Το αγαπημένο μου πρόσωπο αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας

Ο βαθμός υποστήριξης που χρειάζεται το αγαπημένο σας πρόσωπο εξαρτάται τόσο από την ψυχική όσο και από τη σωματική του υγεία.
 
Ίσως να διαπιστώσατε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα όπως πριν. Για παράδειγμα, ίσως ξεχνάει πράγματα. Ή ξεχνάει να πάει στην τουαλέτα. Ή έχει δραματικές αλλαγές διάθεσης. Αν εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, αυτή η ενότητα σας ενδιαφέρει. Εδώ μπορείτε να βρείτε πρακτικές συμβουλές για να φροντίζετε καλύτερα ένα αγαπημένο πρόσωπο με που έχει διανοητική αναπηρία. Αλλά σας συστήνουμε επίσης να επισκεφθείτε γιατρό.

Οργανώνοντας την καθημερινότητα για εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο

Οι συνήθεις καθημερινές πρακτικές βοηθούν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να νιώθουν πιο ασφαλή. Αυτό ισχύει ειδικότερα κατά την αλλαγή των προϊόντων ακράτειας. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να νιώθουν λιγότερο άγχος και να είναι περισσότερο χαλαρά αν το κάνουν τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Και λέγοντας και κάνοντας τα ίδια πράγματα όταν τους αλλάζετε. Έτσι θα ξέρουν τι να περιμένουν τη στιγμή της αλλαγής. Και θα το ενσωματώσουν στο πρόγραμμά τους με τα γεύματα, τον ύπνο και τις άλλες δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση. 
 
Αν θα πρέπει κάποτε να αναλάβει τη φροντίδα υγείας άλλο άτομο, θα είναι καλό να υπάρχει μία ρουτίνα. Αν ο εφεδρικός φροντιστής υγείας συνεχίζει αυτά που κάνετε τις ίδιες ώρες, το αγαπημένο σας πρόσωπο θα είναι πιο άνετο.  

Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον

Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου. Αν μπορεί να πάει μόνο του στην τουαλέτα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο του. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον. Μπορείτε να το κάνετε προσαρμόζοντας τον περιβάλλοντα χώρο, και αγοράζοντας τα κατάλληλα προϊόντα και βοηθήματα. Ο στόχος είναι να είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει το χώρο του με άνεση και ασφάλεια. Πρέπει να κάνετε τα εξής, όσο το δυνατόν συντομότερα:
 
  • Εξετάστε τα πατώματα σε κάθε δωμάτιο όπου είναι πιθανό να πάει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι ολισθηρά; Είναι επικίνδυνα; Αν είναι έτσι... 
    - Τοποθετήστε αντιολισθητικές ταινίες και αφαιρέστε τα ανομοιόμορφα χαλιά. 
    - Βάλτε αντιολισθητικά πατάκια όπου το πάτωμα είναι ακόμα υγρό, όπως στο μπάνιο και στην κουζίνα.
  • Προσθέστε μπάρες κρατήματος οπουδήποτε χρειάζονται, για παράδειγμα, στην τουαλέτα, στην ντουζιέρα ή στην μπανιέρα.
  • Βάλτε μια πινακίδα στην πόρτα της τουαλέτας για να τη διακρίνει πιο εύκολα. Ίσως να αντικαταστήσετε το κάλυμμα της τουαλέτας με ένα χρωματιστό για να φαίνεται περισσότερο.
  • Τοποθετήστε ένα σκουπιδοτενεκέ με καπάκι για τα χρησιμοποιημένα προϊόντα ακράτειας στο μπάνιο ή στο υπνοδωμάτιο. Κάνει πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα και τα σκουπίδια στη θέση τους.
  • Επίσης, το άτομο που φροντίζετε ίσως να προτιμά ρούχα που είναι εύκολο να αφαιρεθούν, όπως φαρδιές φούστες και παντελόνια με κορδόνι. Τα ρούχα που είναι εύκολο να αφαιρεθούν τα βοηθά να νιώθουν ανεξάρτητα και τη δική σας φροντίδα ευκολότερη.

Η σημασία της υγιεινής

Η προσωπική υγιεινή είναι μια σημαντική καθημερινή συνήθεια για όλους. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο και απλό όταν φροντίζετε ένα άτομο με επιβαρυμένη φυσική και ψυχική υγεία.
 
