Το άτομο που φροντίζω είναι σωματικά ικανό, ωστόσο λόγω διανοητικής ασθένειας υπάρχει πιθανότητα να συμβούν ατυχήματα.


 

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει μια διανοητική πάθηση, όπως άνοια ή νευρική βλάβη, η οποία δεν του επιτρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα, τα ατυχήματα μπορεί να του προκαλέσουν οδυνηρά συναισθήματα. Θα το βοηθήσετε να αποδραματοποιήσετε την κατάσταση αντιμετωπίζοντας το ατύχημα με ταχύτητα, ηρεμία και σεβασμό στην προσωπική του αξιοπρέπεια.

Δώστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο αποτελεσματική προστασία για την ακράτεια

Η σωστή προστασία για την ακράτεια διασφαλίζει την απορρόφηση των διαρροών και τη συγκράτηση των κοπράνων και των οσμών, προστατεύει τα ρούχα, το περιβάλλον διαβίωσης καθώς και την αξιοπρέπειά του ατόμου. Η προστασία για την ακράτεια διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας και υπάρχουν προϊόντα για άνδρες και γυναίκες. Πολλοί θεωρούν ότι την προστασία που φοριέται σαν κανονικό εσώρουχο είναι πιο αποδεκτή από άτομα με έναν βαθμό διανοητικής σύγχυσης, καθώς τα βοηθά να νιώθουν πιο "φυσιολογικά". Επισκεφθείτε το Περίπτερο προϊόντων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα για την ακράτεια.

Λήψη υγρών

Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να σκεφθεί να μειώσει την ποσότητα υγρών που λαμβάνει, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα του να γίνουν πιο συμπυκνωμένα, επιβαρύνοντας την ουροδόχο κύστη του και κάνοντάς την πιο δραστήρια. Ενθαρρύνετέ το να πίνει τις κανονικές του ποσότητες, ανάλογα με το πόσο διψάει. Κανονικά, αυτό αρκεί για να διατηρηθεί το υγιές, ανοιχτό κιτρινωπό χρώμα των ούρων. Όπως είναι αναμενόμενο, η λήψη υπερβολικής ποσότητας υγρών απλώς θα επιτείνει την ανάγκη για ούρηση, οπότε απλώς προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία.

Προσέξτε διότι ορισμένα ποτά έχουν διουρητική δράση

Χωρίς να στερήσετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο τις μικρές απολαύσεις της ζωής του, προσέξτε διότι η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά είναι διουρητικά, το οποίο σημαίνει ότι θα θέλει να επισκέπτεται την τουαλέτα συχνότερα.

Οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα θα συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο ξεχνάει να επισκέπτεται την τουαλέτα, προσπαθήστε να του το υπενθυμίζετε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν πάει για ύπνο. Αναλόγως της διανοητικής του κατάστασης, μπορεί να χρειάζεται να το οδηγείτε οι ίδιοι στην τουαλέτα και σε αυτή την περίπτωση βοηθήστε το να επιλέγει ρούχα που αφαιρούνται εύκολα, π.χ. οι φαρδιές φούστες και τα παντελόνια με κορδόνι στη μέση μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη πρόσβαση στην τουαλέτα.

Αλλαγές και υγιεινή

Όταν συμβαίνουν ατυχήματα, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αλλάζει μόνο του ή ενδεχομένως να χρειάζεται να του προσφέρετε βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι σε εύκολα προσβάσιμο σημείο στην τουαλέτα υπάρχει μια συσκευασία με καινούρια προστατευτικά προϊόντα καθώς και κάδος απορριμμάτων με καπάκι για τα χρησιμοποιημένα προϊόντα. Τα προστατευτικά εσώρουχα που σκίζονται στο πλάι βοηθούν να γίνεται η αλλαγή γρήγορα και καθαρά και τα υγρά μαντιλάκια μπορούν να αποδειχθούν πιο εύκολα και πιο ήπια στο δέρμα από το κανονικό χαρτί υγείας.

Η φροντίδα του δέρματος

Τα ούρα ερεθίζουν το δέρμα, το οποίο στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ο κίνδυνος ερεθισμού μπορεί να μειωθεί, όταν χρησιμοποιούνται προστατευτικά προϊόντα υψηλής απορροφητικότητας που απομακρύνουν γρήγορα τα ούρα από το δέρμα, ακόμη και όταν το άτομο βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα σε καθιστή θέση. Αν σας απασχολεί η ευαισθησία του δέρματος του αγαπημένου σας προσώπου, αναζητήστε στο Περίπτερο προϊόντων προστασία ειδικά σχεδιασμένη για μείωση των δερματικών ερεθισμών.

Καθιερώστε μια ρουτίνα για εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο

Άτομα με προβλήματα μνήμης ή διανοητικές διαταραχές νιώθουν συχνά πιο ασφαλή, όταν έχουν μια ρουτίνα και έτσι μπορούν να μειωθούν τα ατυχήματα για όσους δεν καταφέρνουν να φθάνουν πάντα εγκαίρως στην τουαλέτα μόνοι τους. Συνεπώς αξίζει να καθιερώσετε μια ρουτίνα όσον αφορά τις ώρες των γευμάτων, τις επισκέψεις στην τουαλέτα, την ανάπαυση και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, όπως είναι οι περίπατοι ή η τηλεόραση. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για εσάς μαθαίνοντας το άτομο που φροντίζετε να περνάει περιστασιακά χρόνο μόνο του, αν αυτό είναι δυνατόν, ή με έναν άλλο φροντιστή. Ακόμη και αν το άτομο που φροντίζετε δεν έχει σημαντικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων. Για να διαβάσετε περισσότερες χρήσιμες υποδείξεις που μπορούν να διευκολύνουν τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου, μεταβείτε στο café.

Βρείτε κάποιον να σας βοηθά από μια τοπική οργάνωση ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο

Μπορεί να υπάρχουν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ενήλικες ή άλλοι σχετικοί φορείς στην περιοχή σας. Αν υπάρχουν, μπορείτε ίσως να έχετε την ευκαιρία να αφήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με κάποιον που θα το φροντίσει, όση ώρα εσείς κάνετε ένα διάλειμμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει έτσι την ευκαιρία να συναναστραφεί έναν άλλο φροντιστή. Πολλοί από αυτούς τους φορείς προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς, πραγματοποιούν τακτικές ομαδικές δραστηριότητες, όπως ημερήσιες εκδρομές και προετοιμάζουν κάποια ελαφριά γεύματα. Ίσως ακόμη προσφέρουν υπηρεσίες διανομής γευμάτων στο σπίτι. Επισκεφθείτε το café για περισσότερες ιδέες και συμβουλές σχετικά με το πώς θα διευκολύνετε τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου.

Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με τη φροντίδα της ακράτειας, μπορείτε να ρωτήσετε έναν από τους ειδικευμένους νοσηλευτές μας ή να συμμετάσχετε στο φόρουμ συζητήσεων, όπου άλλοι φροντιστές μπορούν να προσφέρουν υποδείξεις και συμβουλές από τη δική τους εμπειρία.