Ασφάλεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους

Ένα ασφαλές σπίτι για τους ηλικιωμένους

Ως φροντιστής υγείας του αγαπημένου σας προσώπου, εσείς, περισσότερο από όλους, μπορείτε να το βοηθήσετε να διατηρήσει την κινητικότητά του. Και αυτό είναι σημαντικό, επειδή η κινητικότητα το βοηθά να απολαμβάνει την ανεξαρτησία του.
 
Ο χρόνος που περνάτε στο σπίτι μαζί του, σας βοηθά να εντοπίζετε κινδύνους και να αποτρέπετε ατυχήματα που μπορούν να απειλήσουν την κινητικότητά του. Δείτε πώς να το διαχειριστείτε. 
 
Πρώτα, λάβετε υπόψη αν πάσχει από κάποιο από τα ακόλουθα:
  • Προβλήματα κινητικότητας
  • Θέματα ισορροπίας
  • Μειωμένες κινητικές δεξιότητες
  • Προβλήματα όρασης
  • Άνοια, σύγχυση ή άλλες διανοητικές αναπηρίες
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από κάποιο από τα παραπάνω, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του. Δοκιμάστε να κινηθείτε στο σπίτι όπως θα έκανε αυτό. Ελέγξτε τα πατώματα, τα χαλιά και τις μοκέτες αν είναι ολισθηρά. Ανεβείτε τις σκάλες που χρησιμοποιεί το αγαπημένο σας πρόσωπο. Αναρωτηθείτε αν τα παπούτσια ή οι παντόφλες του θα είναι σταθερά. Είναι αρκετά στέρεα τα κάγκελα; Είναι εύκολο να πάει στην τουαλέτα; Θα είναι ασφαλές να μπει και να βγει από την μπανιέρα ή την ντουζιέρα;  

Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κινητικότητα ενός ηλικιωμένου ατόμου είναι να πέσει. Οι πτώσεις έχουν ως συνέπεια τα σπασμένα οστά, τις μελανιές και τον συνεχή φόβο της επόμενης πτώσης. Τα οστά των ηλικιωμένων σπάνε πιο εύκολα από των νέων, και θεραπεύονται πιο αργά και όχι πλήρως. Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία ενός σοβαρού τραυματισμού, ειδικά αν συμβούν στην κουζίνα ή τις σκάλες, γι’ αυτό προσπαθήστε να τις αποτρέψετε. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να κινηθεί, η γίνεται σοβαρό ζήτημα. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα μόνο του.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Διαμορφώστε το σπίτι του έτσι ώστε να ελαττωθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν πτώση του αγαπημένου σας προσώπου. Αγοράστε και τοποθετήστε τα κατάλληλα προϊόντα και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι δυνατό να κινείται με άνεση και ασφάλεια. 
 
Για τον ολοκληρωμένο οδηγό διαμόρφωσης του χώρου χωρίς κίνδυνο πτώσης, κάντε λήψη της λίστας ελέγχου ασφάλειας οικίας της TENA (PDF).