Ποιοι είναι οι τύποι της ακράτειας ούρων;

Ανάλογα με τη φυσική αιτία, η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές. Όποιον τύπο και αν έχει το αγαπημένο σας πρόσωπο, σημαντικό είναι να θυμάστε ότι μπορείτε εύκολα να τον διαχειριστείτε με τα σωστά προϊόντα. Οι πιο κοινοί τύποι είναι η ακράτεια από προσπάθεια και η επιτακτική ακράτεια, ενώ αρκετά συχνά παρουσιάζεται και ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Για να προσδιορίσετε τον τύπο, θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις.

Πείτε μας περισσότερα για την κατάστασή σας λαμβάνοντας μέρος σε αυτή τη σύντομη δημοσκόπηση

Πώς μιλάτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο για την αδυναμία της ουροδόχου κύστης;Υποβολή

Το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να πάει ή δεν καταφέρνει να φθάσει στην τουαλέτα;

Λειτουργική ακράτεια είναι η αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα λόγω έλλειψης κινητικότητας ή διανοητικής ασθένειας, όπως άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι κλινήρες, περιορισμένο σε αναπηρικό καροτσάκι ή απλώς δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς βοήθεια, η ακράτεια είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Έχει παρουσιαστεί νευρική βλάβη;

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης ή η πολλαπλή σκλήρυνση οδηγούν σε νευρολογικές διαταραχές της ουροδόχου κύστης. Αυτές αφορούν τις περιπτώσεις στις οποίες ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει τα σήματα για ούρηση, συχνά λόγω νευρικής βλάβης από τραυματισμό ή ασθένεια.

Μπορεί κάποιες μη αναμενόμενες διαρροές να οφείλονται σε φυσική προσπάθεια;

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (Stress Urinary Incontinence - SUI) παρουσιάζεται όταν η ουροδόχος κύστη παρουσιάζει μη αναμενόμενες διαρροές λόγω πίεσης από φυσική προσπάθεια, όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο, το σήκωμα μεγάλου βάρους ή η άσκηση. Η ποσότητα της διαρροής είναι γενικά μικρή, ωστόσο μπορεί να παρουσιάζονται και μεγαλύτερες διαρροές. Είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας που παρουσιάζεται στις γυναίκες.

Παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη έπειξη για ούρηση χωρίς προειδοποίηση;

Πιθανόν να πρόκειται για επιτακτική ακράτεια ούρων (Urge Urinary Incontinence - UUI). Η επιτακτική ακράτεια παρουσιάζεται όταν η ουροδόχος κύστη επιχειρεί να εκκενωθεί παρά τις προσπάθειες να αποτραπεί μια διαρροή. Πρόκειται για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ερεθισμάτων που μεταδίδει ο εγκέφαλος στην ουροδόχο κύστη και των ενεργειών που εκτελεί η ουροδόχος κύστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά μεγάλες απώλειες ούρων και σε αυξημένη συχνότητα ούρησης. Είναι ο συχνότερος τύπος ακράτειας που παρουσιάζεται στους άνδρες και συχνά συνδέεται με μεγεθυσμένο προστάτη ή με επέμβαση στον προστάτη. Ωστόσο, είναι αρκετά κοινός τύπος και στις γυναίκες.

Το άτομο παρουσιάζει περισσότερους από έναν τύπους;

Η μικτή ακράτεια είναι ένας συνδυασμός περισσότερων τύπων ακράτειας. Για παράδειγμα, ορισμένοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας.

Παρουσιάζεται διαρροή σταγόνων μετά την ούρηση;

Η ακράτεια από υπερπλήρωση παρουσιάζεται στους άνδρες όταν η ουροδόχος κύστη δεν εκκενώνεται πλήρως και τα ούρα συγκεντρώνονται στην άκρη του πέους και στάζουν. Αυτό συχνά προκαλείται από απόφραξη, όπως ενσφήνωση κοπράνων, μεγέθυνση του προστάτη, νευρική βλάβη ή κάποια ανωμαλία της ουρήθρας.

Το άτομο παρουσιάζει ακράτεια κοπράνων;

Η ακράτεια κοπράνων είναι η ακούσια διέλευση κοπράνων. Ορισμένες αιτίες της ακράτειας κοπράνων είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η βλάβη των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα ή του ορθού, η απώλεια της αποθηκευτικής δυναμικότητας του πρωκτού ή η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει ακράτεια κοπράνων, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό σχετικά με την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή της.

Τώρα που γνωρίζετε τους κύριους τύπους ακράτειας, θα θέλετε να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε όσο είναι δυνατόν τη ζωή του αγαπημένου σας προσώπου και ίσως να ακούσετε και κάποιες πρακτικές συμβουλές από άλλους φροντιστές στην ενότητα Τι μπορείτε να κάνετε.

Αν κανένας από τους παραπάνω τύπους δεν ταιριάζει με την περίπτωση του αγαπημένου σας προσώπου, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για μια προσωπική αξιολόγηση.