Τα άτομα που πάσχουν από άνοια είναι λιγότερο συνεργάσιμα και πιο απρόθυμα στις αλλαγές. Γι’ αυτό η φροντίδα της υγιεινής του αγαπημένου σας προσώπου χρειάζεται υπομονή. Πρέπει να μιλάτε περισσότερο μαζί του και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον καθαρισμό του. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ακράτεια και την άνοια

Φροντίζοντας το δέρμα των ηλικιωμένων

Όπως ίσως γνωρίζετε, όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται πιο εύθραυστο και τραυματίζεται ευκολότερα. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται ειδική φροντίδα, με συνήθεις πρακτικές υγιεινής που βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων και του ερεθισμού του δέρματος. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει άνοια - τα ούρα και τα κόπρανα μπορούν να βλάψουν το δέρμα του. Η καλή υγιεινή για τους ηλικιωμένους δεν προστατεύει μόνο την υγεία του δέρματός τους, αλλά τους ανακουφίζει, τους βοηθά να νιώθουν καθαροί, άνετοι, αναζωογονημένοι και υγιείς. Επίσης ενισχύει και την αυτοπεποίθησή τους.
 
Υπάρχουν τρία βήματα για τη φροντίδα του δέρματός του: καθαρισμός, αποκατάσταση και προστασία. 

Προϊόντα ακράτειας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα άτομα που πάσχουν από άνοια δεν προτιμούν τις αλλαγές. Γι’ αυτό μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί κάνετε κάτι, για παράδειγμα, όταν τους βοηθάτε με την ακράτειά τους. Γι’ αυτό τα ΤΕΝΑ είναι σχεδιασμένα για να δείχνουν και να νιώθουν όπως τα κανονικά . Αυτό βοηθά το αγαπημένο σας πρόσωπο να νιώθει άνετα όταν τα αλλάζει. Έμπειροι φροντιστές υγείας, ακόμα και αυτοί που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, μας λένε ότι τα άτομα με άνοια δεν είναι απρόθυμα να τα φορέσουν. 

Βοηθώντας με τη διατροφή και την πρόσληψη υγρών

Μερικά άτομα με ανησυχούν και δεν πίνουν πολλά υγρά για να μην αυξήσουν την τάση ούρησης που έχουν. Γι’ αυτό θέλουν να πίνουν λιγότερα υγρά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αφού μπορεί να κάνει τα ούρα τους πιο συμπυκνωμένα και να διακινδυνεύσει την υγεία τους. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να πίνει υγρά κανονικά, ανάλογα με την αίσθηση της δίψας του. 
 
Τα γεύματα είναι επίσης σημαντικά γι’ αυτούς, όχι μόνο για τη θρεπτική διατροφή και τα υγρά, αλλά και για την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με άλλους. Θα τους βοηθήσει αν μπορείτε εσείς ή φίλοι ή μέλη της οικογένειας να τρώτε μαζί τους. Θα νιώσουν όμορφα με την παρέα σας και την ευκαιρία για συζήτηση. Επίσης, προσπαθήστε να σερβίρετε τα γεύματά τους τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. 

Αίσθηση σύνδεσης με άλλους

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι διανοητικά ανάπηρο και έχει μειωμένη κινητικότητα, ίσως δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτά που το ευχαριστούσαν παλαιότερα. Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάστασή του, εξακολουθεί να του αρέσει να κρατάτε το χέρι του, να το αγκαλιάζετε και να του μιλάτε όμορφα. Είναι καλό να βρείτε νέες δραστηριότητες για να κάνετε μαζί του, που θα το διασκεδάζουν και θα νιώθει ευχάριστα. 
 
Οι έμπειροι φροντιστές υγείας λένε ότι ακόμα και τα πιο απλά πράγματα που κάνετε μαζί μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του αγαπημένου σας προσώπου.

Μην περιμένετε για να ζητήσετε βοήθεια

Είναι πολύ δύσκολο όταν το άτομο που φροντίζετε έχει άνοια και ακράτεια ταυτόχρονα. Οι έμπειροι φροντιστές υγείας συνιστούν να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από άλλους, μέλη της οικογένειας, φίλους, την τοπική κοινότητα ή τις κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.