Κοντινό πλάνο μιας γυναίκας που τοποθετεί ένα σερβιετάκι στο εσώρουχό της

Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Ένας οδηγός για τις σερβιέτες και τα εσώρουχα ακράτειας που θα χρειαστείτε μετά τον τοκετό

Καθώς προετοιμάζεστε για τον ερχομό του νέου σας μωρού, μπορεί να σκέφτεστε τα απαραίτητα που θα χρειαστείτε για να το φροντίσετε. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι συγκεντρώνετε ό,τι χρειάζεστε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αναρρώσει από τον τοκετό. 

Εδώ, εξηγούμε τι να περιμένετε μετά τον τοκετό – από αιμορραγία μετά τον τοκετό έως αδυναμία και διαρροές της ουροδόχου κύστης – και σας δίνουμε συμβουλές για τα απορροφητικά προϊόντα TENA που θα χρειαστείτε για να είστε άνετοι καθώς αναρρώνετε.

Αιμορραγία μετά από τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, η αιμορραγία μετά τον τοκετό (γνωστή και ως λοχεία) μπορεί να διαρκέσει έως και έξι έως οκτώ εβδομάδες. Αυτός είναι ο τρόπος θεραπείας του ίδιου του σώματος και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τις πρώτες μέρες, μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε βαριά περίοδο που αποτελείται από υπολείμματα αίματος, ιστού μήτρας και βλέννα. Η αιμορραγία θα γίνει πιο καφέ στο χρώμα καθώς γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη και τελικά σταματά. 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αιμορραγείτε περισσότερο εάν είστε δραστήριοι ή μετακινείστε πολύ. Είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζεται αιμορραγία όταν σηκώνεστε αφού ξαπλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα – τότε μπορεί επίσης να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος. 

Αυτή είναι μια φυσική απόκριση και μέρος της διαδικασίας επούλωσης, ωστόσο, εάν έχετε έντονη αιμορραγία, πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή ξαφνικά αιμορραγήσετε περισσότερο από ό,τι την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό, συμβουλευτείτε με γιατρό αμέσως.

Ακράτεια μετά τον τοκετό

Όσο πλησιάζει ο τοκετός, τα όργανά σας (όπως η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα σας) θα έχουν στριμωχτεί αρκετά για να δημιουργηθεί χώρος για το μωρό σας που μεγαλώνει. Οι μυς πυελικού εδάφους, που περιβάλλουν την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό σας θα έχουν τεντωθεί. Επιπλέον, ο τοκετός έχει σημαντική επιβάρυνση στο πυελικό έδαφος.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία κύστης ή διαρροές για ένα διάστημα μετά τον τοκετό. Αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε περίεργα ατυχήματα πότε-πότε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. 

Αμέσως μετά τη γέννηση, είναι σύνηθες να εμφανίσετε*: 

  • Απώλεια μεγάλης ποσότητας ούρησης την πρώτη φορά που σηκώνεστε αφού ξαπλώσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μετά την αφαίρεση του καθετήρα 
  • Έντονη επιθυμία για  
  • Μειωμένη αίσθηση αδειάσματος της ουροδόχου κύστης 
  • Επιτακτική ακράτεια (διαρροές κατά τη μετάβαση στην τουαλέτα)
  • Ακράτεια από στρες (διαρροή όταν βήχετε, γελάτε, φτερνίζεστε, σηκώνετε κ.λπ.) 
  • Παθητική (έχετε διαρροές χωρίς να το καταλαβαίνετε) 
  • Δυσκολία στην ούρηση (τα ούρα βγαίνουν δύσκολα ή δεν βγαίνουν καθόλου) 
  • Ανάγκη να σηκωθείτε για να ουρήσετε 
Το σώμα σας χρειάζεται απλώς λίγο χρόνο για να αναρρώσει και να επανέλθει – τα πράγματα θα πρέπει να αποκατασταθούν και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε, να μειώσετε και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας (διαβάστε περισσότερα εδώ: Πώς να διαχειριστείτε την ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό). Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

Τι σερβιέτες ή προστατευτικά εσώρουχα πρέπει να φορέσω μετά τον τοκετό;

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ταμπόν απαγορεύονται. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται εβδομάδες για να επανέλθει η μήτρα σας στο κανονικό της μέγεθος και η τοποθέτηση ενός ταμπόν θα μπορούσε να εισάγει βακτήρια και να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Μπορεί επίσης να έχετε κάποιες περινεϊκές ρήξεις μέσα και γύρω από τον κόλπο σας, οι οποίες θα μπορούσαν να μολυνθούν ή να ερεθίζονται από ένα τοποθετημένο ταμπόν, επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε επιθέματα μετά τον τοκετό. Σας συνιστούμε να κάνετε ντους και όχι μπάνιο. 

