Ο προστατης και η διαρροη ουρων στους αντρες

Παρόλο που ο προστάτης και η ακράτεια δεν είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς το ένα επιδρά στο άλλο. Για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης στο θέμα, μιλήσαμε με τον Ralph Peeker, Καθηγητή και Διευθυντή Κλινικής του Τμήματος Ουρολογίας του Sahlgrenska University Hospital στο Γκέτεμποργκ.

Ο προστάτης και η διαρροή ούρων στους άντρες

Στην ηλικία των 18-20 ετών, ο προστάτης στους άντρες είναι περίπου 20 γραμμάρια ή έχει το μέγεθος ενός καρυδιού. Μπορεί να αυξηθεί έως και 500 γραμμάρια.

Ο προστάτης και η διαρροή ούρων στους άντρες

Ο προστάτης σας είναι σαν ένα καρύδι.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι γνωρίζετε για τον προστάτη αδένα σας; Βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του πέους, και η βασική του λειτουργία είναι να παράγει ένα υγρό που συνδυάζεται με το σπερματοζωάριο για να γίνει σπέρμα. Στην ηλικία των 20 ετών, ο σας έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού ή ζυγίζει περίπου 18-20 γραμμάρια.

Όπως και τα αυτιά σας, ο προστάτης σας μεγαλώνει διαρκώς.

Το καλό νέο είναι ότι η αύξηση του προστάτη είναι φυσιολογική. «Σε μερικούς άντρες ο μεγαλώνει λίγο. Σε άλλους άνδρες περισσότερο ενώ σε άλλους λιγότερο - μπορεί να φτάσει να ζυγίζει έως και μισό κιλό», λέει ο Peeker. Συνήθως η αύξηση του προστάτη περνά απαρατήρητη. Αλλά σε μερικούς άντρες, ο διευρυμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) μπορεί να προκαλέσει πόνο και μία σειρά από συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αποθήκευση ούρων, διστακτικότητα, αργή ροή, ανικανότητα ούρησης ή κατακράτηση ούρων που ενδέχεται να προκαλέσουν λοίμωξη. Γνωστό ως σύμπτωμα του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος (LUTS) είναι αρκετά συχνό και επηρεάζει περίπου το 25% των αντρών 40 ετών και άνω. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, δεν χρειάζεται να επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής σας.

Ο διευρυμένος προστάτης δεν σημαίνει καρκίνος.

Σύμφωνα με τον Peeker, είναι «κοινή παρανόηση» να σκεφτόμαστε ότι η LUTS αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά πρώιμα προειδοποιητικά μηνύματα του καρκίνου του προστάτη, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο είναι μία απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται PSA.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται αργά σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό η προτεινόμενη διαχείριση είναι η ενεργή παρακολούθηση αντί για τη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων. Η πιεστική ακράτεια, που επηρεάζει κυρίως γυναίκες, μπορεί να είναι μία προσωρινή ή μόνιμη παρενέργεια των εγχειρίσεων της πυελικής χώρας, όπως η προστατεκτομή. Η εγχείριση περιλαμβάνει την αφαίρεση όλου του προστάτη, η οποία μπορεί να αποδιοργανώσει τη λειτουργία του σφιγκτήρα και να έχει ως συνέπεια τη διαρροή ούρων. Υπάρχουν φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις για την ελάττωση εάν όχι την ίαση αυτού του αποτελέσματος. Σε ήπιες περιπτώσεις, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των πυελικών μυών, βελτιώνουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και μειώνουν τη διαρροή ούρων. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εάν ανησυχείτε για συμπτώματα, εξετάσεις ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να ενημερωθείτε. 

«Συνήθως ο προστάτης δεν είναι το όργανο που ευθύνεται»

Ενώ τα προβλήματα ούρησης μπορούν να προκληθούν από έναν διευρυμένο προστάτη, ο Peeker υποστηρίζει ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την πυελική χώρα και στον εγκέφαλο, για να βρούμε την κύρια αιτία της ακράτειας στους άντρες. 
 
Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των «αντανακλαστικών ούρησης» ή της ικανότητας να κρατηθείτε όταν νιώθετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Αυτά τα σημαντικά κυκλώματα στον εγκέφαλο μπορούν να διαταραχθούν όταν βιώνετε μία τραυματική εμπειρία όπως εγκεφαλική κάκωση ή εγκεφαλικό, με συνέπεια την ακούσια διαρροή που συμβαίνει σε μερικούς άντρες. Γνωστή ως επείγουσα , πρόκειται για την πιο συχνή μορφή αντρικής ακράτειας.  
Αλλά η διαταραχή δεν είναι απαραίτητο να είναι τόσο σοβαρή όσο το εγκεφαλικό. «Μπορεί να είναι μία διαταραχή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο που βασίζεται σε γενική αθηροσκλήρωση», λέει ο Peeker. 
 
Αθηροσκλήρωση είναι η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών που προκαλείται από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης. Και παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί κλινικά ότι η κακή διατροφή προκαλεί ακράτεια, μία υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι σίγουρα ευεργετική. «Όλα λειτουργούν καλύτερα όταν οξυγονώνονται οι ιστοί του σώματος», προσθέτει ο Peeker.
 
Ο Peeker συμβουλεύει: «Εάν εγώ είχα οποιοδήποτε σύμπτωμα, θα αναζητούσα βοήθεια.» Επομένως, εάν έχετε απορίες σχετικά με τον προστάτη και την αδυναμία της ουροδόχου κύστης, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σε μερικούς άντρες ο προστάτης μεγαλώνει έως και μισό κιλό.

Ralph Peeker

Καθηγητής και Διευθυντής Κλινικής

Γνωρίζατε ότι

Ένας στους τέσσερις άντρες μεταξύ 40 ετών και άνω αντιμετωπίζει συμπτώματα του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος.

1 στους 4

Σχετικά άρθρα

Ακρατεια - Μια εισαγωγη

Ένας στους τέσσερις άνδρες άνω των 40 ετών* παρουσιάζει ακούσια απώλεια ούρων, γνωστή και ως ακράτεια. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε μια λύση είναι να μάθετε περισσότερα για την ακράτεια.

Ασκησεις πυελικου εδαφους

Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια των σωστών ασκήσεων. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε, να μειώσετε ή να ελέγξετε την ακούσια απώλεια ούρων.