Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και γιατί η TENA κάνει την αλλαγή;

«Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ως αποτέλεσμα χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων μας και αποτελεί σημαντικό μέρος των ενεργειών βιωσιμότητας στις οποίες έχουμε προβεί»

Axel Thegerström Edh, Διευθυντής Βιωσιμότητας, , Essity Global Brand, Innovation & Sustainability

Όλα εξαρτώνται από την πηγή.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστές και ως καθαρή ενέργεια, προέρχονται από φυσικές πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που η φύση ανανεώνει συνεχώς σε ανθρώπινο χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει και ο άνεμος συνεχίζει να φυσά - ακόμα κι αν η διαθεσιμότητά τους μπορεί να εξαρτάται από το χρόνο, την τοποθεσία και τον καιρό.  
 
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ καλύτερες για το περιβάλλον από τις συμβατικές, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα μέρος μόνο της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναφέρεται συγκεκριμένα στην ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία σπιτιών και επιχειρήσεων. 

Συνεπώς, τι εννοούμε με τον όρο «πηγές»;

ΗΛΙΑΚΗ - Η πιο πλούσια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτουμε είναι το φως και η θερμότητα που εκπέμπει ο ήλιος και μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω μιας σειράς συνεχώς εξελισσόμενων τεχνολογιών. Η ποσότητα ηλιακής ενέργειας που διατίθεται στη Γη είναι πολύ μεγαλύτερη από τις τρέχουσες παγκόσμιες ενεργειακές απαιτήσεις και θα μπορούσε εύκολα να ικανοποιήσει όλες τις μελλοντικές γενεές. 
 
ΑΙΟΛΙΚΗ – Για την αιολική ενέργεια χρησιμοποιούμε στροβίλους για να μετατρέψουμε την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι περιστρεφόμενες λεπίδες μιας ανεμογεννήτριας κινούν έναν εσωτερικό άξονα με αποτέλεσμα το σύστημα γραναζιών να αυξάνει την ταχύτητα περιστροφής, η οποία στη συνέχεια τροφοδοτεί τη γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. 
 
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Όπως η αιολική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια από τις παλαιότερες και κατέχει ηγετική θέση στη λίστα πηγών καθαρής ενέργειας παγκοσμίως. Χρησιμοποιεί επίσης περιστρεφόμενους στρόβιλους για την παραγωγή ενέργειας, αλλά αντί για άνεμο, χρησιμοποιεί νερό που πέφτει ή κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Οι υδροηλεκτρικοί στρόβιλοι είναι ενσωματωμένοι σε φράγματα ή καταρράκτες, επιτρέποντάς τους να διοχετεύουν τη φυσική δύναμη του ρέοντος νερού. 
 
ΒΙΟΜΑΖΑ - Τα υλικά της βιομάζας προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς. Τα πιο κοινά υλικά είναι ξύλο, φυτά και απορρίμματα. Η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα η ανακύκλωση της βιομάζας ως υλικών για τα προϊόντα μας. Όπου δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση βιομάζας, η δεύτερη επιλογή μας είναι να την χρησιμοποιήσουμε στην παραγωγή ενέργειας. 
 
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ – Η γεωθερμική ενέργεια αναφέρεται στη θερμότητα που παράγεται συνεχώς στον πλανήτη μας τόσο από τον αρχικό σχηματισμό της στο ηλιακό μας σύστημα, όσο και από τη ραδιενεργή διάσπαση των ορυκτών. Αυτή η ενέργεια μπορεί να ανιχνευθεί παγκοσμίως, αλλά πιο εύκολα αξιοποιείται όταν είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, π.χ. σε περιοχές με ηφαιστειακή δραστηριότητα ή φυσικές θερμές πηγές. 

Τι είναι η πυρηνική ενέργεια και γιατί δεν περιλαμβάνεται;

Η πυρηνική ενέργεια παράγεται με διάσπαση ατόμων και χρήση ατμού για τη μετατροπή της τεράστιας ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω μιας μακράς και επικίνδυνης διαδικασίας σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε διάφορα μέρη του κόσμου. 
 
Ορισμένοι αναλυτές ενέργειας πιστεύουν ότι, λόγω των χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να θεωρείται ανανεώσιμη. Ωστόσο, για την παραγωγή της απαιτείται ουράνιο, ένα βαρύ μέταλλο που τελικά θα εξαντληθεί (αν και μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για αυτό).  
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι αν και δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου, η πυρηνική ενέργεια παράγει απόβλητα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισμούς και απαιτούν ασφαλή αποθήκευση για χιλιάδες χρόνια. 

Ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στην TENA

Στην TENA ανακαλύπτουμε και καινοτομούμε διαρκώς. Έτσι, βρίσκουμε νέους τρόπους να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων μας.  
 
Από το 2008 μειώσαμε αυτό το αποτύπωμα κατά 11-33% στην Ευρώπη, ανάλογα με την ποικιλία. Χάρη στη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε όλα τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά μας1, θα βελτιώσουμε αυτούς τους αριθμούς κατά 6% 2 - και θα είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας να μειώσουμε το αποτύπωμα κατά 50% στην Ευρώπη έως το 2030. 
 
Και, φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζουμε είναι 100% πιστοποιημένη ως ανανεώσιμη από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστοποίησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (EECS), το οποίο εγγυάται την προέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης και η προέλευση όλων των φυτικών ινών στα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένη βάσει FSC ή PEFC σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις μας για υπεύθυνη δασοκομία. 
 
Θέλουμε να σχεδιάζουμε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια ζωή με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσετε τη δική σας ευημερία ή την ευημερία των αγαπημένων σας. Και θα το καταφέρουμε. Βήμα-βήμα.