Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη στους άντρες: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Όταν πρέπει να πας τουαλέτα, πρέπει να πας τουαλέτα. Αλλά μήπως αισθάνεστε τελευταία ότι πάτε πιο πολύ απ’ ό,τι πριν; Αν ναι, δεν είστε ο μόνος. Πολλοί άντρες ζουν με συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης που τους προκαλούν αμηχανία και περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν επιλογές θεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και να σας δώσουν τον έλεγχο.

Διευρυμένος προστάτης και υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

Ο διευρυμένος δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μια (OAB) είναι ένα σύμπτωμα ενός διευρυμένου προστάτη, το οποίο είναι ένα κοινό αποτέλεσμα της γήρανσης. 
 
Η ουρήθρα σας διέρχεται από τον προστάτη σας, οπότε όταν ο προστάτης σας διογκωθεί, συμπιέζει την ουρήθρα, περιορίζοντας τη ροή των ούρων. Αυτό σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την καταπολέμηση της αντίστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους υποδοχείς στην ουροδόχο κύστη να γίνουν υπερευαίσθητοι και να στείλουν σήματα στον εγκέφαλό σας ότι πρέπει να ουρήσετε. Η επείγουσα τάση ούρησης που αντιμετωπίζετε ως αποτέλεσμα ονομάζεται OAB. Αυτό είναι ένα από τα πολλά πιθανά συμπτώματα δυσκολιών εκκένωσης της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από έναν διευρυμένο προστάτη. Άλλα συμπτώματα είναι: 
 
 • Δυσκολία ροής των ούρων 
 • Υπερβολική προσπάθεια κατά την εκκένωση των ούρων 
 • Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων 
 • Ανάγκη ούρησης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας 
 • Συχνή αφύπνιση εντός της νύχτας για  
 • Απώλεια ούρων 

Άλλες αιτίες διαρροής ούρων

Ενώ ένας διευρυμένος είναι η πιο κοινή αιτία προβλημάτων ακράτειας στους άνδρες, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα ή διαρροή ούρων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν: 
 
 • Οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να επιτρέψουν στα ούρα να παραμείνουν παγιδευμένα στην ουρήθρα όταν κατουρείτε. Καθώς κινείστε στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξουν μικρές διαρροές, μια κατάσταση γνωστή ως «διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης» 
 • από προσπάθεια - ακούσιες διαρροές ούρων κατά το βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα ή την άσκηση - δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στους άνδρες, αλλά μπορεί να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη εάν ο μυς του σφιγκτήρα έχει εξασθενήσει ή καταστραφεί, ώστε να μην είναι σε θέση να κλείσει πλήρως την ουρήθρα. 
 • Ουρολοιμώξεις 
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα 
 • Πέτρες στα νεφρά 
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης 
 • Προβλήματα κίνησης (π.χ. δυσκολία έγκαιρης προσέλευσης στην τουαλέτα) 
 • Παχυσαρκία 
 • Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης 
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν το ουροποιητικό σύστημα 
 • Νευρολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας 
 
Παρά την ταλαιπωρία στην εργασία, την κοινωνική ζωή και τον ύπνο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη διαταραχή ενοχλητική και δεν ζητούν ιατρική συμβουλή ή λύση για τα συμπτώματα. Αλλά δεν χρειάζεται να αφήσετε τα προβλήματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή της διαρροής να κυριαρχήσουν στη ζωή σας. Υπάρχουν καλές θεραπείες διαθέσιμες και με τις σωστές συμβουλές, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο. 

Επιλογές θεραπείας

Το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε θεραπεία είναι πάντα η διάγνωση από έναν καταρτισμένο γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να κατανοήσει το ιστορικό της υγείας σας (όπως υγεία των ούρων, τρόπος ζωής, τρέχοντα φάρμακα, ιατρικές παθήσεις και προηγούμενες διαδικασίες). Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας ζητήσει ένα ημερολόγιο ούρησης για να κατανοήσει καλύτερα την κατάστασή σας. Ακολουθεί μια ενδελεχής φυσική εξέταση για να κατανοήσουμε την τρέχουσα υγεία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. 
 
Με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης - που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο - ο γιατρός σας θα σας προτείνει μια σειρά θεραπευτικών επιλογών με βάση τις ατομικές σας ανάγκες. 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει ότι πολλά άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη βρίσκουν ανακούφιση κάνοντας ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε την αιτία των προβλημάτων σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Οι συστάσεις για τη θεραπεία βασίζονται πάντα στις ατομικές ανάγκες και η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την ανάληψη του ελέγχου.  
 
Είναι πράγματι πιθανό ο γιατρός σας να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: 
 
 
Εκτός από τα παραπάνω σημεία, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει τη χρήση προϊόντων ακράτειας. Στην TENA, μπορείτε να βρείτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για άντρες, που είναι ασφαλή και διακριτικά, και σας προστατεύουν από οσμές.  

Δεν είστε μόνοι - μιλήστε με έναν γιατρό και ανακτήστε τον έλεγχο

Τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης στους άνδρες είναι αρκετά κοινά, ειδικά με την ηλικία και έναν διευρυμένο προστάτη. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα, οι προοπτικές είναι καλές στις περισσότερες περιπτώσεις. Κάντε μια ειλικρινή συνομιλία με το γιατρό σας για σωστή διάγνωση και σωστή θεραπεία, ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου και της καθημερινής σας ζωής.