Για τις πρώτες ή δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση, είναι καλή ιδέα να έχετε μερικά προστατευτικά εσώρουχα ή σερβιέτες για μετά τον τοκετό που προσφέρουν μέγιστα επίπεδα απορροφητικότητας, σε περίπτωση που αισθανθείτε απώλεια της αίσθησης της ουροδόχου κύστης και διαπιστώσετε ότι κατουριέστε επειδή δεν αισθάνεστε παρόρμηση για

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε κανονικές σερβιέτες, αλλά αυτές μπορεί να μην σας προσφέρουν τα επίπεδα απορρόφησης που χρειάζεστε. Τα κατάλληλα επιθέματα μετά τον τοκετό, όπως το TENA Discreet Protect+ είναι παχύτερα και μακρύτερα από τα κανονικά επιθέματα, τα οποία βοηθούν επίσης στην απορρόφηση τυχόν περιοχών που μπορεί να πονούν περισσότερο. 

Αμέσως μετά τη γέννηση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι νιώθετε πιο άνετα φορώντας εσώρουχα ή προστατευτικά εσώρουχα μιας χρήσης. Μπορούν να δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας γύρω από την κοιλιά, ενώ προσφέρουν μέγιστη απορρόφηση και προστασία. Τα εσώρουχα ακράτειας TENA Silhouette Plus High Waist Incontinence διαθέτουν μαλακό και αναπνεύσιμο ύφασμα με στενή εφαρμογή στο σώμα για βελτιωμένη άνεση, ενώ παράλληλα προσφέρουν τριπλή προστασία από διαρροές, οσμή και υγρασία. 

Καθώς η αιμορραγία και τυχόν διαρροές γίνονται λιγότερο βαριές, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε επιθέματα μετά τον τοκετό με τα δικά σας εσώρουχα. Οι σερβιέτες TENA Discreet Protect+ χρησιμοποιούν μαλακά, υλικά με τη δυνατότητα να αναπνέουν για άνεση, και κλειδώνουν την οσμή και την υγρασία, επιτρέποντάς σας να παραμένετε στεγνοί για έως και 12 ώρες. 

Εάν όμως μετά τον τοκετό το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, τα σερβιετάκια ακράτειας TENA Lights Sensitive είναι πολύ απορροφητικά, πολύ διακριτικά και έχουν 0% αρώματα και χρωστικές για απαλή προστασία.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να φοράω σερβιέτες μετά τον τοκετό;

Η αιμορραγία είναι πιο έντονη για τις πρώτες τρεις έως 10 ημέρες και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε προστατευτικά εσώρουχα για μετά τον τοκετό ή σερβιέτες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα άνεσης και απορροφητικότητας σε αυτές τις πρώτες μέρες της ανάρρωσης. 

Είναι φυσιολογικό η αιμορραγία μετά τον τοκετό να συνεχίζεται για έως και έξι έως οκτώ εβδομάδες. Καθώς η αιμορραγία γίνεται λιγότερο έντονη, μπορείτε να μεταβείτε από τα αναλώσιμα εσώρουχα και τις σερβιέτες με μεγαλύτερα επίπεδα απορροφητικότητας σε σερβιετάκια για ελαφρύτερες αιμορραγίες όταν μειώνεται η ροή σας. 

Είναι κοινό να έχετε διακυμάνσεις στις ροές αίματος. Συχνά, καθώς γίνεστε πιο δραστήριοι την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, η αιμορραγία θα αυξηθεί ελαφρώς, επομένως μπορεί να θέλετε να πάρετε μια σειρά από σερβιέτες ή σερβιετάκια ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε για να καλύψετε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες απορρόφησης. 

Μπορεί επίσης να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες για να ανακτηθεί ξανά ο πλήρης έλεγχος της ουροδόχου κύστης μετά τον τοκετό. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ούρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες για να ανακτηθεί ξανά ο πλήρης έλεγχος της ουροδόχου κύστης μετά τον τοκετό.

Πώς να διαχειριστείτε την επιλόχεια ακράτεια μετά τον τοκετό

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να αγνοούν τα συμπτώματά τους ή να μη ζητούν επαγγελματική υποστήριξη, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθετε άβολα. 

Από την τακτική άσκηση του πυελικού εδάφους έως το πλήρες άδεισμα της ουροδόχου κύστης σας και την επανεκπαίδευσή της ώστε να αισθάνεστε την ανάγκη να κατουρείτε λιγότερο συχνά – υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε και να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας. Ελέγξτε το λεπτομερές άρθρο με τις κορυφαίες συμβουλές.

Η TENA είναι εδώ για να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας κατά την εγκυμοσύνη και μετά, με πρακτικές συμβουλές για την εγκυμοσύνη και την ακράτεια ούρων μετά τη γέννα. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περαιτέρω υποστήριξη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον γιατρό σας. Έχουμε σχεδιάσει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για να σας στηρίξουμε – δείτε όλη τη σειρά εδώ ή παραγγείλετε ένα δείγμα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς. 

* Προβλήματα ούρησης αμέσως μετά τον τοκετό, Σεπτέμβριος 2020, NHS