Σχετικά με την άνοια

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της άνοιας

Αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο μεγαλώνει σε ηλικία, ίσως αρχίσει να ξεχνά εύκολα. Ή να μπερδεύεται εύκολα. Ή να μη μπορεί να κάνει αυτά που έκανε πριν. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι η αρχή εμφάνισης της άνοιας, μία κοινή διαταραχή στη μετέπειτα ζωή του ατόμου. Το σημαντικό είναι να το λάβουμε υπόψη μας και να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε για την κατάστασή του. Η καλύτερη κατανόηση αυτών που αντιμετωπίζει καθημερινά, θα σας βοηθήσει να παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την άνοια από τον συνεργάτη μας Dementia Forum παρακάτω. 

Τι είναι η άνοια;

Η «άνοια» είναι ένας γενικός όρος για μία σειρά από συμπτώματα που προκαλούνται από βλάβη στον εγκέφαλο. Μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα ποια μέρη του εγκεφάλου επηρεάζονται. Κανονικά, μειώνεται η μνήμη και η ικανότητα προγραμματισμού και εφαρμογής καθημερινών ασχολιών του ατόμου. 
 
Επηρεάζονται δυσμενώς επίσης και άλλες γνωστικές λειτουργίες, όπως ο χειρισμός της γλώσσας και η αντίληψη του χρόνου και της ικανότητας προσανατολισμού του ατόμου. Ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα ανησυχίας, κατάθλιψης και αλλαγών στη συμπεριφορά στα πλαίσια της ασθένειας. Τα συμπτώματα αυτά δυσκολεύουν τα άτομα με άνοια να αντεπεξέρχονται στην καθημερινότητά τους χωρίς υποστήριξη από τα κοντινά τους άτομα.
 
Ο όρος «άνοια» περιγράφει μία σειρά από συμπτώματα που περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αλλαγές διάθεσης και προβλήματα επικοινωνίας και λογικής. Υπάρχουν πολλές μορφές άνοιας. Οι πιο κοινές είναι η νόσος Alzheimer και η αγγειακή άνοια.

Διαφορετικές μορφές άνοιας

Πολλές μορφές άνοιας είναι προοδευτικές, δηλαδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σιγά σιγά και σταδιακά χειροτερεύουν. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει προβλήματα μνήμης ή άλλες αλλαγές στην ικανότητα σκέψης, μην τα αγνοήσετε. Επισκεφθείτε ένα γιατρό το συντομότερο για να προσδιορίσετε την αιτία. Η επαγγελματική αξιολόγηση ίσως διακρίνει μία θεραπεύσιμη κατάσταση. Αλλά ακόμα κι αν τα συμπτώματα διαπιστώσουν άνοια, η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στο άτομο να έχει το μέγιστο όφελος από τις διαθέσιμες θεραπείες και προσφέρει μια ευκαιρία για εθελοντική προσφορά σε κλινικές δοκιμές ή μελέτες. Προσφέρει επίσης χρόνο για να προγραμματίσετε το μέλλον.

Ασθένειες

Η άνοια δεν είναι μία ενιαία ασθένεια. Είναι ένας γενικός όρος για μία σειρά από συμπτώματα που οφείλονται σε διαφορετικές ασθένειες και μορφές βλαβών. Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στις πέντε πιο κοινές μορφές άνοιας, αλλά θα περιγράψουμε συνοπτικά και μερικές από τις άλλες μορφές.  
 
Νόσος Alzheimer - Η ασθένεια αυτή προκαλεί αυξανόμενη δυσκολία στην επικοινωνία. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.
 
Αγγειακή άνοια - Η αγγειακή άνοια συνήθως εξελίσσεται με μεγαλύτερα ή μικρότερα βήματα μετά από βαριά ή ελαφριά εγκεφαλικά επεισόδια. 
 
Μετωποκροταφική άνοια - Η μετωποκροταφική άνοια είναι μία από τις πρωτογενείς εκφυλιστικές νόσους άνοιας.
 
Νόσος του Χάντινγκτον - Η νόσος του Χάντινγκτον είναι πολύ σπάνια: Εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο 5 άτομα ανά 100.000. 
 
Άνοια με σωμάτια Lewy body - Η άνοια με σωμάτια Lewy εκτιμάται ότι αποτελεί 2-20 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων άνοιας.
 
Μικτή άνοια - Η μικτή άνοια εμφανίζεται όταν τα συμπτώματα αποτελούνται από περισσότερο από μία μορφή άνοιας ταυτόχρονα. 
 
Δευτερογενείς άνοιες - Οι δευτερογενείς άνοιες καλύπτουν περίπου ογδόντα νόσους και βλάβες, π.χ. όγκοι στον εγκέφαλο, κατάχρηση αλκοόλ και διάφορες ανεπάρκειες.
 
Νόσος του Πάρκινσον - Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από μία ανεπάρκεια του νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη και αποτελεί το 1,2-3 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Ζώντας με άνοια

Η διάγνωση της άνοιας ίσως σοκάρει εσάς ή τους συγγενείς σας και έχετε πιθανότατα βιώσει πολλά συναισθήματα μετά από αυτό. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή δεν έχει τελειώσει. Η ζωή έχει ευκαιρίες και προκλήσεις, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο dementiaforum.org.