Σχετικά με τη νόσο Alzheimer

Νόσος Alzheimer και το αγαπημένο σας πρόσωπο

Αν ένα κοντινό σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με νόσο Alzheimer, ίσως έχετε ήδη ενημερωθεί από τον γιατρό, ωστόσο είναι πάντα χρήσιμο να μάθετε περισσότερα. Υπάρχουν πολλοί φροντιστές υγείας σαν εσάς που αναζητούν υποστήριξη ηλεκτρονικά από επαγγελματικούς οργανισμούς για τη νόσο Alzheimer. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο Alzheimer Europe, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα την κατάσταση και συμπεριφορά του αγαπημένου σας προσώπου.

Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer (AD) είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επηρεάζει το 60-65% των ατόμων με άνοια. Ονομάστηκε έτσι από τον Γερμανό νευρολόγο Aloïs Alzheimer, ο οποίος το 1907 περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα καθώς και τα νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, όπως οι αμυλοειδείς πλάκες και τα εγκεφαλικά συμπλέγματα. Η AD επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη και προκαλεί σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση και αποπροσανατολισμός χρόνου και χώρου. Δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε μολυσματική νόσος.
 
Συχνότερα, η AD διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών παρόλο που η λιγότερο συνηθισμένη και πρώιμη νόσος Alzheimer μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεότερα άτομα.
 
Τα πρώιμα συμπτώματα, όπως τα προβλήματα μνήμης και η μερική απώλεια συγκεκριμένων γνωστικών ικανοτήτων ίσως περνούν απαρατήρητα στην αρχή, τόσο από τους ενδιαφερόμενους όσο και από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Με την εξέλιξη της νόσου, ωστόσο, τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά και μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του ατόμου. Οι πρακτικές δυσκολίες στα καθημερινά καθήκοντα όπως το ντύσιμο, το πλύσιμο και η τουαλέτα γίνονται πιο σοβαρές. Τελικά, ένα άτομο με AD βασίζεται περισσότερο στους άλλους για βοήθεια με αυτές τις δραστηριότητες.
Το AD προκαλεί γενική επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας και είναι καταληκτικό. Η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι η πνευμονία, επειδή καθώς εξελίσσεται η ασθένεια το ανοσοποιητικό σύστημα επιδεινώνεται και εμφανίζεται απώλεια βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων στο λαιμό και στους πνεύμονες.
 
Δεν υπάρχει θεραπεία προς το παρόν, παρόλο που γίνονται πολλές έρευνες σε όλο τον κόσμο από την επιστημονική κοινότητα.

Κύρια χαρακτηριστικά της νόσου Alzheimer

Απώλεια μνήμης, Απραξία-Αφασία-Αγνωσία, Επικοινωνία, Αλλαγές προσωπικότητας, Αλλαγές συμπεριφοράς και σωματικές αλλαγές, είναι όλα χαρακτηριστικά της νόσου Alzheimer. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο Alzheimer-europe.org.