Τι είναι η πιεστική ακράτεια;

Η πιεστική ή πιεστική ακράτεια ούρων (SUI) σημαίνει ότι έχετε διαρροή όταν γελάτε, φταρνίζεστε, βήχετε ή σε άλλες περιπτώσεις έντονης προσπάθειας.

Η πιεστική ούρων συμβαίνει όταν η σημαντική υποστήριξη για το ουροποιητικό σύστημα και την ουροδόχο κύστη δεν λειτουργεί κανονικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί από αδυναμία των συνδέσμων και των μυών του πυελικού εδάφους, ή δυσλειτουργία των μυών του σφιγκτήρα της ουρήθρας. Αυτό επηρεάζει την υποστήριξη που βοηθά στην παροχή της κανονικής λειτουργίας της ουρήθρας.
 
Η πιεστική ακράτεια ούρων είναι η πιο συχνή μορφή ακράτειας ούρων στις γυναίκες.

Αιτίες πιεστικής ακράτειας

Οι είναι μια ομάδα μυών στο κάτω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. Οι μύες μοιάζουν σαν κάθισμα κυπελλοειδούς σχήματος στην πυελική κοιλότητα. Αν η «πλάκα» του πυελικού εδάφους υποστεί βλάβη, υπάρχει λιγότερη μυική υποστήριξη στην ουρήθρα, γι’ αυτό όταν πιέζεστε, όπως όταν γυμνάζεστε ή απλά όταν βήχετε, υπάρχει κίνδυνος μικρής διαρροής.
 
Οι αιτίες της πιεστικής ακράτειας περιλαμβάνουν τις επιλογές τρόπου ζωής, ιατρικές επιπλοκές, εγκυμοσύνη και παχυσαρκία. Η απώλεια βάρους και η άσκηση συχνά αποτελούν επιτυχημένες θεραπείες.
 
Οι άντρες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την πιεστική ούρων, αλλά είναι πολύ σπάνιο και συνήθως συνδέεται με μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά την αφαίρεση του προστάτη. Οι άντρες επηρεάζονται συχνά από άλλους τύπους ακράτειας.