Το άτομο που φροντίζω έχει κάποια διανοητική ασθένεια και σωματικά δεν είναι σε θέση να πλυθεί, να ντυθεί ή να διαχειριστεί τα ζητήματα τουαλέτας μόνο του

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί

Πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό της σωματικής και διανοητικής υστέρησης του αγαπημένου σας προσώπου. Ενδεχομένως να φροντίζετε κάποιον με πολύ περιορισμένο βαθμό αναγνώρισης ή απόκρισης στην ακράτειά του και τη φροντίδα σας προς αυτόν ή, αν έχει κάποια διανοητική πάθηση όπως άνοια, μπορεί να έχει υψηλό επίπεδο επίγνωσης και να νιώθει άσχημα για το γεγονός ότι συμμετέχετε στην προσωπική του υγιεινή. Σε κάθε περίπτωση, βοηθάει η αποδραματοποίηση της κατάστασης αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της προσωπικής υγιεινή με ταχύτητα, ηρεμία και με σεβασμό στην προσωπική αξιοπρέπεια του αγαπημένου σας προσώπου.

Δώστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο αποτελεσματική προστασία για την ακράτεια

Η σωστή προστασία για την ακράτεια διασφαλίζει την απορρόφηση των διαρροών και τη συγκράτηση των κοπράνων και των οσμών, προστατεύει τα ρούχα του αγαπημένου σας προσώπου, τα κλινοσκεπάσματα, το περιβάλλον στο οποίο ζει και την αξιοπρέπειά του. Η προστασία για την ακράτεια διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας και υπάρχουν προϊόντα για άνδρες και γυναίκες. Πολλοί θεωρούν ότι η προστασία που φοριέται σαν κανονικό εσώρουχο γίνεται πιο αποδεκτή από άτομα που μπορούν να στέκονται όρθια όταν τα αλλάζουν, ωστόσο αν το αγαπημένο σας πρόσωπο πρέπει να το αλλάζετε σε κλινήρη θέση, υπάρχουν προϊόντα που διευκολύνουν τις αλλαγές. Το <TENA Flex> έχει σχεδιαστεί για ταχύτερες αλλαγές ατόμων σε κλινήρη κατάσταση και για μείωση της επιβάρυνσης της μέσης του φροντιστή. Επισκεφθείτε το Περίπτερο προϊόντων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και άλλα προϊόντα για την ακράτεια.

Δημιουργήστε το σωστό περιβάλλον και για τους δύο

Αυτό βέβαια διαφέρει ανάλογα με τη φυσική κατάσταση. Αν βοηθάτε το αγαπημένο σας πρόσωπο να πηγαίνει στο μπάνιο, ίσως με αναπηρική καρέκλα, βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή μέχρι το μπάνιο δεν έχει εμπόδια. Μπορεί επίσης να προτιμά ρούχα που αφαιρούνται εύκολα, όπως φαρδιές φούστες και παντελόνια που δένουν με κορδόνι. Τοποθετήστε στο μπάνιο ή στο υπνοδωμάτιο έναν κάδο με καπάκι, στον οποίο θα απορρίπτετε τα χρησιμοποιημένα προϊόντα. 

Αλλαγές και υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν καινούρια προστατευτικά προϊόντα σε σημείο με εύκολη πρόσβαση. Για κάποιον που μπορεί να σταθεί όρθιος χωρίς βοήθεια, τα προστατευτικά εσώρουχα που σκίζονται στο πλάι εξασφαλίζουν μια εύκολη και καθαρή αφαίρεση. Αν πρέπει να αλλάζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο σε κλινήρη θέση, υπάρχουν προϊόντα που διευκολύνουν τη διαδικασία της αλλαγής. Το <TENA Flex> έχει σχεδιαστεί για ταχύτερες αλλαγές ατόμων σε κλινήρη κατάσταση και για μείωση της επιβάρυνσης της μέσης του φροντιστή. Επισκεφθείτε το Περίπτερο προϊόντων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και άλλα προϊόντα για την ακράτεια.

