης τους κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Η αύξηση βάρους είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Η μείωση των οιστρογόνων και της μυϊκής μάζας μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αποθηκεύει λίπος.
 
Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχετε λίγες καμπύλες. Μια γυναίκα στην μετεμμηνόπαυση με την οποία μιλήσαμε είπε: «το να έχεις πιο στρογγυλή κοιλιά είναι ένα σημείο καμπής». Οι αλλαγές στο σώμα φαίνονται πάντα λίγο ανησυχητικές, αφού είμαστε πλάσματα της συνήθειας, αλλά η κατανόηση και η αποδοχή ότι αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης είναι σημαντικά.
 
Δεδομένου ότι το ορμονικό σας τοπίο αλλάζει, το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά που συνήθως λείπουν από τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Γι' αυτό φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη λαχανικά, γαλακτοκομικά και μη επεξεργασμένες πηγές φυτικών ινών. Μπορεί επίσης να θέλετε να πάρετε συμπληρώματα για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Το να πίνετε άφθονο νερό θα σας βοηθήσει να παραμένετε ενυδατωμένες και να ξεπλένετε τυχόν τοξίνες από το σώμα.
 
Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική όσο πιο τακτικά μπορείτε. Οι αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και η γιόγκα, θεωρούνται ότι ανακουφίζουν συμπτώματα όπως τις εξάψεις. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι μπορείτε να κάνετε δύσκολες στάσεις γιόγκα για να αποφύγετε συμπτώματα, αλλά μπορεί να βοηθήσουν λίγο. Ειδικά όταν δεν έχετε κοιμηθεί όλο το βράδυ, τα μικρά πράγματα μπορεί να βοηθήσουν πολύ.

3. Τα μαλλιά, η επιδερμίδα και τα νύχια είναι το παν

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση είναι να φροντίζετε σωστά τα μαλλιά, την επιδερμίδα και τα νύχια σας. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
 
Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αραίωση των μαλλιών και αποδυνάμωση των νυχιών, γι' αυτό προσπαθήστε να αναζητήσετε βιταμίνες και συμπληρώματα για να διατηρήσετε δυνατά μαλλιά και νύχια. Να είστε σίγουρες ότι τα προβλήματα μπορεί να υποχωρήσουν φυσικά, καθώς οι ορμόνες σταθεροποιούνται μετά την εμμηνόπαυση.
 
Η απώλεια μυϊκής μάζας και η εξάντληση του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση της επιδερμίδας και να γίνουν πιο εμφανείς οι γραμμές και οι ρυτίδες. Αυτό, και πάλι, είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Μην πανικοβάλλεστε. Γερνάτε, αλλά πολλοί αναφέρουν ότι η γήρανση τους δίνει το χάρισμα να μην ενδιαφέρονται για το τι σκέφτονται άλλοι άνθρωποι. Υπάρχει καλύτερο δώρο από αυτό;
 
Καθώς η παραγωγή μελανίνης επιβραδύνεται, η επιδερμίδα μπορεί να φαίνεται πιο χλωμή και μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες ηλικίας. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό για να προστατεύσετε την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, κάντε τακτικά απολέπιση για να τονώσετε την επιδερμίδα και επενδύστε σε μια ενυδατική κρέμα καλής ποιότητας που στοχεύει στην αντιγήρανση για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και ελαστική. Αν μη τι άλλο, θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχες και περιποιημένες.

4. Αντιμετωπίζοντας τις συναισθηματικές αλλαγές

Οι συναισθηματικές αλλαγές είναι ένα από τα πιο κοινά, αλλά λιγότερο συζητημένα, συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε συνεχή κατάσταση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε αυξημένη συναισθηματική αστάθεια τις ημέρες πριν την περίοδό σας, όταν οι ορμόνες σας είναι φυσικά στο χαμηλότερο επίπεδο. Μπορεί να θέλετε να στραγγαλίσετε τον σύντροφό σας. Μπορείτε να χτυπάτε παθητικά-επιθετικά κατσαρόλες και τηγάνια γύρω από την κουζίνα σε μια θυμωμένη αναζήτηση του τρίφτη. Μπορείτε να ουρλιάζετε και να βρίζετε μπροστά από τον υπολογιστή σας όταν απαιτείται πολύς χρόνος για να φορτώσει. Τα αισθήματα ευερεθιστότητας, θλίψης, λήθης και έλλειψης υπομονής μπορεί να αυξηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας σε αρκετές ημέρες το μήνα και, στη συνέχεια, περισσότερο καθώς προχωρά η εμμηνόπαυση.
 
Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος και η τακτική γυμναστική, μπορούν να ανακουφίσουν τους συναισθηματικούς παράγοντες της εμμηνόπαυσης. Η υιοθέτηση ηρεμιστικών πρακτικών, όπως οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα και ο διαλογισμός, κατά την περίοδο πριν την πρoεμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα.
 
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι βοηθάει το να μιλήσετε για την εμμηνόπαυση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πείτε τους τι συμβαίνει. Έτσι, θα σας συγχωρήσουν αν τους πετάξετε καμιά κούπα καφέ. Και μπορεί να σας στηρίξουν κιόλας. Μπορεί να αισθανθείτε ανακούφιση με το να έχετε κάποιον να μιλήσετε.

5. Αρχίστε να μιλάτε για την εμμηνόπαυση

Γνωρίζατε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 6 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως βρίσκονται στην εμμηνόπαυση; Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Menopause Support, περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα εμφανίσουν εξουθενωτικά συμπτώματα και πολλές γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση λένε ότι βιώνουν μια έλλειψη γενικής υποστήριξης και κατανόησης.
 
Για να προετοιμαστείτε για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, προσπαθήστε να συζητήσετε άνετα το θέμα με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Ίσως αισθάνεστε άβολα με την ιδέα ότι η περίοδός σας θα σταματήσει για πάντα, ή μπορεί να θέλετε να μάθετε τι κάνει η εταιρεία σας για να υποστηρίξει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν εξάψεις και υπολογιστικά φύλλα στη δουλειά (δεν είναι ευχάριστος συνδυασμός!). Συζητώντας ανοιχτά για την εμμηνόπαυση, θα βοηθήσετε να αφαιρεθεί το στίγμα και θα παρέχετε υποστήριξη σε άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εμμηνόπαυσης.

6. Ερευνήστε τα προϊόντα εμμηνόπαυσης και τις επιλογές θεραπείας

Κατά την προετοιμασία για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, ίσως θα θέλατε να αφιερώσετε λίγο χρόνο ερευνώντας και εξετάζοντας μερικές από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Για παράδειγμα, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών, τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κυκλοθυμία και ένα ισχυρό πρόγραμμα ασκήσεων Kegel, σε συνδυασμό με τις σερβιέτες TENA, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση οποιωνδήποτε προβλημάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Όταν φτάσει η ώρα της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνες σας. Η εξερεύνηση των επιλογών θεραπείας εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλή ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα όταν προκύψουν.
 
Όλοι γνωρίζουμε κάποια που περνάει από την εμμηνόπαυση. Και παρ’ όλα αυτά, σπάνια μιλάμε γι' αυτό. Γιατί δε ρωτάτε κάποια στη ζωή σας πώς αντιμετώπισε την εμμηνόπαυση; Η κάθε γυναίκα έχει τις δικές της συμβουλές και κόλπα για να το ξεπεράσει, από το να βάλει μαξιλάρι στην κατάψυξη μέχρι να απολαύσει ένα μεσημεριανό υπνάκο. Κανείς μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την εμμηνόπαυση απλά και μόνο επειδή δεν το συζητάμε αρκετά. Όσο καλύτερα προετοιμασμένες είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Υπόσχεση.

Η TENA είναι εδώ για να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας στην εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών συμβουλών για την ακράτεια που μπορεί να συμβεί κατά την εμμηνόπαυση. Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη κατά την προετοιμασία για την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας.

Περαιτέρω ανάγνωση