Λεξιλόγιο όρων σχετικά με τη φροντίδα υγείας

Λεξιλόγιο όρων φροντίδας ακράτειας

Αν ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας χρησιμοποίησε έναν όρο που δεν γνωρίζετε ή διαβάζετε κάτι σε μια συσκευασία που δεν έχετε ξαναδεί, διαβάστε το λεξιλόγιο όρων που δημιουργήσαμε για να λύσετε τις απορίες σας.

Ultra thins

Τα επιθέματα TENA® Ultra Thin είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι διακριτικά. Είναι πιο λεπτά αλλά παρέχουν την ίδια προστασία με τα κανονικά επιθέματα ακράτειας.

Ακράτεια

Η ακούσια απώλεια ούρων και/ή κοπράνων.

Ακράτεια από προσπάθεια

Ακράτεια που συμβαίνει μετά από σωματική προσπάθεια όπως βήχας, φτάρνισμα, γέλιο, άσκηση ή κουβάλημα βαρέων πραγμάτων. Συνήθως περιλαμβάνει μικρές ποσότητες ούρων και συνδέεται γενικά με αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους.

Ακράτεια κοπράνων

Αυτός ο τύπος της ακράτειας αναφέρεται στην ακούσια απώλεια κοπράνων.

Ακράτεια υπερχείλισης

Πρόκειται για συνεχή ή σποραδική ροή των ούρων που προκαλείται συνήθως από παρεμπόδιση ή βλάβη στο νεύρο. Η υπερχείλιση ακράτειας ούρων συμβαίνει όταν η κύστη δεν μπορεί να αδειάσει τελείως, και μετά γεμίζει με κατάλοιπα ούρων.

Απώλεια ούρων

Γνωστή επίσης και ως αδυναμία κύστης ή ακράτεια ούρων. Σημαίνει ότι ένα άτομο έχει δυσκολία να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Είναι ασκήσεις που περιλαμβάνουν τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών και την ενίσχυση της πίεσης κλεισίματος της ουρήθρας.

Διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης

Αυτό συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη (ουρήθρα) δεν εκκενώνεται εντελώς και συνεχίζει να εμφανίζει απώλεια ούρων μετά την ούρηση. Συναντάται συχνά στις περιπτώσεις αδυναμίας των μυών πυελικού εδάφους.

Εμμηνόπαυση

Η περίοδος που σηματοδοτεί την μόνιμη διακοπή της έμμηνου ρύσης.

Ενούρηση

Η ενούρηση (γνωστή και ως νυχτερινή ενούρηση) είναι η ακούσια απώλεια ούρων στο κρεβάτι. Εάν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα αναφέρεται ως νυχτερινή ενούρηση.

Επιθέματα

Σχεδιασμένα για ελαφρά έως βαριά διαρροή ούρων και τις ανάγκες της γυναικείας ακράτειας. Τα περισσότερα επιθέματα TENA® είναι σε ατομική συσκευασία και έχουν αυτοκόλλητη ταινία για να φοριούνται με τα κανονικά εσώρουχα.

Επιτακτική ακράτεια

Γνωστή επίσης και ως υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη με διαρροή ούρων, αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος στους άντρες. Νιώθετε μια ξαφνική πίεση για ούρηση και η ουροδόχος κύστη ακούσια εκκρίνει ούρα. Η αίσθηση της πιεστικής ανάγκης δυσκολεύει την έγκαιρη χρήση της τουαλέτας, με συνέπεια τη συχνή απώλεια ούρων από λίγο έως την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης. Αυτό προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες, π.χ. διογκωμένος προστάτης, ουρολοίμωξη, κατανάλωση καφέ ή ενεργειακών ποτών, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ευαίσθητοι μετεμμηνοπαυσιακοί βλεννογόνοι, γυναικολογικές παθήσεις όπως πρόπτωση ή όγκος στις ωοθήκες, και δυσκοιλιότητα.

Εσώρουχα

Εδώ, τα «εσώρουχα» είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν από την ακράτεια. Τα εσώρουχα TENA® για άντρες, και τα εσώρουχα για γυναίκες, είναι ιδανικά στην παροχή φροντίδας για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Στερεώνονται με ασφάλεια με κούμπωμα και αφαιρούνται εύκολα. Τα εσώρουχα ακράτειας - μερικές φορές ονομάζονται πάνες ενηλίκων - προσφέρουν τη μέγιστη απορροφητικότητα για ισχυρή προστασία ακράτειας.

