Τι μπορείτε να κάνετε;

Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο με την ακράτειά του

Αν δεν έχει επισκεφθεί γιατρό, κλείστε ένα ραντεβού σύντομα. Πρέπει να μάθετε όλα όσα μπορείτε για την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου. Για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. 
 
Ο γιατρός σας δεν θα θέλει να ταλαιπωρηθεί το αγαπημένο σας πρόσωπο. Γι’ αυτό θα προτείνει πιθανότατα την λιγότερο παρεμβατική διαθέσιμη θεραπεία. Αρχικά, θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, ασκήσεις φυσιοθεραπείας, και ιατρικές συσκευές (δείτε παρακάτω). Αν αυτά δεν αποφέρουν αποτελέσματα, ο γιατρός σας θα παραπέμψει το αγαπημένο σας πρόσωπο σε έναν ειδικό. Ως έσχατη λύση, ο ειδικός ίσως συστήσει χειρουργική επέμβαση ή λήψη φαρμάκων. Να είστε σίγουροι ότι μαζί με τους ειδικούς μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με την ακράτειά του.
 
Εσείς και το αγαπημένο σας πρόσωπο ίσως νιώσετε αμηχανία όταν προσπαθείτε να το βοηθήσετε με την ακράτειά του. Αυτό είναι φυσιολογικό. Εξάλλου, είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ξεπεράσετε την αμηχανία σας, αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα. Και αν μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την κατάστασή του, θα καταλάβετε αυτά που βιώνουν. Για να τους δώσετε την υποστήριξη που χρειάζονται.  

Συμβουλές για τους διαφορετικούς τύπους ακράτειας

Έχετε διαβάσει την ενότητα με τους Τύπους ακράτειας ; Περιγράφει μερικά από τα πιο κοινά είδη αδυναμίας κύστης. Θα πρέπει να βρείτε ένα που αντιστοιχεί στην κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου. 
 
Παρακάτω θα βρείτε επαγγελματικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον συγκεκριμένο τύπο ακράτειας.
Βοήθεια με την πιεστική ακράτεια
Πρώτα, σκεφτείτε τον τρόπο ζωής του αγαπημένου σας προσώπου. Λίγες μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μία μεγάλη και θετική διαφορά. 
 • Να το διατηρείτε πάντα ενυδατωμένο.
  Ίσως σκεφτείτε ότι θα πρέπει να πίνει λιγότερα υγρά. Αλλά αυτό θα κάνει τα ούρα του πιο συμπυκνωμένα. Και θα επιβαρύνει την ουροδόχο κύστη του, και θα την ενεργοποιήσει περισσότερο. Συνιστούμε να πίνει υγρά το αγαπημένο σας πρόσωπο κανονικά, ικανοποιώντας τη φυσική του ανάγκη. Αυτό είναι αρκετό για να έχουν τα ούρα του ένα υγιές υποκίτρινο χρώμα. Όπως είναι αναμενόμενο, αν πίνει πάρα πολύ θα αυξηθεί η ανάγκη του για . Γι’ αυτό κρατήστε μία ισορροπία.

 • Αποφύγετε συγκεκριμένα υγρά.
  Να θυμάστε ότι μερικά υγρά είναι διουρητικά, δηλαδή αυξάνουν την τάση για ούρηση. Αυτά είναι το τσάι και ο καφές που περιέχει καφεΐνη, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά. Κατά διαστήματα, μπορεί να τα απολαμβάνει χωρίς κίνδυνο. Αλλά καλύτερα να μην τα καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό.

 • Αναλογιστείτε και τις θερμίδες που έχουν.
  Η παχυσαρκία αποδυναμώνει τους πυελικούς μύες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει . Για να βοηθήσετε λοιπόν το αγαπημένο σας πρόσωπο να κρατηθεί σε φόρμα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί μία υγιή, θρεπτική διατροφή χωρίς πολλές θερμίδες.

 • Αποθαρρύνετε το κάπνισμα.
  Καπνίζει το άτομο που φροντίζετε; Αυτό από μόνο του δεν προκαλεί αδυναμία κύστης. Αλλά ο βήχας που αποτελεί συνέπεια του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει πίεση στην ουροδόχο κύστη. Γι’ αυτό προσπαθήστε να το πείσετε να μειώσει ή να διακόψει το κάπνισμα. Αυτό θα ωφελήσει την ακράτειά του καθώς και τη γενική υγεία του. 

 • Ενθαρρύνετε την άσκηση.
  Κινείται το αγαπημένο σας πρόσωπο; Ή το βοηθάτε εσείς να μετακινείται; Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του κάνοντας ασκήσεις πυελικού έδάφους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έως το 70% των ελαφριών μέχρι μέτριων περιπτώσεων ακράτειας μπορούν να βελτιωθούν ή ακόμα και να θεραπευτούν με αυτόν τον τρόπο. Το αγαπημένο σας πρόσωπο θα πρέπει να κάνει τις σωστές (Kegel), τακτικά από τρεις έως έξι μήνες. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει - ακόμα κι αν είναι 70 ή 80 ετών, μπορεί ακόμα να βελτιώσει την κατάστασή του. Ένας ειδικός μπορεί να συστήσει τεχνικές όπως ηλεκτρική διέγερση για βοήθεια στην πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων. Μάθετε περισσότερα για τις ασκήσεις.
Βοήθεια με την επιτακτική ακράτεια
Αυτό συνήθως αναφέρεται ως υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, συμβαίνει όταν έχετε μία ξαφνική και ασταμάτητη ανάγκη για . Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου: 
 • Βοηθήστε το να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα.
  Βεβαιωθείτε ότι η δίοδος για την τουαλέτα είναι ελεύθερη και εύκολα προσβάσιμη.  Επίσης, αν μετακινείται μόνο του ή με βοήθεια, θα πρέπει να είναι εύκολο να βγάλει τα ρούχα του, χωρίς δύσκολα κουμπώματα.

 • Βοηθήστε το με την εκπαίδευση κύστης και τις ασκήσεις.
  Με την επιτακτική , είναι δυνατό να επανεκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη. Για να γίνει αυτό, ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συγκρατεί μεγαλύτερη ποσότητα ούρων για περισσότερο χρόνο. Και να πηγαίνει στην τουαλέτα λιγότερο συχνά. Αυτό αποτρέπει την ουροδόχο κύστη του από τη συνεχή ανάγκη για ούρηση όταν είναι μόνο μισογεμάτη. Η επανεκπαίδευση γίνεται πιο εύκολη με το πέρασμα του χρόνου. Το 50% των ατόμων με που το δοκίμασαν λένε ότι ήταν αποτελεσματικό.

Οι > ασκήσεις Kegel για τους πυελικούς μύες μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις επιτακτικής ακράτειας.

> Μάθετε για τις ασκήσεις.

Βοήθεια με τη μεικτή ακράτεια
Πάσχει το αγαπημένο σας πρόσωπο από πιεστική και επιτακτική ; Αν ναι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε στα κύρια συμπτώματα και να προσπαθήσετε να τα διαχειριστείτε πρώτα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με για την πιεστική ακράτεια, ή την επανεκπαίδευση κύστης για την . Μετά, μόλις βελτιωθούν τα κύρια συμπτώματα, αρχίστε να αντιμετωπίζετε τα άλλα συμπτώματα.
Βοήθεια με τη λειτουργική ή νευρολογική ακράτεια
Υπάρχει κάποια φυσική ή διανοητική αναπηρία που εμποδίζει το αγαπημένο σας πρόσωπο να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα; Ή να μην το αφήνει να έχει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του;  Οι ειδικοί γιατροί μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά, κι αν δεν μπορούν, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου. 
 
Το πιο σημαντικό είναι να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση των ατυχημάτων με καλά προϊόντα ακράτειας. Τα ειδικά σχεδιασμένα και θα συγκρατήσουν τα ούρα που διαφεύγουν. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της αίσθησης φρεσκάδας, καθαριότητας και άνεσης. 
 

> Εξερευνήστε τη σειρά προϊόντων TENA.

Μέτρα για πιο σοβαρές περιπτώσεις

Ανάλογα με την κατάσταση του αγαπημένου σας προσώπου, ένας γιατρός ή ειδικός ίσως προτείνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: 

 • Ιατρικές συσκευές
  Ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει καθετήρα (ένα σωλήνα που συνδέει την ουρήθρα με μία φορητή σακούλα που θα μαζεύει όλα τα ούρα. Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό, ειδικά αν η είναι αποτέλεσμα εγχείρησης από την οποία ανακάμπτει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε και να καθαρίσετε τις σακούλες του καθετήρα, κάτι που είναι εύκολο. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο καθετήρας δεν αποτελεί λύση για την ακράτεια ούρων αλλά για τον διευρυμένο προστάτη ή μία προσωρινή λύση μετά την εγχείρηση προστάτη.

  Οι λύσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την αδυναμία κύστης είναι τα απορροφητικά επιθέματα και τα προστατευτικά εσώρουχα. Είναι σχεδιασμένα για την προστασία από τη διαρροή ούρων και τις οσμές, υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας.

  > Εξερευνήστε τα προϊόντα ακράτειας TENA.

 • Η έσχατη λύση: φαρμακευτική αγωγή και/ή εγχείρηση
  Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Για να ενημερωθείτε για τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν την του αγαπημένου σας προσώπου, ζητήστε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό, για παράδειγμα, έναν ουρολόγο ή έναν ουρογυναικολόγο.

  Η εγχείρηση βοηθά στη θεραπεία της ακράτειας, αλλά εφαρμόζεται σπάνια.
Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με τη ; Βεβαιωθείτε ότι η δίοδος για την τουαλέτα είναι ελεύθερη και εύκολα προσβάσιμη. Και αν μετακινείται μόνο του ή με βοήθεια, θα πρέπει να είναι εύκολο να βγάλει τα ρούχα του, χωρίς δύσκολα κουμπώματα.
Προσφέρετε το καλύτερο στο αγαπημένο σας πρόσωπο

Μάθετε πώς η TENA σας προσφέρει την πιο αποτελεσματική λύση για να κρατήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο καθαρό και άνετο – δείτε τη σειρά με τα προϊόντα TENA εδώ.