Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την ουροδόχο κύστη σας

Τι να περιμένετε κατά την εγκυμοσύνη

Εάν παρατηρήσατε ότι ξαφνικά τρέχετε στο μπάνιο κάθε πέντε λεπτά και έχετε απρόβλεπτες διαρροές κάθε φορά που βήχετε, τότε θα ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβαρύνει την ουροδόχο κύστη σας. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε: 
  • Ότι ορισμένες ορμόνες μπορούν να αποδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους και να επηρεάσουν τον έλεγχο των ούρων.  
  • Ποιες σερβιέτες TENA είναι κατάλληλες για μικρές διαρροές ή για βαριές διαρροές σερβιέτες λοχείας μετά τη γέννα, και πώς να παραγγείλετε ένα δωρεάν δείγμα.  
  • Ότι μία στις τρεις γυναίκες μετά τα 35* είναι δυνατό να αντιμετωπίσει αδυναμία κύστης και πώς να την αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό 

Τι συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά την εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος αυξάνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα, κι επομένως να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα.
 
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι παράγετε περισσότερα ούρα, γιατί ενδεχομένως να πίνετε περισσότερα υγρά, το οποίο είναι καλό – η συμβουλή όταν αντιμετωπίζετε πρωινές ναυτίες είναι να παραμείνετε ενυδατωμένη για να αντισταθμίσετε την έλλειψη φαγητού, κάτι που επίσης οδηγεί σε πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
 
Όταν είστε έγκυος, οι ορμόνες όπως η προγεστερόνη και η ρελαξίνη κάνουν πιο μαλακούς τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας για να είναι το σώμα σας πιο ελαστικό και να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Έτσι, αποδυναμώνονται οι μύες που ελέγχουν τη ροή των ούρων και οι διαρροές μπορούν να γίνουν πιο συχνό φαινόμενο.  
 
Καθώς η μήτρα σας διογκώνεται όσο μεγαλώνει το μωρό σας, ασκείται επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει τα ίδια επίπεδα πληρότητας. Όσο περισσότερο μεγαλώνει το μωρό, τόσο περισσότερο πιέζεται η ουροδόχος κύστη, γι’ αυτό μπορεί να αισθάνεστε ότι περνάτε το τρίτο τρίμηνο στο μπάνιο!
 
Επιπλέον, όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ, τα υγρά που έχουν συσσωρευτεί στα πόδια και τα πέλματά σας με την κατακράτηση, επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, αυξάνεται η παραγωγή ούρων, γι’ αυτό ενδεχομένως να ξυπνάτε πιο συχνά το βράδυ για να ουρήσετε.

Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει ακράτεια

Οι μύες του πυελικού εδάφους σας γίνονται πιο μαλακοί, η παραγωγή ούρων αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, επιπλέον η κατακράτηση υγρών και η επιπλέον πίεση στο πυελικό έδαφος και την ουροδόχο κύστη είναι δυνατό να αποδυναμώσουν την υποστήριξη γύρω από το ουροποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε ελαφριές διαρροές – ιδιαίτερα όταν γελάτε, βήχετε ή φταρνίζεστε.
 
Εάν αντιμετωπίζετε διαρροές ελαφριάς μορφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα σερβιετάκια TENA Lights Sensitive σάς παρέχουν τριπλή προστασία από διαρροές, κακοσμία και υγρασία.
 
Ο τοκετός επιβαρύνει επίσης τους μύες του πυελικού εδάφους κι έτσι είναι πολύ συνηθισμένο να συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε διαρροές (ή ακράτεια) μετά τον τοκετό. Αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε περίεργα ατυχήματα πότε-πότε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. 
 
Εάν αντιμετωπίζετε βαριές διαρροές μετά τον τοκετό, οι γυναικείες σερβιέτες για TENA Discreet Protect+ προσφέρουν υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας που κλειδώνουν τις οσμές και την υγρασία και σας επιτρέπουν να παραμένετε στεγνή για έως και 12 ώρες. 
 
Το σώμα σας χρειάζεται απλώς λίγο χρόνο για να αναρρώσει και να επανέλθει – τα πράγματα θα πρέπει να αποκατασταθούν και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε, να μειώσετε και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

*Διεθνής διαβούλευση για την (ICI), δημοσίευση 2013, Abrams et all