Η φροντίδα του δέρματος

Τα ούρα ερεθίζουν το δέρμα, το οποίο στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ο κίνδυνος ερεθισμού μπορεί να μειωθεί, όταν χρησιμοποιούνται προστατευτικά προϊόντα υψηλής απορροφητικότητας που απομακρύνουν γρήγορα τα ούρα από το δέρμα, ακόμη και όταν το άτομο βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα σε καθιστή ή κλινήρη θέση. Αν σας απασχολεί η ευαισθησία του δέρματος του αγαπημένου σας προσώπου, αναζητήστε στο Περίπτερο προϊόντων προστασία ειδικά σχεδιασμένη για μείωση των δερματικών ερεθισμών. Τα υγρά μαντιλάκια προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και είναι πιο ήπια στο δέρμα από το κανονικό χαρτί υγείας, ιδίως για την απομάκρυνση των κοπράνων.

Λήψη υγρών

Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σκεφθεί να μειώσει την ποσότητα υγρών που λαμβάνει, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα του να γίνουν πιο συμπυκνωμένα, επιβαρύνοντας την ουροδόχο κύστη του και κάνοντάς την πιο δραστήρια. Ενθαρρύνετέ το να πίνει τις κανονικές του ποσότητες, ανάλογα με το πόσο διψάει. Κανονικά, αυτό αρκεί για να διατηρηθεί το υγιές, ανοιχτό κιτρινωπό χρώμα των ούρων. Όπως είναι αναμενόμενο, η λήψη υπερβολικής ποσότητας υγρών απλώς θα επιτείνει την ανάγκη για ούρηση, οπότε απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία.

Προσέξτε διότι ορισμένα ποτά έχουν διουρητική δράση

Χωρίς να στερήσετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο τις μικρές απολαύσεις της ζωής του, προσέξτε διότι η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά είναι διουρητικά, το οποίο σημαίνει ότι θα θέλει να επισκέπτεται την τουαλέτα συχνότερα.

Καθιερώστε μια ρουτίνα για εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο

Άτομα με διανοητικά προβλήματα, νιώθουν γενικά μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν έχουν μια ρουτίνα. Το άγχος τους μπορεί να μειωθεί αν εξοικειωθούν με τη ρουτίνα της αλλαγής όσον αφορά την ώρα, τον τρόπο, ακόμη και τα λόγια που θα ειπωθούν κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Για αυτό το λόγο, προσπαθήστε να καθιερώσετε ένα μοτίβο, ώστε το άτομο που φροντίζετε να ξέρει τι να περιμένει όταν το αλλάζετε και ποια είναι η θέση αυτής της ρουτίνας σε σχέση με τα γεύματα, την ανάπαυση και τις άλλες δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση.  Επίσης, θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας και από καιρού εις καιρόν να αναλαμβάνει κάποιος άλλος φροντιστής ή μέλος της οικογενείας, οι οποίοι επίσης θα ακολουθούν την ίδια ρουτίνα.  Για να διαβάσετε περισσότερες χρήσιμες υποδείξεις που μπορούν να διευκολύνουν τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου, μεταβείτε στο café.

Βρείτε κάποιον να σας βοηθά από μια τοπική οργάνωση ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο

Μπορεί να υπάρχουν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ενήλικες ή άλλοι σχετικοί φορείς στην περιοχή σας. Αν υπάρχουν, μπορείτε ίσως να έχετε την ευκαιρία να αφήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με κάποιον που θα το φροντίσει, όση ώρα εσείς κάνετε ένα διάλειμμα. Πολλοί από αυτούς τους φορείς προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς, ίσως ακόμη να προσφέρουν και υπηρεσίες διανομής γευμάτων στο σπίτι. Επισκεφθείτε το café για περισσότερες ιδέες και συμβουλές σχετικά με το πώς θα διευκολύνετε τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου.

Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με τη φροντίδα της ακράτειας, μπορείτε να ρωτήσετε έναν από τους ειδικούς νοσηλευτές μας ή να συμμετάσχετε στο φόρουμ συζητήσεων, όπου οι άλλοι φροντιστές μπορούν να προσφέρουν υποδείξεις και συμβουλές από τη δική τους εμπειρία.