Βρίσκεστε στο <country>

Πηγαίνετε στον ιστότοπο της ΤΕΝΑ για τοπικές πληροφορίες.

Ακρατεια - Μια εισαγωγη


Ένας στους τέσσερις άνδρες άνω των 40 ετών* παρουσιάζει ακούσια απώλεια ούρων, γνωστή και ως ακράτεια. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε μια λύση είναι να μάθετε περισσότερα για την ακράτεια.

Ένας στους τέσσερις άνδρες παρουσιάζει ακούσια απώλεια ούρων

Οι πιο συχνοί τύποι ακράτειας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας, αλλά οι πιο συχνοί είναι η επιτακτική ακράτεια και οι σταλάξεις (γνωστές και ως διαβροχή μετά το τέλος της ούρησης και στάγδην αποβολή των ούρων). Δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζει κάποιος και τις δύο μορφές συνδυαστικά. Άλλοι τύποι ακράτειας είναι η ακράτεια υπερπλήρωσης (ακούσια απώλεια ούρων με γεμάτη ουροδόχο κύστη που συχνά προκαλείται λόγω διόγκωσης του προστάτη) και ακράτεια από προσπάθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τον τύπο ακράτειας που παρουσιάζετε, είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή μέθοδο αντιμετώπισης. Η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει, επίσης, να αποκλείσετε την πιθανότητα η ακούσια απώλεια ούρων να αποτελεί παρενέργεια άλλων παραγόντων.


Επιτακτική ακράτεια

Η επιτακτική ακράτεια αναφέρεται στην ακούσια απώλεια ούρων σε συνδυασμό με ένα έντονο αίσθημα ανάγκης για ούρηση. Υπάρχουν πολλές αιτίες γι' αυτήν την κατάσταση. Μία από τις βασικές αιτίες είναι όταν ο εξωστήρας μυς, που συνδέεται με τον σφιγκτήρα της ουρήθρας, είναι υπερδραστήριος και προκαλεί ακούσιες συσπάσεις. Αυτό στέλνει νευρικά μηνύματα στον εγκέφαλο, τα οποία σας δημιουργούν την αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσετε ακόμα και όταν δεν θέλετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να οφείλεται σε ερεθισμό της ουροδόχου κύστης από μια λοίμωξη ή πέτρες στους νεφρούς. Θα μπορούσε, επίσης, να αναπτυχθεί ως επιπλοκή μιας νευρικής ή σχετιζόμενης με τον εγκέφαλο νόσου (ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος Parkinson ή πολλαπλή σκλήρυνση).


Ακράτεια από προσπάθεια

Η ακράτεια από προσπάθεια αναφέρεται στην ακούσια απώλεια ούρων που προκαλείται από προσπάθεια ή πίεση της ουροδόχου κύστης (όταν, για παράδειγμα, βήχετε, γελάτε ή φτερνίζεστε). Ο σφιγκτήρας ή οι μύες και οι σύνδεσμοι του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη είναι πολύ αδύναμοι για να συγκρατήσουν τα ούρα. Αυτό το είδος ακράτειας παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες, ωστόσο περίπου το 1% των ανδρών μπορούν να την εμφανίσουν μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη.


Πώς να βελτιώσετε την κατάστασή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους και ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας είναι δύο από τους τρόπους βελτίωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσετε τον έλεγχο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να βρείτε την καλύτερη για εσάς λύση.

Και βέβαια είστε ευπρόσδεκτοι να επισκεφθείτε τις σελίδες μας για να ανακαλύψετε περισσότερα σχετικά με ασκήσεις, υποδείξεις και συμβουλές.


* Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από την SCA το 2012, σε άνδρες άνω των 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Ρωσία και στο Μεξικό. Αδημοσίευτα δεδομένα.

Σχετικά άρθρα

Κοινωνικη ζωη και ακουσια απωλεια ουρων

Πολλοί άνδρες που παρουσιάζουν ακούσια απώλεια ούρων ανησυχούν για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες. Ο φόβος της ακούσιας απώλειας ούρων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Ωστόσο, με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορείτε να είστε προστατευμένος και να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Παραμεινετε δραστηριος παρα την ακουσια απωλεια ουρων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε τον έλεγχο και να συνεχίσετε να ζείτε με τον τρόπο που θέλετε, ανεξάρτητα από τον τύπο ακούσιας απώλειας ούρων που αντιμετωπίζετε.

What are cookies?

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.