Αποτύπωμα άνθρακα: γιατί έχει σημασία για την TENA και για εσάς

Ας δούμε τι γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που εμείς οι άνθρωποι εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε δραματικά και γρήγορα αυτές τις εκπομπές, για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόκληση είναι τόσο μεγάλη που θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ κάθε μέρους της κοινωνίας. 

Γυμνά πόδια μιας ομάδας ανθρώπων σε κύκλο πάνω σε αμμουδιά
Όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τις δικές μας εκπομπές. Στην TENA, χαιρετίζουμε αυτή την πρόκληση. Αλλά για να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, βοηθά να ξέρουμε κατά πόσον είμαστε μέρος του προβλήματος. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η βενζίνη στα αυτοκίνητά μας και η ενέργεια στα καταστήματά μας. 
 
Εδώ υπεισέρχεται η ιδέα του αποτυπώματος άνθρακα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αφήνουν ένα αποτύπωμα στον πλανήτη, ακριβώς όπως ένα πόδι αφήνει ένα αποτύπωμα στο έδαφος. Είναι μια χρήσιμη μέτρηση του συνολικού αντίκτυπου που έχει σήμερα στο κλίμα ένα άτομο ή ένα προϊόν ή ένας οργανισμός. 
Εργάτης εργοστασίου της TENA που κλείνει μια συσκευασία

Τι λαμβάνουμε υπόψη και πώς όλα δρουν αθροιστικά

Ουσιαστικά, το αποτύπωμα άνθρακα είναι μια μέτρηση του συνολικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τις δραστηριότητές σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ναι, είναι οι εκπομπές από όλα τα ταξίδια που κάνατε και όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιήσατε. Είναι όμως επίσης οι εκπομπές που αφορούν την κατασκευή όλων των προϊόντων που καταναλώσατε και όλων των υπηρεσιών που αγοράσατε. 
 
Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μας. Ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος TENA ξεκινά με την εξαγωγή φυσικών πόρων και την παραγωγή πρώτων υλών. Στη συνέχεια, συναρμολογούμε όλα τα υλικά στο στάδιο της κατασκευής. Έπειτα, το προϊόν μεταφέρεται στον χρήστη και, τέλος, ο χρήστης το απορρίπτει αφού έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Κάθε στάδιο περιλαμβάνει χρήση ενέργειας, μεταφορά και διαχείριση αποβλήτων. Επομένως, για να μετρήσουμε το πραγματικό αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα αυτά τα στάδια.
Πατημασιές στην άμμο σε μια παραλία κοντά στη θάλασσα

Τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς και γιατί η TENA πιστεύει σε αυτό

Στη Βρετανία, το αποτύπωμα άνθρακα του μέσου ανθρώπου το 2017 ήταν 7,7 τόνοι1. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ευθυνόταν για το ισοδύναμο των 7,7 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το συγκεκριμένο έτος, λόγω των δραστηριοτήτων του. Το ίδιο ισχύει για την TENA. Η ευθύνη για τις εκπομπές σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των προϊόντων μας βαρύνει εμάς.
 
Η έμφαση στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι ο έντιμος τρόπος επίτευξης προόδου, και για την TENA, ο πιο σημαντικός. Στην πραγματικότητα, θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία. Ελέγχοντας τις εκπομπές σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας και σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των προϊόντων μας, έχουμε περισσότερες επιλογές ως προς τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε. Και όλα αυτά τα μικρά βήματα θα μας οδηγήσουν εκεί όπου πρέπει να φτάσουμε.
 
 
 
1) Eurostat, κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ανακτήθηκε από https://ec.europa.eu/eurostat/
Κοντινή λήψη της οθόνης μιας παλιάς ζυγαριάς

"Μισό λεπτό, νόμιζα ότι το CO2 ήταν αέριο. Πώς μπορεί το αέριο να έχει βάρος;"

Στην πραγματικότητα, κάθε μορφή ύλης έχει βάρος. Ένα μπαλόνι με ήλιο δεν είναι χωρίς βάρος. Ίπταται επειδή ζυγίζει λιγότερο από τον περιβάλλοντα αέρα, όπως ένα κλαδί που επιπλέει ζυγίζει λιγότερο από το νερό γύρω από αυτό. Στην πραγματικότητα, υπάρχει συνεχώς ένα τεράστιο ατμοσφαιρικό βάρος πάνω από το κεφάλι μας. Απλώς δεν το παρατηρούμε, με τον ίδιο τρόπο που τα ψάρια στις ανοιχτές θάλασσες δεν παρατηρούν το βάρος του ωκεανού από πάνω. 
 
