Γλωσσάρι

Κάντε κλικ σε μια από τις παρακάτω σειρές χαρακτήρων, για να δείτε τις επεξηγήσεις.

Εμμηνόπαυση

Η περίοδος που χαρακτηρίζεται από την οριστική παύση της έμμηνου ρύσης

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Ασκήσεις σύσπασης και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους. Στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών και στην αύξηση της πίεσης σύγκλεισης της ουρήθρας.

Ακράτεια από προσπάθεια

Αδυναμία της ουροδόχου κύστης, η οποία προκαλείται από ξαφνική φυσική προσπάθεια, όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, η άσκηση ή το σήκωμα βάρους. Συνήθως παρουσιάζεται διαρροή μικρής μόνο ποσότητας και γενικά σχετίζεται με την αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους.

Υποδραστήρια ουροδόχος κύστη

Αν η ουροδόχος κύστη σας είναι υποδραστήρια, αποθηκεύει πολύ μικρότερη ποσότητα ούρων από το κανονικό. Καθότι δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι πλήρης η ουροδόχος κύστη σας, διαρρέουν μικρές ποσότητες ούρων λόγω της αύξησης της πίεσης στην ουροδόχο κύστη.

Ούρηση

Η ενέργεια του ουρώ (κένωση, διέλευση ούρων).

Προστάτης

Αδένας στους άνδρες, ο οποίος βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει την ουρήθρα. Εκκρίνει υγρό κατά την εκσπερμάτιση. Ορισμένες φορές, σε γηραιότερους άνδρες, ο αδένας αυτός μεγεθύνεται και παρεμποδίζει την ουρήθρα. Ως σύμπτωμα εκδηλώνεται με αδύναμη ροή ούρων

Ενούρηση

Η ενούρηση είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ονομάζεται νυχτερινή ενούρηση.

Επιτακτική ακράτεια

Γνωστή και ως υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, αποτελεί την πιο κοινή μορφή αδυναμίας της ουροδόχου κύστης στους άνδρες. Αυτός ο τύπος αφορά την ξαφνική, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και την ακούσια αποβολή ούρων από την ουροδόχο κύστη. Συνήθως οφείλεται σε παρεμβολή στα νευρικά σήματα μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου, η οποία συχνά σχετίζεται με μεγέθυνση του προστάτη ή παρουσιάζεται μετά από κάποια επέμβαση στον προστάτη.

Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι θέλετε να ουρείτε συχνότερα από 4-8 φορές την ημέρα, που είναι το συνηθισμένο, και ίσως και τη νύχτα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να "εκπαιδεύσετε" την ουροδόχο κύστη σας, ώστε να ουρείτε λιγότερο συχνά και όχι τη νύχτα.

Μικτή ακράτεια

Κυριολεκτικά, πρόκειται για μικτά συμπτώματα. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας. Αν έχετε και τους δύο τύπους, συνήθως ο ένας τύπος προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από τον άλλον, οπότε καταρχάς επικεντρωθείτε στην αντιμετώπιση του συχνότερου συμπτώματος.

Αδυναμία ουροδόχου κύστης

Δυσκολία ελέγχου της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια ούρων.

Μύες της πυέλου

Οι μύες του πυελικού εδάφους σχηματίζουν έναν ευρύ αναρτήρα μεταξύ των ποδιών από το ηβικό οστό έως τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης

Διαρροή σταγόνων μετά την ούρηση

Είναι η περίπτωση κατά την οποία η ουροδόχος κύστη δεν εκκενώνεται πλήρως και συνεχίζει να στάζει μετά την ούρηση. Παρουσιάζεται συχνά όταν υπάρχει μεγέθυνση προστάτη ή είναι αδύναμοι οι μύες του πυελικού εδάφους.

Νευρολογικές διαταραχές της ουροδόχου κύστης

Βλάβες στα νεύρα ως αποτέλεσμα κάποιας πάθησης μπορούν να επηρεάσουν την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και ουροδόχου κύστης. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία ελέγχου ή πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

Λειτουργική ακράτεια

Πρόκειται για αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα λόγω των δυσκολιών που προκαλεί μια σωματική ή διανοητική ασθένεια

Ακράτεια από υπερπλήρωση

Πρόκειται για συνεχή ή περιστασιακή ροή ούρων, η οποία συχνά προκαλείται από παρεμπόδιση ή νευρική βλάβη.