Το άτομο που φροντίζω έχει πνευματική διαύγεια, αλλά σωματικά δεν είναι σε θέση να πλυθεί, να ντυθεί ή να διαχειριστεί τα ζητήματα τουαλέτας μόνο του

Συνεργαστείτε


Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο απέκτησε πρόσφατα πλήρη ή μερική σωματική αναπηρία, αυτό (και εσείς) θα πρέπει να συνηθίσετε το γεγονός ότι όλες τις βασικές δραστηριότητες, όπως είναι η παροχή τροφής, το μπάνιο και η τουαλέτα, θα πρέπει να γίνονται με βοήθεια. Στην αρχή, η πιο αμήχανη στιγμή θα είναι μάλλον η τουαλέτα, ιδίως αν κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει ακόμη τον τρόπο για να γίνει άνετη αυτή η εμπειρία. Συνεργαστείτε, ακούστε ο ένας τις προτάσεις και τις ανησυχίες του άλλου. Σύντομα θα βρείτε έναν τρόπο, ο οποίος θα ταιριάζει και στους δύο και η αμηχανία θα εξαφανιστεί.

Δώστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο αποτελεσματική προστασία για την ακράτεια

Η σωστή προστασία για την ακράτεια διασφαλίζει την απορρόφηση των διαρροών και τη συγκράτηση των κοπράνων και των οσμών, προστατεύει τα ρούχα, το περιβάλλον διαβίωσης καθώς και την αξιοπρέπειά του ατόμου. Η προστασία για την ακράτεια διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας και υπάρχουν προϊόντα για άνδρες και γυναίκες. Πολλοί θεωρούν ότι η προστασία που φοριέται σαν κανονικό εσώρουχο γίνεται πιο αποδεκτή από άτομα που μπορούν και στέκονται όρθια όταν τα αλλάζουν, ωστόσο αν το αγαπημένο σας πρόσωπο πρέπει να το αλλάζετε σε κλινήρη θέση, υπάρχουν προϊόντα που διευκολύνουν την αλλαγή και για τους δύο. Το TENA Flex έχει σχεδιαστεί για ταχύτερες αλλαγές ατόμων σε κλινήρη κατάσταση και για μείωση της επιβάρυνσης της μέσης του φροντιστή. Επισκεφθείτε το Περίπτερο προϊόντων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και άλλα προϊόντα για την ακράτεια.

Συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον

Αυτό βέβαια διαφέρει ανάλογα με τη φυσική κατάσταση. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει πρόσβαση στο μπάνιο, ίσως με αναπηρική καρέκλα ή με περιπατητήρα (πι), βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή μέχρι το μπάνιο. Μπορεί επίσης να προτιμά ρούχα που αφαιρούνται εύκολα, όπως φαρδιές φούστες και παντελόνια που δένουν με κορδόνι. Τοποθετήστε στο μπάνιο ή στο υπνοδωμάτιο έναν κάδο με καπάκι, στον οποίο θα απορρίπτετε τα χρησιμοποιημένα προϊόντα. 

Αλλαγές και υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν καινούρια προστατευτικά προϊόντα σε σημείο με εύκολη πρόσβαση. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ακράτεια κοπράνων, τα προστατευτικά εσώρουχα που σκίζονται στο πλάι λειτουργούν ικανοποιητικά για κάποιον που μπορεί να σταθεί όρθιος με βοήθεια, ενώ με τα προϊόντα all-in-one οι αλλαγές σε κλινήρη θέση γίνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη καθαριότητα. Τα υγρά μαντιλάκια προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και είναι πιο ήπια στο δέρμα από το κανονικό χαρτί υγείας, ιδίως για την απομάκρυνση των κοπράνων.

Η φροντίδα του δέρματος

Τα ούρα ερεθίζουν το δέρμα, το οποίο στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ο κίνδυνος ερεθισμού μπορεί να μειωθεί, όταν χρησιμοποιούνται προστατευτικά προϊόντα υψηλής απορροφητικότητας που απομακρύνουν γρήγορα τα ούρα από το δέρμα, ακόμη και όταν το άτομο βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα σε καθιστή ή κλινήρη θέση. Αν σας απασχολεί η ευαισθησία του δέρματος του αγαπημένου σας προσώπου, αναζητήστε στο Περίπτερο προϊόντων προστασία ειδικά σχεδιασμένη για μείωση των δερματικών ερεθισμών.

Λήψη υγρών


Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σκεφθεί να μειώσει την ποσότητα υγρών που λαμβάνει, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα του να γίνουν πιο συμπυκνωμένα, επιβαρύνοντας την ουροδόχο κύστη του και κάνοντάς την πιο δραστήρια. Ενθαρρύνετέ το να πίνει τις κανονικές του ποσότητες, ανάλογα με το πόσο διψάει. Κανονικά, αυτό αρκεί για να διατηρηθεί το υγιές, ανοιχτό κιτρινωπό χρώμα των ούρων. Όπως είναι αναμενόμενο, η λήψη υπερβολικής ποσότητας υγρών απλώς θα επιτείνει την ανάγκη για ούρηση, οπότε απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία.

Προσέξτε διότι ορισμένα ποτά έχουν διουρητική δράση

Χωρίς να στερήσετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο τις μικρές απολαύσεις της ζωής του, προσέξτε διότι η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά είναι διουρητικά, το οποίο σημαίνει ότι θα θέλει να ουρεί συχνότερα.

Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να βρείτε κάποιον να σας βοηθά από μια τοπική οργάνωση ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο

Μπορεί να υπάρχουν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ενήλικες ή άλλοι σχετικοί φορείς στην περιοχή σας. Αν υπάρχουν, μπορείτε ίσως να έχετε την ευκαιρία να αφήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με κάποιον που θα το φροντίσει, όση ώρα κάνετε ένα διάλειμμα. Οι φορείς αυτοί πιθανόν να παρέχουν ορισμένες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Πολλοί από αυτούς τους φορείς προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς, πραγματοποιούν τακτικές ομαδικές δραστηριότητες, όπως ημερήσιες εκδρομές και προετοιμάζουν κάποια ελαφριά γεύματα. Ίσως ακόμη προσφέρουν υπηρεσίες διανομής γευμάτων στο σπίτι. Επισκεφθείτε το café για περισσότερες ιδέες και υποδείξεις από άλλους φροντιστές.

Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με τη φροντίδα της ακράτειας, μπορείτε να ρωτήσετε έναν από τους ειδικευμένους νοσηλευτές μας ή να συμμετάσχετε στο φόρουμ συζητήσεων, όπου οι άλλοι φροντιστές μπορούν να προσφέρουν υποδείξεις και συμβουλές από τη δική τους εμπειρία.