Τι να κάνετε σε περίπτωση ουρολοίμωξης κατά την εγκυμοσύνη (UTI)

Όσον αφορά τις παρενέργειες της εγκυμοσύνης από τις οποίες θα θέλαμε να απαλλαγούμε, οι ουρολοιμώξεις (ή UTI) περιλαμβάνονται στη λίστα μαζί με τη συχνοουρία, τους πρησμένους αστραγάλους, τους πόνους στις αρθρώσεις και την ευαισθησία στην όσφρηση που οδηγεί σε ναυτία.
 
Η ουρολοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε τις επιπλοκές.
 
Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε τα εξής θέματα: 
 • Τι είναι η ουρολοίμωξη (UTI); 
 • Γιατί οι ουρολοιμώξεις (UTI) είναι συχνές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; 
 • Πώς να αναγνωρίσετε μια ουρολοίμωξη (UTI) 
 • Πώς να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη 
 • Πώς να προλάβετε μια ουρολοίμωξη (UTI) 

Τι είναι η ουρολοίμωξη (UTI);

Ουρολοίμωξη (UTI) είναι μια συχνή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος του σώματός σας. Ο πιο κοινός τύπος ουρολοίμωξης εμφανίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μολύνοντας την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. 
 
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω στους ουρητήρες και στα νεφρά, στην άνω ουροποιητική οδό. Τα συμπτώματα της άνω ουρολοίμωξης είναι πολύ χειρότερα και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, ναυτία και πυρετό. 
 
Τα βακτήρια προκαλούν τις περισσότερες ουρολοιμώξεις και παρόλο που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, είναι ιδιαίτερα συχνές στις εγκύους.

Γιατί οι ουρολοιμώξεις (UTI) είναι συχνές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μαζί με τη συχνοουρία και τις διαρροές ούρων, οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής:
 
Οι ορμόνες σας επιφέρουν αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα
 
Οι ορμόνες σας προκαλούν αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα, συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες λοιμώξεων. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, μια κατάσταση στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση της ροής των ούρων από την ουροδόχο κύστη πίσω στους νεφρούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.
 
Η ουροδόχος κύστη σας πιέζεται
 
Η μήτρα σας που μεγαλώνει πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αποβολή όλων των ούρων με αποτέλεσμα όσα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη να αποτελούν πηγή λοίμωξης.  

Πώς να αναγνωρίσετε μια ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια ουρολοίμωξη. Εδώ είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη.
 
 • Συσπάσεις ή/και κοιλιακό άλγος
 • Πόνος στη μέση
 • Μικρές ποσότητες ούρων κάθε φορά
 • Πόνος κατά την
 • Ίχνη αίματος στα ούρα
 • Ούρα με έντονη μυρωδιά ή ούρα που είναι σκοτεινά ή θολά
 • Σύγκρια συνήθως χωρίς την παρουσία πυρετού
 • Ξαφνική ούρων
 
Ο γιατρός σας θα μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχετε ουρολοίμωξη ή όχι με ένα απλό τεστ ούρων, το οποίο θα προσδιορίσει την ύπαρξη βακτηρίων.  

Πώς να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να ζητήσετε αμέσως θεραπεία. Κι αυτό γιατί εάν μια ουρολοίμωξη δεν θεραπευτεί, μπορεί να χειροτερέψει και να απλωθεί στο άνω ουροποιητικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους κατά τη γέννα. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο νεφρικής λοίμωξης.
 
Ωστόσο, μην ανησυχείτε γιατί με την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική θεραπεία – που συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά από αντιβιοτικά – η ουρολοίμωξη δεν θα προκαλέσει κανένα κακό στο μωρό σας.
 
Αφού τελειώσετε τα αντιβιοτικά σας, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε μια επαναληπτική εξέταση ούρων, η οποία θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν ακόμη βακτήρια ή όχι.
 
Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τους τακτικούς ελέγχους που έχετε με τη μαία σας, η οποία θα πραγματοποιήσει τακτικές εξετάσεις ούρων για να εξετάσει τα επίπεδα πρωτεϊνών σας (υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα δηλώνουν ουρολοίμωξη ή κίνδυνο για τα νεφρά).
 
Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ούρων, χρησιμοποιήστε σερβιέτες ακράτειας που αναπνέουν, απορροφούν γρήγορα τις διαρροές και απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα για να αισθάνεστε άνετα. Τα σερβιετάκια για την TENA Lights Sensitive Normal Incontinence είναι πολύ απορροφητικά, διακριτικά και έχουν 0% άρωμα και χρωστικές για ήπια προστασία.

