Τύποι ακράτειας

Συχνοί τύποι ακράτειας

Θέλετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε το συγκεκριμένο είδος της ακράτειας που έχει. Με αυτή την πληροφόρηση, θα μπορείτε να του παρέχετε τα κατάλληλα προϊόντα για την κατάστασή του. Και να το βοηθήσετε να τη διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά. Που σημαίνει ότι θα νιώθει άνεση και αυτοπεποίθηση.
 
Παρακάτω, περιγράφουμε επτά τύπους ακράτειας και τις διαφορετικές αιτίες και συμπτώματά τους. Μερικά ισχύουν μόνο στις γυναίκες, άλλα μόνο στους άντρες. Οι πιο κοινοί τύποι είναι η πιεστική ακράτεια και η επιτακτική ακράτεια - μπορεί κάποιος να έχει ένα συνδυασμό και των δύο. 
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (SUI)
Η πιεστική ακράτεια, σε συντομία, είναι ο πιο συχνός τύπος ακράτειας σε γυναίκες. Στην αντρική ακράτεια ισχύει περίπου κατά 10%. Συχνά συμβαίνει όταν οι μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη γίνονται αδύναμοι. Όταν γελάτε ή βήχετε, αυξάνεται η πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. Οι μυς του πυελικού εδάφους δεν είναι αρκετά σφιχτοί για να κρατήσουν όλα τα ούρα. Γι’ αυτό υπάρχει διαρροή - συνήθως μία μικρή ποσότητα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και παραπάνω.

Γυναίκες - Η πιεστική ακράτεια επηρεάζει τις γυναίκες κυρίως κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό και μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό οι μυς του πυελικού εδάφους να υποστούν βλάβη και/ή να αποδυναμωθούν. Αυτός ο τύπος επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Εμφανίζεται σε μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συμβαίνει συχνά σε νέες γυναίκες όταν αθλούνται. 
Επιτακτική ακράτεια
Είναι επίσης γνωστή ως «υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη». Συμβαίνει όταν έχετε μία ξαφνική ανάγκη για ούρηση και η ουροδόχος κύστη αυτόματα αποβάλλει ούρα χωρίς να μπορεί να σταματήσει. Συνήθως, το σώμα μας μας προειδοποιεί. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποσότητα διαρροής ούρων. Το μέσο άτομο αδειάζει την κύστη του τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα. Χρειάζεται το αγαπημένο σας πρόσωπο να ουρεί πιο συχνά; Ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα, τακτικά, για να πάει στην τουαλέτα; Ίσως αυτό να είναι σύμπτωμα έντονης ακράτειας. 

Άντρες - Η επιτακτική ακράτεια είναι η πιο συχνή μορφή ακράτειας στους άνδρες. Συχνά είναι συνέπεια του διευρυμένου προστάτη. 
Άλλοι τύποι για άντρες και γυναίκες
 • Λειτουργική ακράτεια
  Μερικά άτομα δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα εγκαίρως εξαιτίας προβλημάτων που προκαλούνται από φυσική ή ψυχική ασθένεια. Έχουν αυτό που ονομάζεται λειτουργική ακράτεια.   

 • Μεικτή ακράτεια
  Αυτή είναι συνήθως ένας συνδυασμός πιεστικής ακράτειας και επιτακτικής ακράτειας, με τη μία από τις δύο να είναι πιο έντονη από την άλλη.

 • Νευρολογικές Διαταραχές Κύστης
  Σε μερικά άτομα, ο εγκέφαλος δεν επικοινωνεί κατάλληλα με την ουροδόχο κύστη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ελέγχουν την ουροδόχο κύστη τους ή να μην την αδειάζουν εντελώς. Οι νευρολογικές διαταραχές κύστης όπως αυτή μπορεί να προκληθούν από διάφορες ασθένειες. Αν πιστεύετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αυτόν τον τύπο της ακράτειας, προσπαθήστε να μη βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Αντίθετα, πηγαίνετε μαζί του στο γιατρό το συντομότερο δυνατό. Μια επαγγελματική διάγνωση θα σας καθησυχάσει.
Άλλοι τύποι για άντρες
 • Διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης
  Αυτό συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη (ουρήθρα) δεν εκκενώνεται εντελώς και συνεχίζει να εμφανίζει απώλεια ούρων μετά την ούρηση. Συναντάται συχνά στις περιπτώσεις αδυναμίας των μυών πυελικού εδάφους. 

 • Ακράτεια υπερπλήρωσης
  Αν κάποιος πάσχει από συνεχή ή συμπτωματική ροή των ούρων, έχει ακράτεια υπερπλήρωσης. Μπορεί να προκληθεί από απόφραξη ή νευρική βλάβη. 

Δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματα;

Αν τα συμπτώματα του αγαπημένου σας προσώπου δεν είναι ξεκάθαρα, ίσως δεν είστε σίγουροι τι είδους ακράτεια έχει. Μην ανησυχείτε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακαλύψετε. 
 
Κρατήστε ημερολόγιο για να καταγράψετε το μοτίβο ενούρησης για μία ή δύο εβδομάδες. Έτσι θα έχετε ένα αρχείο που θα το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό για να λάβετε κανονική διάγνωση και συμβουλές για τη διαχείριση της κατάστασης του αγαπημένου σας προσώπου.
 
 
Πιθανώς να συναντήσετε όρους που δεν γνωρίζετε μαθαίνοντας για την ακράτεια. Μάθετε τι σημαίνουν στο Λεξιλόγιο όρων.