Γήρανση και κινητικότητα

Διατήρηση κινητικότητας

Είναι υπέροχο να μπορεί να κινείται το ηλικιωμένο αγαπημένο σας πρόσωπο. Σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητο και μπορεί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να διατηρήσετε την κινητικότητά του για να ενισχύσετε την αξιοπρέπειά του.
 
Από την άλλη πλευρά, η ηλικία έχει επιπτώσεις στο σώμα του. Είναι φυσικό να εξασθενούν οι μυς και οι αρθρώσεις καθώς μεγαλώνουμε. Ο συντονισμός και η ισορροπία μας εξασθενούν επίσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε την ίδια ικανότητα κίνησης όπως πριν. Αν αυτό συμβαίνει με το άτομο που φροντίζετε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.  
 
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να διατηρήσει την κινητικότητά του; Ένας τρόπος είναι να το ενθαρρύνετε να ασκείται τακτικά. Η κίνηση και η άσκηση βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών. Μειώνουν επίσης τα προβλήματα ισορροπίας. Το αγαπημένο σας πρόσωπο θα πρέπει να κινείται προσεκτικά. Γι’ αυτό, είναι καλό αν εσείς, ένας φίλος ή ένας κοινωνικός λειτουργός ασκείστε μαζί του.
 
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το οικιακό περιβάλλον είναι ασφαλές για να το βοηθήσετε να διατηρήσει την κινητικότητά του. Μια πτώση μπορεί εύκολα να σπάσει τα εύθραυστα οστά ενός ηλικιωμένου ατόμου. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την πίστη στον εαυτό του που έχει ανάγκη. Γι’ αυτό, διαμορφώστε το χώρο του έτσι ώστε να είναι αδύνατο να πέσει ή να γλιστρήσει.
Όταν δεν μπορεί να κινηθεί
Το αγαπημένο σας πρόσωπο ενδέχεται να δυσκολεύεται να κινηθεί. Γι’ αυτό ίσως χρειάζεται να το βοηθήσετε με κινήσεις που πριν ήταν εύκολο να κάνει μόνο του, για παράδειγμα, να σηκωθεί από το κρεβάτι, να ντυθεί ή να πάει στην τουαλέτα.
Πώς να βοηθήσετε
Ως φροντιστής υγείας, μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να κινηθεί και να διατηρήσει ένα βαθμό κινητικότητας. Αν δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα, μπορείτε εσείς να κάνετε αυτά που πρέπει να γίνουν. 
 
Βεβαιωθείτε ότι: 
  • το σπίτι του/σας είναι ασφαλές για να κινηθεί – δείτε το Ασφάλεια οικίας για τους ηλικιωμένους
  • γνωρίζει πώς να πάει στην τουαλέτα μόνο του ή, αν δεν μπορεί να το κάνει, να του θυμίζετε να ζητά τη βοήθειά σας,
  • γνωρίζει πού βρίσκεστε και με ποιον να επικοινωνήσει σε περίπτωση προβλήματος, 
  • έχει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο ή άλλη συσκευή για να καλέσει κάποιον αν έχει πρόβλημα.
Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες συμβουλές για να βοηθήσετε το άτομο που φροντίζετε, είτε έχει μερική ή ολική απώλεια κινητικότητας.
Βρείτε μία αμοιβαία κατανόηση
Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να κοινοποιούμε τις ανάγκες μας στη χρήση της τουαλέτας. Και το αγαπημένο σας πρόσωπο ίσως νιώσει αμηχανία να σας πει πότε θέλει να πάει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο για να σας ενημερώνει πότε χρειάζεται βοήθεια, μία φράση ή μία χειρονομία που σέβεται τα αισθήματά του.
Μειώστε τα ατυχήματα ακράτειας
Μπορείτε να βοηθήσετε το άτομο που φροντίζετε να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, προλαμβάνοντας τα ατυχήματα ακράτειας. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να πηγαίνει στην τουαλέτα τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Έτσι δημιουργείται μία συνήθεια και μειώνονται οι φορές που έχει

Αν δυσκολεύεται να πηγαίνει στην τουαλέτα εγκαίρως, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αναλώσιμα προϊόντα ακράτειας. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, γι’ αυτό για να βρείτε το βέλτιστο προϊόν ακράτειας με το κατάλληλο επίπεδο απορροφητικότητας για το αγαπημένο σας πρόσωπο, δείτε την εύρεση προϊόντος ΤΕΝΑ.

Για να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της TENA, δείτε τα Πλεονεκτήματα της TENA.