ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Λέξεις και ορολογία για την ακράτεια.

Αδυναμία ουροδόχου κύστης

Η αδυναμία ουροδόχου κύστης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της ακράτειας και αναφέρεται σε οποιοδήποτε είδος ακούσιας απώλειας ούρων. Παρόλο που χρησιμοποιείται συχνά, ο όρος αδυναμία ουροδόχου κύστης δεν είναι ιατρικά σωστός, αφού η αιτία της ακούσιας απώλειας δεν σχετίζεται με την αδύναμη ουροδόχο κύστη, αλλά με τα λεγόμενα Συμπτώματα του Κατώτερου Ουροποιητικού Συστήματος (LUTS).

Ακράτεια

Ως ακράτεια ορίζεται το φαινόμενο της ακούσιας απώλειας ούρων.

Ακράτεια από προσπάθεια

Η ακράτεια από προσπάθεια αναφέρεται στην ακούσια απώλεια ούρων που προκαλείται από προσπάθεια ή σωματική κόπωση ή όταν φτερνίζεστε ή βήχετε. Ο σφιγκτήρας ή οι μύες και οι σύνδεσμοι πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη είναι πολύ αδύναμοι για να συγκρατήσουν τα ούρα.

Ακράτεια υπερπλήρωσης

Αν έχετε συνεχή ή διακοπτόμενη ροή ούρων, μπορεί να αντιμετωπίζετε ακράτεια υπερπλήρωσης. Συνήθως προκαλείται όταν κάτι εμποδίζει τη ροή των ούρων, με αποτέλεσμα την υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης και κατόπιν την ακούσια απώλεια ούρων.

Αντιμετώπιση της ακράτειας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων. Η δική μας πρόταση αφορά στον τρόπο ζωής. Περιλαμβάνει εκγύμναση της ουροδόχου κύστης ή ασκήσεις μυών πυελικού εδάφους που δυναμώνουν τους σχετικούς μύες. Επιπλέον η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης και αποβολής υγρών, καθώς και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (ή αναθεώρηση της υπάρχουσας φαρμακευτικής αγωγής), βοηθήματα για την ακράτεια ή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται μόνο μετά από διεξοδική αξιολόγηση και αφού έχουν αποτύχει οι λιγότερο επεμβατικές επιλογές αντιμετώπισης. Πάντα συνιστάται να απευθύνεστε σε έναν ειδικό για να μάθετε την ακριβή αιτία της ακράτειας. Όταν κάποιος σκέφτεται την επέμβαση, θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους, καθώς και το αναμενόμενο όφελος της διαδικασίας, όπως ισχύει για οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση. Τα βοηθήματα ακράτειας (απορροφητικά προϊόντα) πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως αλλαγή του τρόπου ζωής ή φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, τα βοηθήματα ακράτειας είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται όταν οι άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης

Η διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν εκκενώνεται εντελώς και συνεχίζει να εμφανίζει απώλεια ούρων μετά την ούρηση. Συναντάται συχνά στις περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη ή αδυναμίας των μυών πυελικού εδάφους.

Διαρροή σταγόνων μετά την ούρηση

Αυτό συμβαίνει όταν στάζουν μερικές σταγόνες ούρων αφού έχετε πάει στην τουαλέτα, ακόμη και μετά την "αναμονή και το τίναγμα". Υπάρχουν δύο τύποι διαρροής σταγόνων μετά την ούρηση: η διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης και η στάγδην αποβολή των ούρων. Η απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση παρατηρείται επειδή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως κατά την ούρηση. Αντίθετα, τα ούρα συσσωρεύονται μέσα στο σωλήνα που συνδέεται με την ουροδόχο κύστη σας.

Επιτακτική ακράτεια

Η επιτακτική ακράτεια είναι η πιο συχνή αιτία ακούσιας απώλειας ούρων στους άνδρες. Επιτακτική ακράτεια είναι η κατάσταση κατά την οποία νιώθετε μια αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, αλλά δεν μπορείτε να κρατηθείτε μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα. Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να επισκέπτεστε την τουαλέτα πάνω από 4 έως και 8 φορές την ημέρα, καθώς και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το φαινόμενο συχνά συνδέεται με διόγκωση του προστάτη ή είναι συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη.

Μύες πυελικού εδάφους

Οι μύες πυελικού εδάφους (ή πυελικοί μύες) είναι μια ομάδα μυών μέσα στην πύελο που σχηματίζουν ένα "δάπεδο" ανάμεσα στα πόδια σας. Είναι τοποθετημένοι ανάμεσα στο ηβικό οστό (μπροστά) και στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης (πίσω). Η εξασθένηση αυτών των μυών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως είναι η ακράτεια ούρων και, αν επηρεαστεί ο μυς κλεισίματος του πρωκτού, προκαλείται ακράτεια κοπράνων.

Ούρηση

Η πράξη της ούρησης (κένωση ούρων).

Προστάτης

Ένας αδένας στους άνδρες, που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης. Ο προστάτης παράγει ένα υγρό κατά την εκσπερμάτωση. Συχνά στους μεγαλύτερους άνδρες, ο αδένας αυτός αρχίζει να διογκώνεται και μπορεί να φράξει την ουρήθρα. Ένα σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η μικρή ροή ούρων, που συνδέεται με τα γνωστά προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης ή ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης.

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιτακτική ανάγκη ούρησης, με ή χωρίς ακράτεια, και συνήθως εκδηλώνεται με αυξημένη συχνότητα ούρησης την ημέρα και τη νύχτα.