Ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ουρολοίμωξη (UTI) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Λόγω του αυξημένου κινδύνου επιπλοκών, η θεραπεία για την ουρολοίμωξη στις έγκυες γυναίκες είναι διαφορετική από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό και ο εντοπισμός στα πρώιμα στάδια είναι σημαντικός. 
 
Σε πολλές χώρες, εάν είχατε προηγουμένως ουρολοίμωξη ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, ο έλεγχος για βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα είναι ένα συνηθισμένο κομμάτι του προγράμματος θεραπείας. Εάν είστε έγκυος και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη, αλλά δεν έχετε μιλήσει ακόμη με το γιατρό σας, θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο δυνατό. 

Τι συμβαίνει εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπίζεται;

Ο πιο κοινός τύπος ουρολοίμωξης εμφανίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μολύνοντας την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω στους ουρητήρες και στα νεφρά, στην άνω ουροποιητική οδό. Τα συμπτώματα της ανώτερης ουρολοίμωξης είναι πολύ χειρότερα και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, ναυτία και πυρετό. Η εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λοίμωξης των νεφρών.

Θα επηρεάσει η ουρολοίμωξη το μωρό μου ή την εγκυμοσύνη μου;

Με έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία, η ουρολοίμωξη δεν θα βλάψει στο μωρό σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ωστόσο, μια ουρολοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί στο άνω ουροποιητικό σύστημα. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά εσάς ή το μωρό σας, καθώς οι ουρολοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού έχουν συνδεθεί με αυξημένη υψηλή αρτηριακή πίεση, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Γι’ αυτό φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη. Θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Θα επηρεάσει η ουρολοίμωξη την εγκυμοσύνη μου;

Η ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει τοκετό νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η ουρολοίμωξη ενέχει επίσης τον κίνδυνο αυξημένης υψηλής αρτηριακής πίεσης και τα νερά σας μπορεί να σπάσουν νωρίς. Ωστόσο, αν ανιχνευτεί εγκαίρως, η πάθηση είναι εύκολα θεραπεύσιμη.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ουρολοίμωξη;

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια ουρολοίμωξη. Εδώ είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη.
 
 • Συσπάσεις ή/και κοιλιακό άλγος
 • Πόνος στη μέση
 • Μικρές ποσότητες ούρων κάθε φορά
 • Πόνος κατά την
 • Ίχνη αίματος στα ούρα
 • Ούρα με έντονη μυρωδιά ή ούρα που είναι σκούρα ή θολά
 • Σύγκρια συνήθως χωρίς την παρουσία πυρετού
 • Ξαφνική ούρων

Έχει η ουρολοίμωξη πάντα συμπτώματα;

Όχι. Ενδέχεται να υπάρχει ουρολοίμωξη και να απαιτείται θεραπεία, ακόμη και αν δεν βλέπετε ή εμφανίζετε κανένα από τα συμπτώματα. Μια επίσκεψη στον επαγγελματία υγείας σας που θα πραγματοποιήσει μια εξέταση ούρων θα το επιβεβαιώσει.

Πώς ανιχνεύεται η ουρολοίμωξη;

Ένα τεστ ούρων είναι η τυπική μέθοδος για την ανίχνευση μιας ουρολοίμωξης. Αυτό το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί από το μαιευτικό προσωπικό για να επιβεβαιωθεί εάν υπάρχουν βακτήρια ή όχι.

Μπορούν άλλες παθήσεις να συγχέονται με την ουρολοίμωξη;

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία αναφέρεται σε βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος που δεν παράγουν συμπτώματα εκτός από θολά ή δύσοσμα ούρα. Αυτή η πάθηση είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν απαιτεί αντιβιοτικά. Εντούτοις, αυτό δεν ισχύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Οι έγκυες γυναίκες με ασυμπτωματική βακτηριουρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα και δεν είναι υγιή για το έμβρυο. Τα αντιβιοτικά μειώνουν σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και, ως εκ τούτου, μπορεί να συνιστάται από το γιατρό σας εάν ανιχνευθεί ασυμπτωματική βακτηριουρία.
 
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει σκούρα, θολά και δύσοσμα ούρα. Γι’ αυτό, σιγουρευτείτε ότι ενυδατώνεστε καλά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η ουρολοίμωξη έχει εξαφανιστεί;

Αφού πάρετε όλα τα αντιβιοτικά σας, ο γιατρός σας θα σας ζητά συχνά να κάνετε ένα επιπρόσθετο τεστ ούρων. Αυτό θα επιβεβαιώσει εάν τα βακτήρια εξακολουθούν να υπάρχουν.

Μπορώ να κάνω σεξ αν έχω ουρολοίμωξη;

Επειδή η ουρολοίμωξη δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, μπορείτε να κάνετε σεξ ενώ έχετε ουρολοίμωξη ή ενώ λαμβάνετε θεραπεία για ουρολοίμωξη.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω μια ουρολοίμωξη;

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την πιθανότητα μιας λοίμωξης. Τα παρακάτω μέτρα μπορεί να βοηθήσουν:
 
 • Μείνετε ενυδατωμένοι
 • Κάντε ντους, όχι μπάνια
 • Πηγαίνετε στην τουαλέτα απευθείας μετά το σεξ
 • Πηγαίνετε όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεται να πάτε, μην περιμένετε
 • Προσπαθήστε να αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας
 • Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω
 • Προσέξτε ιδιαίτερα για να διατηρήσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας καθαρή
 • Χρησιμοποιήστε κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια
 • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα φραγμού για να απαλύνει το ευαίσθητο δέρμα των γεννητικών οργάνων

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι έχω ουρολοίμωξη;

Πρώτα απ' όλα, δείτε τον γιατρό σας.