Εσώρουχα

Χρησιμοποιούμε τον όρο εσώρουχα για τα εσώρουχα ακράτειας για άντρες και γυναίκες. Τα προϊόντα με εσώρουχα TENA® είναι σχεδιασμένα για να μπαίνουν και να βγαίνουν όπως τα κανονικά εσώρουχα. Προσφέρουν μέτρια έως μεγάλη προστασία ακράτειας.

Λειτουργική ακράτεια

Πρόκειται για την ανικανότητα έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα εξαιτίας προβλημάτων που προκαλούνται από σωματικές αιτίες ή αιτίες ψυχικής ασθένειας. 

Μεικτή ακράτεια

Κυριολεκτικά, πρόκειται για μικτά συμπτώματα. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός της πιεστικής ακράτειας (δείτε παρακάτω) και της επιτακτικής ακράτειας (δείτε παρακάτω). Αν έχετε και τους δύο τύπους, συνήθως ο ένας τύπος είναι πιο έντονος από τον άλλο. Αν αυτό συμβαίνει με εσάς, επικεντρωθείτε πρώτα στην αντιμετώπιση του πιο συχνού συμπτώματος.

Νευρολογικές διαταραχές κύστης

Οι βλάβες στα νεύρα ως συνέπεια ασθένειας, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο εγκέφαλος με την ουροδόχο κύστη. Αυτό προκαλεί την ανικανότητα ελέγχου ή πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

Ούρηση

Η πράξη της ούρησης (κένωση ούρων).

Προστατευτικά

Πρόκειται για επιθέματα ακράτειας ειδικά σχεδιασμένα για άντρες. Τα προστατευτικά TENA® έχουν καμπυλωτό σχήμα για να ακολουθούν το περίγραμμα του αντρικού σώματος ώστε να εφαρμόζουν με ακρίβεια και ασφάλεια. Στερεώνονται με κολλητική ταινία. Πρέπει να φοριούνται με αντρικό εσώρουχο. Τα καλύτερα για ελαφρά ως μέτρια αντρική ακράτεια.

Προστάτης

Ένας αδένας στους άνδρες που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει την ουρήθρα. Παράγει ένα υγρό κατά την εκσπερμάτιση. Συχνά στους μεγαλύτερους άνδρες, ο αδένας αυτός αρχίζει να διογκώνεται και να φράζει την ουρήθρα. Ένα σύμπτωμα αποτελεί η μικρή ροή ούρων.

Πυελικοί μυς

Οι μυς του πυελικού εδάφους διαμορφώνουν έναν φαρδύ ιμάντα μεταξύ των ποδιών σας, από το ηβικό οστό μπροστά έως τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης στην πλάτη. Για να μπορούμε να συγκρατούμε τα ούρα μας, χρειαζόμαστε βοήθεια από τους μυς του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι σημαντικοί μυς βοηθούν στην συγκράτηση των ούρων και των κοπράνων.

Σερβιετάκια

Είναι τα πιο μικρά και λεπτά επιθέματα που υπάρχουν. Τα σερβιετάκια ακράτειας TENA® είναι σχεδιασμένα για πολύ ελαφριά προστασία απώλειας ούρων, και καθημερινή φρεσκάδα.

Σλιπ ενηλίκων/Εσώρουχο

TENA® αναφέρεται σε «σλιπ» ή «εσώρουχα» ενηλίκων. Στερεώνονται με ασφάλεια με κούμπωμα και αφαιρούνται εύκολα.

Σύστημα επιθέματος & προστατευτικών εσωρούχων

Προϊόντα συστήματος ακράτειας πάνας και εσωρούχου 2 τεμαχίων, σχεδιασμένα για να φοριούνται μαζί. Τα επιθέματα παρέχουν μία περισσότερο διακριτική εφαρμογή που ενσωματώνεται στο σώμα όταν φοριούνται με τα προστατευτικά εσώρουχα TENA®, που είναι επαναχρησιμοποιούμενα και αναλώσιμα. Είναι για μέτρια έως βαριά προστασία ακράτειας.

Υγρά μαντηλάκια

Τα υγρά μαντηλάκια και οι πετσέτες ακράτειας TENA® έχουν μέγεθος ειδικά για ενήλικες. Χρησιμοποιούνται για τον απαλό καθαρισμό του δέρματος.

Υποστρώματα

Τα υποστρώματα, που μερικές φορές ονομάζονται υποσέντονα, είναι μεγάλα απορροφητικά υποθέματα. Είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τις επιφάνειες όπου μπορεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, όπως τα κρεβάτια, τις καρέκλες και τα έπιπλα. Τα υποστρώματα TENA® Underpads διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών και μορφών.