Ειδη και αιτιες

Η ακούσια απώλεια ούρων και η μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Μαθαίνοντας τι είδους ακούσια απώλεια ούρων αντιμετωπίζετε και τι την προκαλεί, θα σας βοηθήσει να βρείτε ευκολότερα τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της.

Δεν είστε μόνος

1 στους 4 άνδρες* παρουσιάζει ακούσια απώλεια ούρων, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως, η ακούσια απώλεια ούρων διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζονται μερικές σταγόνες περιστασιακά ή αν αντιμετωπίζετε μεγαλύτερη απώλεια, σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση.

* Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από την SCA το 2012, σε άνδρες άνω των 40 στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Ρωσία και στο Μεξικό. Αδημοσίευτα δεδομένα.

Μαρτυρία

Αισθανθηκα καλυτερα οταν διαπιστωσα οτι δεν ειμαι μονος.

Γιάννης

53

Τι προκαλεί την ακούσια απώλεια ούρων;

Για να λειτουργήσει το ουροποιητικό σύστημα, ο εγκέφαλος, οι μύες και τα νεύρα πρέπει να συνεργάζονται, ώστε τα ούρα να παραμένουν μέσα στην ουροδόχο κύστη και να απελευθερώνονται μόνο όταν είστε έτοιμος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτήν τη διαδικασία.

Συχνές αιτίες ακούσιας απώλειας ούρων:

  • Φαρμακευτική αγωγή: τα διουρητικά φάρμακα, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ακούσιας απώλειας ούρων.
  • Ουρολοιμώξεις.
  • Προσωρινά εξασθενημένοι μύες εξαιτίας χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη.
  • Αλλαγές στο μέγεθος του προστάτη: ένας διογκωμένος , για παράδειγμα, μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση των ούρων.
  • Αν κάποιος είναι υπέρβαρος, ασκείται επιπλέον πίεση στους κοιλιακούς και πυελικούς μύες, γεγονός που επιδεινώνει την ακούσια απώλεια ούρων.
  • Διαβήτης ή νευροεκφυλιστικές νόσοι (για παράδειγμα Alzheimer).

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η αιτία της ακούσιας απώλειας ούρων μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να λάβετε μια καλή αξιολόγηση της κατάστασής σας, για να μπορείτε να λάβετε και τη σωστή θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή διάγνωση από τον γιατρό σας.

Συχνά είδη

Επιτακτική ακράτεια

Η επιτακτική είναι γνωστή και με τον όρο "υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη" και είναι το πιο συχνό είδος ακούσιας απώλειας ούρων. Η συμβαίνει όταν νιώθετε μια αιφνίδια ανάγκη για , αλλά δεν μπορείτε να κρατηθείτε μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα. Μπορεί να χρειάζεται να επισκέπτεστε την τουαλέτα πάνω από 4 έως και 8 φορές την ημέρα, καθώς και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το είδος συχνά συνδέεται με διόγκωση του προστάτη ή είναι συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη.

Ακράτεια από προσπάθεια

Αν ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η ανύψωση βάρους συνήθως σας προκαλούν ακούσια απώλεια ούρων, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε από προσπάθεια. Πρόκειται για μια πάθηση που είναι πολύ συχνή στους άνδρες που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη.

Διαρροή σταγόνων μετά την ούρηση

Αυτό συμβαίνει όταν στάζουν μερικές σταγόνες ούρων αφού έχετε πάει στην τουαλέτα, ακόμη και μετά την "αναμονή και το τίναγμα". Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται σταγόνες μετά την ούρηση: η και η στάγδην αποβολή των ούρων. Η εμφάνιση σταγόνων μετά την ούρηση παρατηρείται επειδή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως. Αντίθετα, τα ούρα συσσωρεύονται μέσα στο σωλήνα που συνδέεται με την ουροδόχο κύστη σας. Μια συχνή αιτία για τη είναι η διόγκωση του προστάτη ή οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους.

Ακράτεια υπερπλήρωσης

Αν έχετε συνεχή ή διακοπτόμενη ροή ούρων, μπορεί να αντιμετωπίζετε υπερπλήρωσης. Συνήθως προκαλείται όταν κάτι εμποδίζει τη ροή των ούρων, με αποτέλεσμα την υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης και κατόπιν τη διαρροή τους.