Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρικής ακράτειας;

Ποιο είναι το μυστικό της βέλτιστης φροντίδας για την ακράτεια;

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχει παρουσιαστεί οίδημα του προστάτη αδένα ή το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσής του;

Ο πιο κοινός τύπος αδυναμίας της ουροδόχου κύστης που παρουσιάζεται στους άνδρες είναι οι συνεχόμενες διαρροές. Αυτές συχνά προκαλούνται από οίδημα του προστάτη, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η διέλευση των ούρων κατά την ούρηση. Το αποτέλεσμα είναι η ελλιπής εκκένωση της ουροδόχου κύστης. Το οίδημα του προστάτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιτακτική ακράτεια ούρων ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση.

Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αδυναμία των μυών, γεγονός που οδηγεί σε ακράτεια ούρων από προσπάθεια, δηλαδή ακούσιες διαρροές όταν το άτομο γελάει, βήχει ή εκτελεί κάποιες σωματικές δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα νεύρα και οι μύες υφίστανται βλάβες κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο μόνιμο πρόβλημα.

Μήπως υπάρχει απώλεια κινητικότητας;

Ορισμένες φορές το απλό γεγονός ότι κάποιος έχει περιορισμένη κινητικότητα λόγω σωματικού τραυματισμού ή λόγω ηλικίας καθιστά δύσκολη την έγκαιρη αντίδραση στα σήματα που δίνει η ουροδόχος κύστη ή το έντερο.

Πάσχει από κάποια διανοητική νόσο;

Αν ο άνδρας που φροντίζετε πάσχει από κάποια διανοητική νόσο, μπορεί απλώς να μην αναγνωρίζει την ανάγκη για ούρηση ή αφόδευση ή λόγω της ασθένειας να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα σήματα.

Έχει διαγνωστεί κάποια ιατρική πάθηση;

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, ιδίως αυτές που προσβάλλουν τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, η πολλαπλή σκλήρυνση και η εγκεφαλική βλάβη, μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια. Αυτό οφείλεται στην καταστροφή των νευρικών οδών που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε η υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης (ανάγκη για συχνή ούρηση) είτε η υποδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης (μη αποτελεσματική εκκένωση της κύστης που οδηγεί σε διαρροή). Η ίδια αιτία μπορεί επίσης να προκαλέσει ακράτεια κοπράνων. Η ακράτεια μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαβήτη ή να παρουσιαστεί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λαμβάνει συνταγογραφημένα φάρμακα για κάποια άλλη πάθηση;

Η ανδρική ακράτεια ούρων μπορεί να είναι παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο ξεκίνησε ή άλλαξε πρόσφατα κάποια φαρμακευτική αγωγή και αυτό συνέπεσε με την ακράτεια, ίσως θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Ορισμένες φορές ο γιατρός μπορεί να μειώσει τη δοσολογία ή να αλλάξει ή και να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή.

Παρουσιάζονται συχνά ουρολοιμώξεις;

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερευαισθησία της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έπειξη, συχνές (ή μικρής ποσότητας) κενώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στην τουαλέτα.

Παρουσιάζεται συχνά δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες της ακράτειας κοπράνων. Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε ενσφήνωση κοπράνων στο ορθό, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι αδύνατη η διέλευση από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι οι μύες του ορθού και των εντέρων να τεντωθούν και τελικά να αδυνατίσουν. Υδαρή κόπρανα επίσης είναι δυνατόν να περάσουν γύρω από σκληρά κόπρανα και να διαρρεύσουν προκαλώντας ακράτεια κοπράνων.

Είναι πιθανό οι μύες του πυελικού εδάφους του άνδρα να είναι αδύναμοι;

Η ουροδόχος κύστη και η δίοδος εξόδου υποστηρίζονται και συγκρατούνται στη θέση τους από μια "αιώρα" μυών (τους μύες του πυελικού εδάφους), οι οποίοι κρατούν την ουροδόχο κύστη κλειστή. Είναι φυσιολογικό οι μύες να αδυνατίζουν με την ηλικία και όταν χάσουν την αντοχή και την ευλυγισία τους, ακόμη και κοινές δραστηριότητες όπως ο βήχας, μπορούν να προκαλέσουν διαρροές.

Είναι υπέρβαρος;

Αν το άτομο που φροντίζετε είναι υπέρβαρο, μπορεί να ασκείται επιπλέον πίεση στους μύες της κοιλιάς και της πυέλου, προκαλώντας διαρροές ούρων.

Καπνίζει;

Ο βήχας των καπνιστών μπορεί να είναι ένα έμμεσο αίτιο της διαρροής, κυρίως εξαιτίας της συχνότητας και της αφύσικης πίεσης που ασκείται στην κοιλιά κάθε φορά που το άτομο βήχει. Άλλος ένας παράγοντας επικινδυνότητας για τους καπνιστές είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθενειών που προκαλούν σύσπαση του κυκλοφορικού με επακόλουθη συνταγογράφηση διουρητικών σκευασμάτων, τα οποία επίσης αυξάνουν την πιθανότητα διαρροών.

Διανύει την παιδική ηλικία;

Οι παραπάνω αιτίες ενδεχομένως να μην ισχύουν, αν το άτομο που φροντίζετε είναι παιδί, οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα του πάρκου για τα παιδιά για να μάθετε τις αιτίες της ακράτειας που αφορούν την παιδική ηλικία.

Αν δεν είστε βέβαιοι σχετικά με την αιτία της ακράτειας του αγαπημένου σας προσώπου, διαβάστε τις Αιτίες ή μεταβείτε στην ενότητα Τύποι της ακράτειας για περισσότερες λεπτομέρειες.