Η γήρανση και το μυαλό μας

Αρχίζει να ξεχνά

Αρχίζει το ηλικιωμένο άτομο που φροντίζετε να ξεχνά - και να σαστίζει ή να μην έχουν νόημα αυτά που λέει; Ευτυχώς, αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε. 
 
Για να μπορέσετε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, είναι καλό να κατανοείτε τη γενική ψυχική του υγεία. Ανάλογα με το πόσο συνειδητοποιημένο είναι για την κατάστασή του το άτομο που φροντίζετε ίσως δεν είναι τόσο ειλικρινές όσο ελπίζετε. Αν έχει άνοια, ή τη νόσο Alzheimer, ίσως χρειαστείτε κάποιον να σας βοηθήσει με τον καθαρισμό του.
 
Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο που δεν μπορεί να σκεφτεί ή να εκφραστεί με σαφήνεια.
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια
Το άτομο που φροντίζετε ίσως δείχνει κάποια σημάδια για την πρόθεσή του να επισκεφθεί την τουαλέτα. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει νευρικές κινήσεις, να τραβά τα ρούχα του ή να σηκώνεται και να ξανακάθεται. Παρατηρήστε το προσεκτικά και συχνά. Εξοικειωθείτε με τη συμπεριφορά του για να αναγνωρίζετε πότε χρειάζεται τη βοήθειά σας.
Διαμορφώνοντας τακτικές συνήθειες
Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για τη χρονική στιγμή που θα χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα το αγαπημένο σας πρόσωπο. Έτσι θα νιώθει ήρεμα και άνετα, και θα διευκολυνθεί και ο δικός σας ρόλος ως παρόχου φροντίδας. Τα κατάλληλα προϊόντα ακράτειας θα βοηθήσουν σε αυτό. Είναι επίσης χρήσιμο να το ενθαρρύνετε να διαμορφώσει τακτικές συνήθειες τουαλέτας. Αναγνωρίζοντας πότε θέλει να πάει στην τουαλέτα, το βοηθάτε να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του.
Προγραμματίζοντας το μέλλον
Ο ρόλος σας θα είναι πιο απλός αν έχετε τα κατάλληλα προϊόντα. Αν είστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πιο εύκολο να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να νιώθει καθαρό και άνετο. Αν έχετε μία συσκευασία με προϊόντα ακράτειας, , επανασφραγιζόμενες σακούλες, και μία αλλαξιά ρούχα, θα μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όποτε χρειάζεται. Αν σχεδιάζετε να κάνετε βόλτα με το αγαπημένο σας πρόσωπο, να σχεδιάσετε ποιες τουαλέτες μπορεί να χρησιμοποιήσει ή σε ποια σημεία θα μπορείτε να το καθαρίσετε και να του αλλάξετε ρούχα.
Παρέχοντας βοήθεια
Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πιο προχωρημένη μορφή ακράτειας, μπορείτε να το βοηθάτε όταν χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα. Να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα με τη βοήθειά σας. Αξιολογήστε και προσπαθήστε να βρείτε τις κατάλληλες στιγμές για να το κάνετε όταν χρειάζεται. Όταν αναγνωρίσετε αυτές τις στιγμές, τηρήστε το πρόγραμμα, και πηγαίνετε μαζί του στην τουαλέτα τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
 
Αυτό θα το βοηθήσει να διαμορφώσει τακτικές συνήθειες και πιθανώς θα μειώσει τα επεισόδια ακράτειας.