Για να απεικονίσετε έναν τόνο καθαρού CO2 στην αέρια μορφή του2, φανταστείτε μια μπάλα που έχει πλάτος και ύψος 10 μέτρα. Τώρα φανταστείτε 7 ή 8 τέτοιες μπάλες και θα έχετε βρει περίπου την ποσότητα που εκπέμπει ο μέσος Βρετανός κάθε χρόνο. Αυτή αναλύεται σε περίπου 21 κιλά την ημέρα, ή αρκετά για να γεμίσει μια μπάλα με πλάτος 2,8 μέτρα.
 
 
 
2) σε θερμοκρασία δωματίου
Δύο άνθρωποι που τρέχουν σε στίβο με ίχνη από πράσινες πατημασιές πάνω από την εικόνα

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να πετύχουμε, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί

Για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα κάθε ατόμου στη γη σε λιγότερο από 2 τόνους έως το 20503. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5,5 κιλά την ημέρα, για όλους. Φυσικά, αυτό αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για ορισμένες χώρες από ό,τι για άλλες, καθώς δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα σήμερα. Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει όλοι να κάνουμε αλλαγές.
 
Είναι επίσης σαφές ότι είμαστε μαζί σε αυτό, ακόμα και όταν πρόκειται για το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα. Όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν TENA, αυτό το μέρος του αποτυπώματός σας γίνεται και δική μας ευθύνη. Άρα, όταν εμείς βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας, βελτιώνετε κι εσείς τις δικές σας. 
 
Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε τον στόχο. Μειώνοντας το δικό μας αποτύπωμα, και το δικό σας, βήμα-βήμα.
 
 
 
3) Υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας της Σουηδίας, Πώς μπορώ να μειώσω το αποτύπωμα άνθρακα. Ανακτήθηκε από https://www.naturvardsverket.se/en/topics/climate-transition/omraden/klimatet-och-konsumtionen/how-can-i-reduce-my-carbon-footprint/
Πράσινα λαχανικά σε διχτυωτή τσάντα που εμφανίζονται εν μέρει πάνω σε ένα λευκό μαρμάρινο τραπέζι

Όλοι πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Και κάποιοι από εμάς πρέπει να κάνουμε περισσότερες.

Θα χρειαστούν πραγματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειες4, και υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως άτομα για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτά περιλαμβάνουν μείωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητα καύσης ορυκτών καυσίμων, χρήση χώρων διαβίωσης με πιο έξυπνους τρόπους, μετατροπή σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος όταν είναι δυνατόν, και επιλογή πιο βιώσιμων προϊόντων. 
 
Ταυτόχρονα, μερικοί από εμάς θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Κυβερνήσεις, θεσμικά όργανα και εταιρείες όπως η δική μας πρέπει να σηκώσουν τα περισσότερα βάρη. Στην TENA πιστεύουμε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι. Πολλά μπορούν να συμβούν σε 30 χρόνια, αν προσπαθήσουμε μαζί. 
 
 
 
4) Σύμφωνα με την έκθεση IPCC 2014
Μια συσκευασία με σερβιέτες ακράτειας TENA Discreet σε μπλε φόντο με ίχνη από πράσινες πατημασιές στη δεξιά πλευρά

Το μέγεθος του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας σήμερα

Από το 2008, λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στο μισό έως το 2030. Και μέχρι τώρα, προχωράμε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για να παρουσιάσουμε την πρόοδό μας με όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια, δημοσιεύουμε το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων TENA στις Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντος (EPD). Πρόκειται για ανεξάρτητες επαληθεύσεις που εμφανίζουν περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικά με ένα προϊόν, βάσει του πλήρους κύκλου ζωής του. 
 
Για παράδειγμα, η EPD για τις σερβιέτες TENA Lady Discreet Normal δείχνει ότι μία σερβιέτα έχει αυτή τη στιγμή αποτύπωμα άνθρακα 39 g. Μια πλήρης ημέρα χρήσης του προϊόντος προϋποθέτει 4 σερβιέτες, δηλαδή 156 g ανά ημέρα.