Πώς να προλάβετε μια ουρολοίμωξη (UTI)

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη. Τα παρακάτω μέτρα μπορεί να βοηθήσουν:
 
Μείνετε ενυδατωμένη
Πίνοντας πολύ νερό διατηρείτε τα ούρα σας σε καλή κατάσταση και μειώνετε τις πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πιείτε λιγότερο νερό, προκειμένου να αποφύγετε άλλη μια επίσκεψη στο μπάνιο, αλλά μην το κάνετε! Ο περιορισμός στην κατανάλωση νερού οδηγεί σε αφυδάτωση και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο συμπυκνωμένα ούρα. Αυτό από την άλλη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει την τάση ούρησης ακόμα κι όταν δεν είναι γεμάτη.
 
Κάντε ντους αντί για μπάνιο
Μολονότι το μπάνιο μπορεί να είναι χαλαρωτικό, ειδικά στο τέλος μιας μεγάλης μέρας, η παραμονή στο νερό της μπανιέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε ουρολοίμωξη – ειδικά εάν σας αρέσουν πολύ τα αφρόλουτρα – γιατί μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στο ουροποιητικό σας σύστημα.
 
Πηγαίνετε στην τουαλέτα απευθείας μετά το σεξ
Η μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν βακτηριδίων από την ουρήθρα. 
 
Αφιερώστε χρόνο στο μπάνιο
Οι βιαστικές επισκέψεις στο μπάνιο μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Αφήνοντας μια μικρή ποσότητα ούρων στην ουροδόχο κύστη αυξάνονται οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε λοίμωξη στο ουροποιητικό σας σύστημα, επομένως να φροντίζετε πάντα να αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας. Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να σκύψετε προς τα εμπρός στο κάθισμα της τουαλέτας - αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στάση του σώματος για την πλήρη κένωση της κύστης σας. 
 
Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω
Ακούγεται προφανές, αλλά είναι εκπληκτικό πόσες φορές μπορεί να ξεχάσουμε αυτό τον απλό κανόνα: πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε τα βακτήρια από τα κόπρανα από την πιο ευαίσθητη περιοχή του αιδοίου, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.  
 
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν άρωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
Τα προϊόντα αυτά αλλάζουν το pH της επιδερμίδας και μπορεί να επηρεάσουν την τοπική αποικία μικροβίων. Όλα τα προϊόντα υγιεινής, όπως τα αφρόλουτρα, τα σαπούνια, τα αφροντούς και τα μαντηλάκια, περιέχουν αρώματα, πρόσθετα και συντηρητικά που μπορούν να βλάψουν το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής, για αυτό είναι καλύτερα να κρατάτε τα πράγματα απλά και να πλένετε την περιοχή μόνο με ζεστό νερό.  
Εάν χρησιμοποιείτε σερβιέτες ακράτειας για να διαχειριστείτε την απώλεια ούρων, καλό είναι να επιλέξετε αυτές που είναι πιο ήπιες με το ευαίσθητο δέρμα, για παράδειγμα, σερβιέτες και σερβιετάκια TENA Lights Sensitive, που περιέχουν 0% αρώματα και χρωστικές για ήπια προστασία.

Μπορούν άλλες παθήσεις να συγχέονται με την ουρολοίμωξη;

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία αναφέρεται σε βακτήρια του ουροποιητικού συστήματος που δεν παράγουν συμπτώματα εκτός από θολά ή δύσοσμα ούρα. Αυτή η πάθηση είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν απαιτεί αντιβιοτικά. Εντούτοις, αυτό δεν ισχύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Οι έγκυες γυναίκες με ασυμπτωματική βακτηριουρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα και δεν είναι υγιή για το έμβρυο. Τα αντιβιοτικά μειώνουν σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και, ως εκ τούτου, μπορεί να συνιστάται από το γιατρό σας εάν ανιχνευθεί ασυμπτωματική βακτηριουρία.
 
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει σκούρα, θολά και δύσοσμα ούρα. Γι’ αυτό, σιγουρευτείτε ότι ενυδατώνεστε καλά.

Μπορώ να κάνω σεξ αν έχω ουρολοίμωξη;

Επειδή η ουρολοίμωξη δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, μπορείτε να κάνετε σεξ ενώ έχετε ουρολοίμωξη ή ενώ λαμβάνετε θεραπεία για ουρολοίμωξη.

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι έχω ουρολοίμωξη;

Πρώτα απ' όλα, δείτε τον γιατρό σας.