Υγεία δέρματος

Υγεία δέρματος ηλικιωμένων

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των κινδύνων του δέρματος και στην καλή υγεία του αγαπημένου σας προσώπου. Ίσως να έχετε ήδη βρει την καθημερινή φροντίδα δέρματος για την ειδική κατάσταση και ευαισθησία του δέρματός του. Σε κάθε περίπτωση, ίσως να σας είναι χρήσιμο να μάθετε περισσότερα σχετικά με την φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος.

Πώς αλλάζει το δέρμα

Ίσως έχετε προσέξει πώς έχει αλλάξει το δέρμα του αγαπημένου σας προσώπου με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας φυσιολογικά χάνει λίπος και δεν είναι πια τόσο απαλό όσο ήταν πριν. Γίνεται πιο λεπτό και αδύναμο. Οι γρατζουνιές, τα κοψίματα ή τα πρηξίματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. 
 
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το δέρμα μακροχρόνια:
 
  • γενική κατάσταση της υγείας
  • κάπνισμα 
  • ξηρός αέρας
  • όχι αρκετά υγρά
  • άγχος
  • πολλά χρόνια ηλιοθεραπείας
  • οι αλλαγές στην κατάσταση του δέρματος είναι ίσως συνέπεια της κακής διατροφής
Επίσης, με την ηλικία, το δέρμα παράγει μικρότερες ποσότητες από τα φυσικά του έλαια. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ρυτίδων, ξηρότητας και κηλίδων γήρανσης. 
 
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν το δέρμα ενός ηλικιωμένου ατόμου. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύετε το δέρμα του αγαπημένου σας προσώπου από την όσο μπορείτε. Αν δεν το ελέγχετε, τα ούρα ή τα κόπρανα μπορούν να το βλάψουν. Οι περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία είναι οι γοφοί, τα γεννητικά όργανα και μεταξύ της λεκάνης και του ορθού (δέρμα του περινέου).

Προστατεύοντας το ευαίσθητο δέρμα

Υπάρχει μία συχνή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει τους ηλικιωμένους με (δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια, IAD). Ονομάζεται περινεϊκή δερματίτιδα και προκαλεί ένα δυσάρεστο εξάνθημα. Συμβαίνει όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την υγρασία και τις χημικές ουσίες των ούρων και των κοπράνων. Ως αποτέλεσμα το δέρμα ερεθίζεται και σχίζεται. 
 
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να προστατευθεί. Ή, αν ήδη έχει εμφανιστεί, να βοηθήσετε στη βελτίωση της κατάστασης για να νιώθουν και να φαίνονται καλύτερα.

Βρίσκοντας τα κατάλληλα προϊόντα

Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο βρέχεται ή λερώνεται, καθαρίστε το με ένα απαλό καθαριστικό (όχι κανονικό σαπούνι που ξηραίνει το δέρμα). Απλώστε επίσης μια ενυδατική και μια προστατευτική κρέμα. 
 
Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο βρέχεται ή λερώνεται, καθαρίστε το με ένα απαλό καθαριστικό (όχι κανονικό σαπούνι που ξηραίνει το δέρμα). Απλώστε επίσης μια ενυδατική και μια προστατευτική κρέμα. 
Είναι εύκολο να μπερδευτείτε με τόσα διαθέσιμα διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ μίας ενυδατικής και μίας προστατευτικής κρέμας ίσως δεν είναι ευδιάκριτη. Για να κατανοήσετε τα οφέλη της χρήσης διαφορετικών προϊόντων επισκεφθείτε τη σελίδα μας για τη φροντίδα δέρματος. Μετά μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα για τις ειδικές απαιτήσεις του αγαπημένου σας προσώπου.

Άλλες πρακτικές συμβουλές

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος των ευαίσθητων (περινεϊκών) περιοχών του αγαπημένου σας προσώπου κάντε λήψη των συνήθων πρακτικών υγιεινής (PDF).