Άνοια & ακράτεια

Μια κοινή παρενέργεια

Αν το ηλικιωμένο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίσει άνοια, ίσως γίνει διαφορετικό από το άτομο που γνωρίζατε. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την αγάπη, τη φροντίδα και την κατανόησή σας ειδικά αν έχει ακράτεια. 
 
Πρέπει να προετοιμαστείτε για κάτι αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει άνοια: ίσως δεν συνειδητοποιεί πότε πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Ίσως αρχίσει να έχει ατυχήματα, να βρέχεται ή να λερώνεται. Η είναι μία κοινή παρενέργεια της άνοιας, και, όπως έχουν παρατηρήσει και άλλοι φροντιστές υγείας, θα χρειαστεί πολλή υπομονή για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Αντιμετωπίζοντας την ακράτεια

Παρακάτω, και στις επόμενες σελίδες, θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ενός ατόμου με άνοια και . Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καθαρό και άνετο το αγαπημένο σας πρόσωπο. 
Προϊόντα ακράτειας και άνοια
Ένα άτομο με μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί χρειάζεται να φοράει κάτι παραπάνω από τα κανονικά ρούχα και . Ανάλογα με την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου, μπορεί να πρέπει να του εξηγήσετε αναλυτικά γιατί θέλετε να φοράει επιθέματα ή ακράτειας. Για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να νιώθει άνετα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα ως μέρος της καθημερινότητάς του. Εκτός από τη χρήση προστατευτικών προϊόντων, θα ήταν χρήσιμο να προστατεύσετε τα κρεβάτια, τις καρέκλες και άλλα έπιπλα. Αυτό θα απλοποιήσει τον καθημερινό καθαρισμό και θα σας βοηθήσει να διατηρείτε το περιβάλλον του αγαπημένου σας προσώπου καθαρό. Για περισσότερες πληροφορίες, εξερευνήστε τη σειρά προϊόντων ακράτειας και τα εξαρτήματα υγιεινής της TENA.
Πώς να διευκολύνετε την αλλαγή των ρούχων
Όταν ένα άτομο έχει , συνήθως πρέπει να αλλάζει τα ρούχα του πιο συχνά. Ωστόσο, αν πάσχει και από άνοια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ίσως χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. Για να είναι πιο εύκολο και για τους δυο σας, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα του αλλάζονται με ευκολία. Τα ρούχα με φερμουάρ και σκρατς είναι πιο εύκολα στη διαχείριση από τα κουμπιά και τις σούστες. Αν μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία αλλαγής, το αγαπημένο σας πρόσωπο θα νιώθει λιγότερο άγχος και αμηχανία. Ειδικά αν μπορεί να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνο του χωρίς πολλή βοήθεια.
Αλλαγή διατροφής
Ίσως ανακαλύψετε ότι η αλλαγή στη διατροφή του αγαπημένου σας προσώπου θα μπορούσε να βελτιώσει τη γενική του ευημερία. Σας προειδοποιούμε όμως ότι ίσως δεν αποδεχτεί τέτοιου είδους αλλαγές, ειδικά αν, εξαιτίας της άνοιας, άρχισε να προτιμά ή όχι συγκεκριμένες τροφές. Για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να συζητήσετε ενδεχόμενες αλλαγές με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του. Είναι σημαντικό επίσης να βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο παραμένει ενυδατωμένο. Γι’ αυτό να προσέχετε να είναι σταθερή η πρόσληψη υγρών του.
Προσαρμογές στο σπίτι

Για να νιώθει ακόμα πιο άνετα το αγαπημένο σας πρόσωπο, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε ένα φορητό κάθισμα τουαλέτας στο δωμάτιο που βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο. Αυτό βοηθά το άτομο που δεν μπορεί να φτάσει στην τουαλέτα εγκαίρως, ειδικά τη νύχτα. 

Ίσως χρειαστεί να του το εξηγήσετε αυτό, γιατί δηλαδή το κάνετε. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα αισθήματα του αγαπημένου σας προσώπου για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, καθώς μπορεί να έχει ευαισθησία με μερικά θέματα.

Φάρμακα για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης
Ο γιατρός σας ίσως να συνταγογραφήσει φάρμακα που θεραπεύουν την ανάγκη της ουροδόχου κύστης να ουρήσει. Ή που αλλάζουν τη συχνότητα της εντολής που δίνει η ουροδόχος κύστη στο σώμα ότι πρόκειται να ουρήσει. Αυτά τα φάρμακα γενικά μειώνουν τη συχνή ανάγκη για όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα.
 
Αυτά τα φάρμακα ίσως έχουν παρενέργειες όπως η δυσκοιλιότητα και η ξηροστομία. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες για να παρακολουθείτε τις επιδράσεις και τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Βοήθεια στο λούσιμο

Η προσωπική υγιεινή είναι σημαντική, ειδικά αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει . Σε περίπτωση άνοιας, ενδεχομένως να ξεχάσει να πλυθεί και αυτό απαιτεί περισσότερη βοήθεια και υπομονή από την πλευρά σας. 

> Βρείτε περισσότερες συμβουλές για την υγιεινή εδώ.