8 μικρές συμβουλές ενέργειας για μεγάλο αντίκτυπο

Θέλετε να κάνετε το σπίτι σας πιο βιώσιμο αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Ακολουθούν 8 μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμα άνθρακα και στο ενεργειακό σας κόστος. Κάθε βήμα μετράει.  
Θέα από τη γωνία ενός σπιτιού με καθαρό έναστρο νυχτερινό ουρανό

Συμβουλή 1

Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες LED αντί πυρακτώσεως.

Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο και προκαλούν πολύ μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Και για το λόγο αυτό, οι λυχνίες LED διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο – βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε ενέργεια και συνεπώς να πληρώσετε λιγότερα για ρεύμα. 
Ένα μαύρο πλυντήριο με ένα καλάθι πλυντηρίου στο πάτωμα δίπλα του.

Συμβουλή 2

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του πλυντηρίου σας.

Περιμένετε μέχρι να έχετε πολλά ρούχα για να γεμίσει πλήρως το πλυντήριο και πλύντε τα ρούχα σας με ρυθμίσεις κρύου πλυσίματος (ακόμα και αν η ετικέτα λέει σε ζεστό νερό). Αυτό όχι μόνο επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και διατηρεί το χρώμα των ρούχων, αλλά εξοικονομεί επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που θα είχε χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του νερού. Πλένοντας 4 από τα 5 φορτία ρούχων σας σε κρύο νερό, θα μπορούσατε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τις εκπομπές CO2 σε ένα χρόνο. 
Η μπουγάδα κρέμεται σε μια απλώστρα για να στεγνώσει

Συμβουλή 3

Αποφύγετε το στεγνωτήριο.

Εάν μπορείτε, στεγνώστε στον αέρα τα ρούχα σας αντί να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια, αλλά δεν θα φθείρει τα υφάσματα, παρέχοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα ρούχα σας.  
Φορτιστής αποσυνδεδεμένος σε δερμάτινη επιφάνεια

Συμβουλή 4

Αποσυνδέστε τους φορτιστές σας όταν δεν τους χρησιμοποιείτε.

Οι συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες, μπορούν να σπαταλήσουν έως και το 10% της ενέργειας του σπιτιού σας. Κάθε μικρό βήμα μετράει. Αποσυνδέστε την πρίζα. 
 Κοντινό πλάνο ενός ανθρώπου που κρατά ένα ζεστό φλιτζάνι και στα δύο χέρια και φορά ένα μεγάλο πλεκτό πουλόβερ.

Συμβουλή 5

Αντί να ανάψετε τη θέρμανση, φορέστε ένα πουλόβερ.

Κάθε βαθμός μετράει. Απλό και αληθινό. Εξοικονομήστε ενέργεια βάζοντας ζεστά ρούχα αντί να βασίζεστε στον θερμοστάτη. 
Παράθυρο ενός κόκκινου σπιτιού.

Συμβουλή 6

Κλείστε τα σημεία διαρροής αέρα.

Ελέγξτε τα παράθυρα και τις πόρτες σας για διαρροή αέρα. Σφραγίζοντας τυχόν διαρροές στους αρμούς και τις γωνίες, εξοικονομείτε ενέργεια και διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό. 
Κοντινό πλάνο στα δάχτυλα ενός ανθρώπου που γράφει σε έναν φορητό υπολογιστή.

Συμβουλή 7

Διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις ισχύος.

Τόσο στους φορητούς υπολογιστές όσο και στα tablet και άλλες συσκευές, ελέγξτε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά εξοικονομώντας ενέργεια, περιορίζετε την κατανάλωση και επιμηκύνετε τη ζωή της μπαταρίας. Κάθε μικρό βήμα μετράει. 
Δύο ανεμογεννήτριες στην κορυφή ενός πράσινου λόφου, με σύννεφα και λιακάδα στο βάθος.

Συμβουλή 8

Κάντε μετάβαση σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, η μετάβαση σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα. Είναι τόσο απλό όσο το να ζητήσετε βοήθεια από τον πάροχό σας ηλεκτρικής ενέργειας, ή να κάνετε γρήγορη αναζήτηση στους ιστότοπους που συγκρίνουν τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.