Γήρανση & ακράτεια

Τι συμβαίνει όταν γερνούν;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν το ηλικιωμένο αγαπημένο σας πρόσωπο χάσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και/ή των εντέρων του; Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Ίσως να προκαλεί αμηχανία και ντροπή και στους δυο σας στην αρχή. Αλλά να είστε σίγουροι ότι η είναι συνηθισμένη κατάσταση και υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να την αντιμετωπίσει.
 
Αν έχετε δει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να μεγαλώνει, τότε θα έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη φυσική του κατάσταση. Ίσως δεν είναι τόσο πολύ σε φόρμα όπως ήταν πριν. Ενδεχομένως η όραση και η ακοή του να μην είναι τόσο καλές. Είναι φυσιολογικό. 
 
Και ίσως να ισχύει το ίδιο και για το ουροποιητικό του σύστημα. Μεγαλώνοντας, λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό, τι όταν ήταν σε νεότερη ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει λίγο ή όλο τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και των εντέρων του. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που ονομάζεται ακράτεια. 
 
Η ακράτεια μπορεί να προκαλεί ντροπή και αμηχανία στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Η χρήση της τουαλέτας, μία έως τότε ιδιωτική στιγμή γι’ αυτό, είναι ξαφνικά πέρα από τον έλεγχό του.  
 
Μπορείτε να βοηθήσετε δείχνοντας κατανόηση. Χωρίς να ντρέπεστε ή να είστε επικριτικοί για την κατάστασή του. Μάθετε περισσότερα για την ακράτεια και τα πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Να το φροντίζετε με αγάπη και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά. 
 
Για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου, αναλογιστείτε τι συμβαίνει στο γερασμένο του σώμα.

Γιατί προκαλείται ακράτεια στο αγαπημένο σας πρόσωπο;

Καθώς μεγαλώνει, τα όργανα, οι μυς και τα νεύρα μπορεί να μη συνεργάζονται αποτελεσματικά μαζί. 
 
Για να μπορούμε να συγκρατούμε τα ούρα μας, χρειαζόμαστε βοήθεια από τους μυς του πυελικού εδάφους και τους μυς του σφιγκτήρα. Αυτοί οι σημαντικοί μυς βοηθούν στην συγκράτηση των ούρων και των κοπράνων. Καθώς μεγαλώνουμε οι μυς αυτοί αδυνατούν για διαφορετικούς λόγους και γι’ αυτό προκαλούν . Ενδεχομένως επίσης τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με την ουροδόχο κύστη να στέλνουν τα λάθος μηνύματα. 
 
Επιπλέον, επίσης ως αποτέλεσμα της γήρανσης, τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη μας μπορεί να μη λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο όταν ήμασταν νέοι. (Γενικά, σε ένα άτομο που γερνά υγιώς, η λειτουργία των νεφρών παραμένει φυσιολογική. Αλλά, οι ασθένειες, τα φάρμακα και άλλες συνθήκες μπορούν να βλάψουν τη νεφρική λειτουργία.) 
 
Οι ακόλουθες αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακράτειας:  
Τι συμβαίνει με τα νεφρά καθώς μεγαλώνουμε;
Η νεφρική λειτουργία διατρέχει αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος στα νεφρά και τη μειωμένη παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH). Η ορμόνη αυτή συμπυκνώνει τα ούρα (αναπληρώνοντας το νερό στο σώμα). Όταν το επίπεδο αυτής της ορμόνης μειώνεται, παράγονται περισσότερα ούρα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό και είναι φυσιολογικό για ένα ηλικιωμένο άτομο να χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα 1-2 φορές τη νύχτα.
Τι συμβαίνει με την ουροδόχο κύστη μας καθώς μεγαλώνουμε;
Η ουροδόχος κύστη είναι ένα μυικός σάκος. Με το πέρασμα των χρόνων, οι μυς της ουροδόχου κύστης έχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη δύναμη και τη λειτουργία τους. Αυτό συνεπάγεται μειωμένη ικανότητα για συστολή και σφίξιμο. Ως αποτέλεσμα, η ουροδόχος κύστη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αδειάσει και ίσως να μην αδειάζει εντελώς, αφήνοντας μερικά ούρα σε αυτήν. 
 
Η ουροδόχος κύστη γίνεται επίσης λιγότερο ελαστική και δεν μπορεί να κρατήσει όσα ούρα κρατούσε πριν. Το αντανακλαστικό κένωσης ενεργοποιείται αργότερα όταν η ουροδόχος κύστη είναι σχεδόν γεμάτη. Αυτό δεν αφήνει τον απαραίτητο χρόνο για το ηλικιωμένο άτομο να πάει στην τουαλέτα για να αδειάσει την κύστη του. 
 
Η ουρήθρα μπορεί να κλείσει. Στις γυναίκες, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αδυναμίας των μυών που προκαλεί την αποκόλληση της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου (πρόπτωση). Στους άντρες, η ουρήθρα μπορεί να κλείσει από έναν διογκωμένο προστάτη. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν νωρίς αυτά τα συμπτώματα για την παροχή της κατάλληλης θεραπείας.
 
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: 
  • δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης
  • αίσθηση ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την
  • διακοπτόμενη ή αδύναμη ροή ούρησης
  • συχνή ανάγκη για ούρηση και συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν δεν αδειάσει εντελώς η ουροδόχος κύστη μπορεί να γεμίσει με υπολειπόμενα ούρα, κάτι που προκαλεί υπερχείλιση ακράτειας ούρων και αποτελεί κίνδυνο για ουρολοιμώξεις.
 
Αν έχει μειωθεί η κινητικότητα του αγαπημένου σας προσώπου, θα δυσκολεύεται να πάει στην τουαλέτα. Με αποτέλεσμα, όταν πρέπει να πάει, να μη φτάνει εγκαίρως. Μετά εξαρτάται από έναν φροντιστή υγείας όπως εσείς για να το βοηθήσει με την ακράτειά του. 

Μάθετε περισσότερα

Για να είστε ένας καλός φροντιστής υγείας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαδικασία γήρανσης και πώς επηρεάζει την κινητικότητα και τη γνωστική ικανότητα. Μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές σχετικά με την ηλικία και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στα παρακάτω άρθρα: