Το αγαπημένο μου πρόσωπο χρειάζεται πολύ βοήθεια

Ο τρόπος που φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο εξαρτάται από τη φυσική του κατάσταση και πόση υποστήριξη χρειάζεται από εσάς.
 
Δεν μπορεί να σηκωθεί όρθιο και να στηρίξει το βάρος του; Περνάει τον περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι; Και χρειάζεται τη βοήθειά σας για να ντυθεί και να πλυθεί; Αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, αυτή η ενότητα σας ενδιαφέρει. Εδώ θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Καλή υγιεινή

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία και την άνεση του αγαπημένου σας προσώπου είναι να το βοηθήσετε με την προσωπική υγιεινή του. Πρόκειται για πολύ προσωπική φροντίδα, όμως, γι’ αυτό και πολλοί φροντιστές νιώθουν αμηχανία στην αρχή. Παρόλο που θα σας φανεί δύσκολο, η βοήθεια που του προσφέρετε είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές ικανοποίησης της φροντίδας υγείας. Θα ενισχύσει και τη σχέση μεταξύ σας. 
 

Φροντίδα δέρματος ηλικιωμένων

Όπως γνωρίζετε, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γερνάει επίσης. Γίνεται πολύ εύθραυστο. Γι’ αυτό, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ειδικές συνήθεις πρακτικές υγιεινής, αποκλειστικά για το ευαίσθητο δέρμα τους. Αυτό ισχύει ειδικότερα αν πάσχουν από , επειδή τα ούρα και τα κόπρανα ερεθίζουν και βλάπτουν την επιδερμίδα τους. Ο απαλός καθαρισμός και η προστασία βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων και του ερεθισμού του δέρματος. Επίσης, βοηθά το αγαπημένο σας πρόσωπο να νιώθει καθαρό, άνετο, αναζωογονημένο και υγιές, ενώ το ανακουφίζει. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. 
 
Πρέπει να λάβετε υπόψη τρία βήματα κατά τη φροντίδα του δέρματός του: καθαρισμός, αποκατάσταση και προστασία. 

Κατάκλιση του δέρματος και έλκος κατάκλισης

Όπως αναφέρθηκε, πρέπει να υπάρχει προστασία του δέρματος των ηλικιωμένων από τα ούρα και τα κόπρανα, που το ερεθίζουν. Κάθε μέρα, όταν καθαρίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, να ελέγχετε την κατάσταση του δέρματός του. Τότε, αν δείτε σημάδια κατάκλισης του δέρματος, μπορείτε να εμποδίσετε την επιδείνωσή τους. Για πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα τους δέρματος ατόμου με , δείτε ακράτεια και υγιεινή.
 
Ίσως το άτομο που φροντίζετε παραμένει στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και δεν μπορεί να αλλάζει θέση τακτικά. Αν είναι έτσι, το δέρμα του κινδυνεύει από κατάκλιση και εμφάνιση έλκους και ανοίγματος. Μπορείτε να το αποτρέψετε βοηθώντας το αγαπημένο σας πρόσωπο να αλλάζει θέση συχνά και τακτικά. Μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή του άσκηση. Είναι και μία καλή ευκαιρία για λίγο μασάζ, αναζωογόνηση και αποσυμφόρηση της πίεσης από την κατάκλιση. Για να μάθετε περισσότερα για την πρόληψη της κατάκλισης δέρματος, ρωτήστε το γιατρό σας.

Προϊόντα ακράτειας

Μήπως το αγαπημένο σας πρόσωπο περνά τον περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι; Και υποφέρει από ; Εάν ναι, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει ειδικά προϊόντα προστασίας ακράτειας όπως τα παραδοσιακά σλιπ/εσώρουχα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την προστασία της μεσαίας έως έντονης διαρροής ούρων.
 
Για να βρείτε το κατάλληλο προϊόν ακράτειας με το αντίστοιχο επίπεδο απορροφητικότητας για το αγαπημένο σας πρόσωπο δείτε τον επιλογέα προϊόντων TENA.

Ασφαλής μετακίνηση για να σηκωθεί ή να ξαπλώσει στο κρεβάτι

Το άτομο που φροντίζετε ίσως χρειαστεί τη βοήθειά σας για να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η προσπάθειά σας να το σηκώσετε και να το μετακινήσετε μπορεί να επιβαρύνει τη πλάτη σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένης της πλάτης σας, μαθαίνοντας τις τεχνικές ασφαλούς ανύψωσης καθώς και έχοντας κατά νου την εργονομία σε όλα τα στάδια της φροντίδας σας.

Μετακίνηση

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μετακινηθεί με τη δική σας υποστήριξη, είναι καλό να το βοηθάτε σε αυτό. Με λίγη μόνο άσκηση οι μυς διατηρούν τη φόρμα τους και ενισχύεται η ψυχολογία. Πριν το κάνετε, όμως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για τη μετακίνησή του.

Καλή διατροφή και πρόσληψη υγρών

Το αγαπημένο σας πρόσωπο ίσως έχει την τάση να πίνει λιγότερα υγρά για να μη χρειάζεται να πηγαίνει στην τουαλέτα συχνά. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μπορεί να κάνει τα ούρα του πιο συμπυκνωμένα, και να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία του. Ενθαρρύνετέ το να πίνει υγρά κανονικά, ανάλογα με την αίσθηση της δίψας του. 
 
Οι ώρες των γευμάτων είναι επίσης μια σημαντική υπόθεση. Ένα γεύμα δεν είναι μόνο θέμα διατροφής. Είναι και μια κοινωνική εκδήλωση, κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Μπορείτε να καλέσετε κι άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους για να καθίσουν και να φάνε μαζί σας, και να περάσετε καλά όλοι μαζί. Η παρέα σας θα βοηθήσει στην ενίσχυση της καλής διάθεσης του αγαπημένου σας προσώπου. 

Αίσθηση σύνδεσης με άλλους

Όσο κι αν έχουμε μεγαλώσει, μας αρέσει να μας κρατάνε το χέρι, να μας κάνουν μασάζ, ή να μας αγκαλιάζουν. Ακόμα κι η απλή επικοινωνία με μέλη της οικογένειας ή φίλους μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Όταν κάποιος περνά τον περισσότερο καιρό μόνος του, αυτά τα συναισθήματα είναι πιο σημαντικά.
 
Οι έμπειροι φροντιστές υγείας λένε ότι ακόμα και οι μικρές δραστηριότητες που κάνετε μαζί βοηθούν στην καλή διάθεση του ατόμου που φροντίζετε.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Όποτε μιλάμε με έμπειρους φροντιστές υγείας, το πρώτο πράγμα που συνιστούν είναι να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από άλλους. Μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας, φίλοι ή η τοπική κοινότητα ή οι κοινωνικές κρατικές υπηρεσίες.